Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που θα δώσει την ευκαιρία στο Νέο Φάληρο να διεκδικήσει την προοπτική της παλαιάς του αίγλης και θα το καταστήσει την εν δυνάμει… ατμομηχανή της ανάπτυξης του Πειραιά, ψήφισε πριν από λίγο το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το σχέδιο αυτό ουσιαστικά είναι ο νέος Ειδικός Πολεοδομικός Χάρτης της περιοχής που αρχίζει από την Πειραιώς, διαπερνά τη Σούδα, κατεβαίνει στο Καραισκάκη και φθάνει μέχρι την παραλία του ΣΕΦ ενώ το πλάτος της ξεκινά από την Ράλειο και φθάνει στο ύψος της ΕΛΑΐΣ.
Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ψηφίστηκε λύνει πολλά προβλήματα που χρόνιζαν στην περιοχή επί δεκαετίες, ενώ δίνει την δυνατότητα δημιουργίας τεραστίων χώρων πρασίνου και αθλητισμού σε εκτάσεις που ξεπερνούν τα 33 στρέμματα.
Βέβαια υπάρχουν και ρυθμίσεις σε θέματα που ήταν για πολλά χρόνια… ταμπού για τους πειραιώτες, όπως η δυνατότητα δόμησης στο ένα από τα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ, κάτι που προκάλεσε ένταση στην συνεδρίαση αλλά υπάρχουν και δικλείδες που περιορίζουν δραστικά τη δόμηση αυτή και επιβάλλουν συγκεκριμένες χρήσεις που έχουν σχέση αποκλειστικά με κατοικίες και γραφεία.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Τα δύο οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ,ιδιοκτησίας Χαραγκιώνη,είχαν χαρακτηρισθει από το 1996 ως χώροι πρασίνου όπου απαγορευόταν κάθε είδους δόμηση. Το ένα οικόπεδο έχει έκταση 23 στρεμμάτων και το άλλο 10. Το μεγάλο οικόπεδο θα παραμείνει χώρος πρασίνου και αθλητισμού γιατί θα περιέλθει στον Δήμο κατόπιν απαλλοτρίωσης που θα γίνει με χρήματα του Πρασίνου Ταμείου.
Το μικρό θα μπορεί να γίνει χώρος κατοικιών η γραφείων με κάλυψη του 40% απ όσο όμως θα απομείνει μετά τις διατάξεις που προβλέπουν ότι οι χώροι που γειτνιάζουν με εκτάσεις πρασίνου πρέπει να διαχωρίζεται με πεζόδρομο πλάτους κάποιων μέτρων σε όλο το μήκος τους.
Αν υποτεθεί δηλαδή ότι ο πεζόδρομος θα είναι 3 μέτρα και το μήκος του οικοπέδου των 10 στρεμμάτων 1000 μέτρα, τα 3000 μέτρα θα αφαιρεθούν από τα 10000 και θα απομένουν 7 στρέμματα. Από τα 7 θα δομήσουν τα 4, οπότε τα υπόλοιπα θα είναι πρασιες και χώροι αναψυχής.
Για να συμπληρωθούν τα 33 στρέμματα που είχαν προσδιοριστει ως πράσινο στην περιοχή, η Dimant που έχει αποκτήσει τα οικόπεδα της ΒΕΛΚΑ θα παραχωρήσει 5 στρέμματα στον Δήμο,ενώ άλλα τόσα θα παραχωρήσει η εταιρεία Μαρτινου που έχει το πρώην εργοστάσιο Γαβριήλ, δίπλα στο Καραϊσκάκη.
Έτσι θα καλυφθεί η απαίτηση του σχεδίου για 33 στρέμματα χωρών αναψυχής και αθλητισμού.
Το ακίνητο Γαβριήλ το είχε απαλλοτριώσει το 2003 η ΚΤΥΠ για να κάνει σχολικό συγκρότημα.Επειδη όμως πέρασαν 20 χρόνια και δεν έγινε το σχολείο, σύμφωνα με το νόμο το ακίνητο επανέρχεται στον ιδιοκτήτη του και έτσι το ξαναπήρε η εταιρεία Μαρτινου και θα παραχωρήσει 5 στρέμματα στον Δήμο.
Την διαδικασία αυτή αμφισβήτησε η αντιπολίτευση λέγοντας ότι αυτά είναι σχέδια στον… αέρα αλλά ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι όλα είναι διασφαλισμενα και ο χώρος πρέπει ήδη να θεωρείται ότι ανήκει στον Δήμο.
Εδώ βέβαια υπάρχουν ερωτηματικά και πρώτο πρώτο για ποιο λόγο οι δύο εταιρείες παραχώρησαν χώρους που χαρακτηριζονται ως φιλέτα,στον Δήμο.Υπάρχει κάποιο ανταλλαγμα; Υπήρξε κάποια άλλη παροχη; Στο Συμβούλιο πάντως δεν ακούστηκε τίποτα.Ουτε εκφράστηκε από κανέναν κάποια σχετική απορία….
Σε ολόκληρη την περιοχή σύμφωνα με το νέο σχέδιο, το ύψος των κτιρίων θα είναι μέχρι 28 μέτρα και ο συντελεστής δόμησης από το 3,2 έπεσε στο 2,8. Επίσης στην παραλία του ΣΕΦ αλλά και στους χώρους γύρω από το γήπεδο,η χρήση των κτιρίων θα είναι αμιγους κατοικίας και γραφείων.
Δηλαδη αποκλείονται πολυκατάστηματα, mall, κλπ. Ίσως γιατι πολυκαταστήματα έχουν γίνει λίγο παρακάτω δίπλα στο ποτάμι κι αν γίνονταν κι άλλα θα ήταν υπερβολή.
Σίγουρα, όταν το σχέδιο πάρει την τελική του μορφή, ύστερα από 3 με 4 μήνες, θα υπάρχουν κι άλλες βελτιώσεις κάτι που σημαίνει ότι οι ελπίδες για ένα Φάληρο αντάξιο της ιστορίας και των περγαμηνων του πολλαπλασιαζονται….
Δικαιολογημένα θα λέγαμε. Ετσι δεν είναι;
Νίκος Παρασκευάς