Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέο όπλο στη.. μάχη κατά του καρκίνου απέκτησε το νοσοκομείο Μεταξά – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ

του Νίκου Παρασκευά

Μια πολύ σημαντική μέρα ήταν η σημερινή για το νοσοκομείο Μεταξά και κυρίως για τις χιλιάδες των ασθενών που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτό, στο πλαίσιο του κοινού αγώνα που δίνουν για την αντιμετώπιση της επάρατης νόσου. Γιατί το νοσοκομείο, μετά από προσπάθειες δύο ετών που έκανε η Διοίκησή του, κατάφερε να …ξεμπλέξει το κουβάρι της γραφειοκρατίας και να εγκαταστήσει ένα πρωτοποριακό απεικονιστικό μηχάνημα, τελευταίας τεχνολογίας που θα αποτελέσει ένα ακόμα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του και θα βοηθήσει αποφασιστικά την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται για να σωθούν άνθρωποι που έχουν… χτυπηθεί από τον καρκίνο.

Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο που έφτασε το πρωί από την Γερμανία μέσω Ιταλίας και αμέσως άρχισε η διαδικασία εγκατάστασής του. Το μηχάνημα ήταν φορτωμένο σε ειδική πλατφόρμα και συνοδευόταν από μια νταλίκα που ήταν φορτωμένη με όλα τα συνοδευτικά συστήματα, καλώδια, οθόνες, υπολογιστές, υλικά λειτουργίας, ανταλλακτικά, εξαρτήματα κλπ. Φυσικά έχει έρθει και εξειδικευμένο προσωπικό για να εγκαταστήσει τον μαγνητικό τομογράφο και να παρακολουθήσει τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του.

Επειδή ο όγκος του μηχανήματος είναι μεγάλος για να μπει στο νοσοκομείο χρειάστηκε να γκρεμιστεί τμήμα της εξωτερικής τοιχοποιίας του ισογείου. Εξυπακούεται ότι η Διοίκηση είχε φροντίσει το προηγούμενο διάστημα να διαμορφώσει τους χώρους που θα εγκατασταθεί ο τομογράφος και είχε δημιουργήσει τις ανάλογες υποδομές σε συνεργασία με το αρμόδιο ιατρικό και τεχνικό προσωπικό.

Η δαπάνη για την προμήθεια αυτή έφτασε τις 930.000 ευρώ, εκτός των τεχνικών εργασιών και των εργασιών για τη δημιουργία υποδομών υποδοχής και έγινε σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο εταιρειών που είχαν προκριθεί στην τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού για να κάνουν εκπτώσεις. Τελικά, από το ποσό των 806.500 ευρώ χωρίς ΦΠΑ που είχε προϋπολογισθεί και αναφερόταν ως οροφή στην προκήρυξη, η SIEMENS που πήρε τελικά τη δουλειά, έριξε κατά 64.000 ευρώ τις απαιτήσεις της και παρέδωσε τον τομογράφο αντί 748.000ευρω που μαζί με τον ΦΠΑ έφτασαν στις 930.000 ευρώ. Αντίθετα η αμερικανική GENERAL ELECTRIC ήταν αμετακίνητη στις αρχικές απαιτήσεις της και γι΄ αυτό δεν προτιμήθηκε.

Το προσωπικό που θα χειρίζεται τον μαγνητικό τομογράφο θα είναι το ίδιο που χειρίζεται και τον αξονικό, δηλαδή μια ομοχειρία θα λειτουργεί και τα δύο μηχανήματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσει και απογευματινή βάρδια με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται το μηχάνημα σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει αλλά και με τις ανάγκες των ασθενών. Γι΄ αυτό ίσως το αρμόδιο υπουργείο θα έπρεπε να ενίσχυε το ιατρικό προσωπικό του Μεταξά με ιατρούς ή χειριστές που να μπορούν να δουλέψουν το συγκεκριμένο τομογράφο για να αποδίδει στο μέγιστο βαθμό, και να καλύπτει τις ανάγκες του κόσμου.

Να σημειώσουμε ότι ο μαγνητικός τομογράφος που βρίσκεται από το πρωί στο Μεταξά και σε λίγες μέρες θα τεθεί σε λειτουργία, έχει αναβαθμισμένες δυνατότητες επακριβούς απεικόνισης πολύ δύσκολων σημείων του ανθρώπινου οργανισμού, γεγονός που δίνει στους γιατρούς την δυνατότητα να κάνουν σαφείς διαγνώσεις, να γνωρίζουν κάθε αλλοίωση των ανθρωπίνων ιστών και φυσικά να δίνουν την κατάλληλη θεραπεία. Τέτοιο μηχάνημα δεν υπάρχει στα νοσοκομεία του Πειραιά και γι΄ αυτό, επειδή θα εξυπηρετεί μεγάλη γεωγραφική ενότητα όπως είναι ο Πειραιάς και τα νησιά του Σαρωνικού και του νότιου Αιγαίου, θα είναι απαραίτητο σε πολύ κόσμο. Αν δεν λειτουργεί πρωί και απόγευμα σίγουρα δεν θα προλαβαίνει. Σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί να κάνει 15 έως 20 απεικονίσεις την ημέρα. Φαντάζεται λοιπόν ο καθένας πόσους μήνες θα έχει λίστα  αναμονής αν δεν λειτουργεί όπως πρέπει λόγω έλλειψης προσωπικού. Τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έχουν τέτοιο μηχάνημα και το λειτουργούν 14 ώρες ημερησίως, αλλά για να πάει κάποιος να εξεταστεί θέλει πολλά λεφτά. Εκεί ακριβώς παρεμβαίνει το κράτος και μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων φέρνει το μηχάνημα στο δημόσιο νοσοκομείο για να εξετάζεται ο κόσμος δωρεάν. Αν έρθει το μηχάνημα και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο αποκτήθηκε τότε το κράτος έχει αποτύχει. Επειδή λοιπόν θεωρούμε δεδομένο ότι η βούληση του κράτους είναι να εξυπηρετεί τον κόσμο, πιστεύουμε πως σύντομα θα στείλει το υπουργείο προσωπικό στο Μεταξά για  να λειτουργήσει πάσει δυνάμει ο νέος τομογράφος.

Το νέο μηχάνημα υποδέχθηκε στο προαύλιο του  νοσοκομείου ο Διοικητής του Χαράλαμπος Τουμπέκης ,ο οποίος ήταν κινητήριος  μοχλός της προσπάθειας για το ξεμπλοκάρισμα της όλης υπόθεσης και της έλευσής του. Σε σύντομη δήλωση που μας έκανε, είπε πως πρόκειται για μια ακόμα μεγάλη ενίσχυση του ιατροτεχνικού εξοπλισμού του Μεταξά. Η έλευση του μαγνητικού τομογράφου, συνέχισε, αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό γεγονός.

Και κατέληξε λέγοντας ότι θέλει να ευχαριστήσει θερμά όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου για τις συντονισμένες κινήσεις και την αποφασιστικότητά τους.

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:,