Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ν.Μηταράκης: Ανοίξαμε την αγκαλιά μας για τους εκτοπισμένους από τον πόλεμο στην Ουκρανία

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ευρωπαϊκή “Ενωση άνοιξε την αγκαλιά της για τους εκτοπισμένους από τον πόλεμο στην Ουκρανία». Το μήνυμα έστειλε από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης τονίζοντας ότι μέσα σε ελάχιστες μέρες, ανακαινίστηκε και λειτουργεί  το κέντρο υποδοχής στα σύνορα που μαζί με τη δομή πρώτης φιλοξενίας στη Σιντική, παρέχουν την απαραίτητη προστασία στους ανθρώπους που εκτοπισμένοι από τον πόλεμο, φτάνουν στη χώρα μας.

«Θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε», συνέχισε ο υπουργός, «ώστε να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε όσους χρειαστεί από την Ουκρανία, για όσο διάστημα οι συνθήκες απαιτήσουν». Ο κ.Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι από τις επόμενες βδομάδες θα αρχίσει και η έκδοση αδειών παραμονής στους 7.500 Ουκρανούς που έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μείνουν για τουλάχιστον 12 μήνες με δικαίωμα εργασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

«Είναι σημαντικό σ΄αυτές τις δύσκολες μέρες η Ευρώπη να δείξει την ενότητά της και την ανθρωπιά της».
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, το Υπουργείο παιδείας έχει ήδη ξεκινήσει όλες τις προετοιμασίες  και ήδη κάποια παιδιά που γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα παρακολουθούν μαθήματα στα σχολεία αλλά και για τα παιδιά που δεν έχουν σχέση με την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας και δεν μιλούν ελληνικά, θα υπάρξουν ειδικές τάξεις ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος από την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά» υπογράμμισε.
Για τις δομές φιλοξενίας, είπε ότι υπάρχουν 34 σε όλη την χώρα και 4.500 διαμερίσματα, με συνολικά 60.00 διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας. Απ΄αυτές, οι 30.000 ήδη χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που έχουν φτάσει με την μεταναστευτική κρίση τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχουν άλλες 30.000 διαθέσιμες κλίνες. «Από κει και πέρα», πρόσθεσε, «αν υπάρξουν αυξημένες ανάγκες, είναι συγκινητική η προσφορά από ιδιώτες, από ξενοδόχους,  από ΜΚΟ, την Εκκλησία και αν χρειαστεί, με χρηματοδότηση της ΕΕ θα ενεργοποιηθεί σχετικό πρόγραμμα φιλοξενίας όπως είχε γίνει στη χώρα μας και στο παρελθόν».

200 Ουκρανοί έχουν περάσει από τη δομή της Σιντικής

Ο υπουργός επισκέφτηκε στη συνέχεια τη δομή της Σιντικής όπου τόνισε ότι υπάρχουν αρκετές θέσεις φιλοξενίας για ανθρώπους που περνάνε τον Προμαχώνα και θέλουν να ξεκουραστούν πριν μεταφερθούν σε μια πιο μόνιμη εγκατάσταση. Ήδη πάντως, 200 Ουκρανοί έχουν φιλοξενηθεί στη δομή η οποία βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον Προμαχώνα.

«Έχουν περάσει μέσω οπτικής ίνας τα συστήματα της ελληνικής αστυνομίας και στη Σιντική ώστε αν υπάρχουν κάποιες οικογένειες με παιδιά με προβλήματα στα χαρτιά τους, για να μην ταλαιπωρούνται στον Προμαχώνα μέσα στη νύχτα, να μπορούν να έρχονται εδώ, να κοιμηθούν, να ξεκουραστούν, να φάνε και το πρωί να δουν με τους υπεύθυνους τα έγγραφά τους και να εκδώσουν ότι είναι απαραίτητο».

Ο κ.Μηταράκης αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον πρόξενο της Ουκρανίας στον Προμαχώνα με τον οποίο συνομίλησε για κάποια θέματα που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες μέρες αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι  με την συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας , του Υπουργείου Μετανάστευσης  και της Ουκρανικής πρεσβείας, αντιμετωπίζονται όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατο να εκτιμήσει κανείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι ριψοκίνδυνη. «Δεν κάνουμε καμία πρόβλεψη, κάνουμε το αντίθετο, ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο» κατέληξε.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:, , ,