Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αρχαίος Πειραιάς συναντά τον σύγχρονο στον σταθμό-μουσείο του Δημοτικού Θεάτρου του μετρό

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Του Νίκου Παρασκευά

Η καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων εμφανίζεται, αποκαλύπτεται, επεξηγείται και γίνεται μέρος της καθημερινότητας των νεοελλήνων, μέσα από τις παραστάσεις, τα ευρήματα και τις αρχαιολογικές συνθέσεις που υπάρχουν στον εμβληματικό σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου του μετρό που δεν είναι απλά ένας σταθμός αλλά παράλληλα λειτουργεί και ως μουσειακούς χώρος με προεκτάσεις, θέματα και γεγονότα που ξεκίνησαν πριν 2500 χρόνια έχουν απολήξεις στο σήμερα!

Ο στόχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Πειραιά ήταν να… παντρέψει το απόλυτο χθες με το σήμερα και να δημιουργήσει το ενδιαφέρον, τον προβληματισμό και τα ερείσματα στους περαστικούς που θα βλέπουν καθημερινά πηγαίνοντας στις δουλειές τους τα εκθέματα, να επισκεφθούν και τα μουσεία της πόλης που περιέχουν αναρίθμητες θησαυρούς από το παρελθόν.

Την επισήμανση αυτή έκανε η Διευθύντρια της Αρχαιολογική Υπηρεσίας Πειραιά κ.Χρυσουλάκη μιλώντας στο Κανάλι Ένα και στους δημοσιογράφους Γιάννη Κλαδη και Νίκο Παρασκευά, ακριβώς για την πολιτική που ακολουθήθηκε με τα ευρήματα από τις εκσκαφές και τις εργασίες για την υλοποίηση της έλευσης του μετρό στην πόλη.

Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη της καθημερινότητας των αρχαίων Ελλήνων, στην κοινωνική τους οργάνωση αλλά και στις δομές της αρχαίας πόλης με σημείο αναφοράς το υδραγωγείο που ήταν έργο αιχμής για την εποχή του και μας έδωσε ακόμα και σήμερα σημαντικότερα ευρήματα που ήταν θαμμένα στο νερό  και τη λάσπη, είπε η κ. Χρυσουλακη και επεσήμανε ότι πολλά από αυτά εκτίθενται ήδη στο μουσείο της Ξυλαποθήκης που είναι κοντά στις αρχαίες πύλες του Πειραιά.

Ο Πειραιάς, συνέχισε, είναι μια πόλη χτισμένη και  δομημένη πάνω στις…. ράγες της αρχαίας πόλης που βασίστηκε στα σχέδια του απίστευτου πολεοδόμου Ιππόδαμου και οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν ανά τους αιώνες ακολούθησαν τα ίδια…χνάρια, γι αυτό και συναντάμε ακόμα και σε μισό μέτρο κάτω από το οδόστρωμα αρχαίες κατασκευές.

Η πόλη έχει τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και κάθε στιγμή αποκαλύπτει  εξαιρετικής σημασίας μυστικά που διηγούνται το παρελθόν και μπορεί να σηματοδοτήσουν το μέλλον αν τα κατανοήσουμε και τα ερμηνεύσουμε σωστά.

Η Εφορία  Αρχαιοτήτων Πειραιά, κατέληξε η κ.Χρυσουλακη, έχει 11 μουσεία στην περιφέρειά της τα οποία λειτουργούν απρόσκοπτα κάθε μέρα και γίνονται σημεία συνάντησης μαθητών και επισκεπτών όπου μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα ενημέρωσης από αρχαιολόγους, αποτυπώνουν την ιστορία της πόλης και ολόκληρης της περιοχής  ανα στιγμές και περιόδους, εξάγοντας πολύτιμα συμπεράσματα και διαπιστώσεις εξαιρετικά χρήσιμα για το παρόν και το μέλλον.

Από την πλευρά της η συντηρητικά έργων τέχνης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά Τατιάνα Παναγόπουλου, τόνισε  ότι υπήρξε επίπονη και εξαιρετικής ποιότητας δουλειά προκειμένου να καθαριστούν, να ανασυντεθούν και να τοποθετηθούν σε θέσεις που τα αναδεικνύουν τα ευρήματα από το μετρό.

Στο υδραγωγείο, που εξέπληξε τους πάντες με την τεχνική και τα συστήματά του που του επιτρέπουν να έχει και σήμερα νερό, δηλαδή να εξακολουθεί να λειτουργεί κατά μία έννοια ύστερα από χιλιάδες χρόνια, βρέθηκαν χάλκινα είδη, αλλά και ξύλινα αγαλματίδια, ξόανα, από ένυδρο ξύλο, όπως και μια σφραγίδα με τέσσερεις όψεις. Ολα αυτά χρήζουν ειδικής συντήρησης γιατί είναι πολύ ευαίσθητα αλλά και επειδή είναι και πολύ
σπάνια, δηλαδή έχουν τεράστια Αρχαιολογική αξία.

Επίσης το βοτσαλωτό δάπεδο που εκτίθεται στον σταθμό, κατέληξε η κ.Παναγοπουλου, και έχει έκταση 12 τ.μ. προκειμένου να αποσυντεθεί για να μεταφερθεί και ανασυντεθεί έγινε 5-6 τεμάχια των 1500 κιλών το καθένα. Μετά έγινε η τοποθέτηση, οι κολλήσεις οι καθαρισμοί κλπ για να είναι  έτοιμο στα εγκαίνια. Όλα αυτά δείχνουν ότι έχει γίνει πολλή και εξειδικευμένη δουλειά σε όλα τα επίπεδα για να έχουμε αυτό το ωραίο αποτέλεσμα στον σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου, αλλά και στα υπόλοιπα Μουσεία που εκτίθενται ευρήματα από τις εργασίες για το μετρό και ιδιαίτερα σε αυτό της Ξυλαποθήκης

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες: