Αποφασισμένη να συνεχίσει τις τομές στον χώρο της Παιδείας και της Εκπαίδευσης είναι η Νίκη Κεραμέως και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην τοποθέτησή της λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».
Η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω και θα προχωρήσει κάνοντας ριζικές αλλαγές στο σύστημα: «Το νομοσχέδιο πρωτοπαρουσιάστηκε στον δημόσιο διάλογο τον Δεκέμβριο, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Ιανουάριο. Έλαβε πεντακόσια εξήντα εννέα σχόλια.
Έγιναν επτά συνεδριάσεις στη Βουλή. Μίλησαν εκατόν εξήντα επτά Βουλευτές, εισηγητές και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι μόνο στην Ολομέλεια, δώδεκα Υπουργοί, πέντε πολιτικοί Αρχηγοί. Είναι από τα νομοσχέδια που έχουν συζητηθεί το περισσότερο. Και για την κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία, για τον πλούσιο αυτόν διάλογο, οφείλουμε νομίζω όλοι να είμαστε υπερήφανοι.
Διαφορετικές απόψεις εκτέθηκαν. Η εισηγήτρια, η κυρία Παπακώστα, τις εξέθεσε νομίζω με εξαιρετικό τρόπο. Δεν θα σταθώ σε αυτές. Θα σταθώ στα σημεία σύγκλισης. Θα σταθώ στο γεγονός ότι ακούσαμε, καταγράψαμε και ενσωματώσαμε σχόλιά σας.
Η κυρία Ασημακοπούλου της Ελληνικής Λύσης πρότεινε να υπάρχει ειδική αναφορά ότι τα όργανα των πανεπιστημίων επιδιώκουν την αποζημίωση των πανεπιστημίων για φθορές που προκαλούνται στη δημόσια περιουσία. Το εντάξαμε και ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο, για την πρόταση.
Ο κύριος Φίλης ζήτησε να είναι σαφές ότι τα όποια μέσα καταγράφουν, οι κάμερες, δεν θα είναι καθόλου στους χώρους διδασκαλίας. Το είχαμε ήδη πει ότι δεν θα αφορούν το εκπαιδευτικό έργο, δεν θα είναι στους χώρους εργασίας. Το διευκρινίσαμε.
Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έκανε παρατηρήσεις. Τις εντάξαμε. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, επίσης, έκανε παρατηρήσεις που έχουν να κάνουν και με τα πειθαρχικά. Τα εντάξαμε, γιατί αυτός είναι ο πλούτος του διαλόγου, αυτός είναι ο πλούτος του να ακούς, να καταγράφεις και να εντάσσεις διαφορετικές θέσεις.
Οφείλω, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια απάντηση, μια απάντηση στους πολίτες που ανησυχούν για το αν θα κάνουμε πίσω. Η απάντηση είναι ότι δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω, γιατί οφείλουμε να φέρουμε ριζικές αλλαγές που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία και ας είναι δύσκολες, ας είναι σκληρές κάποιες αλήθειες.
Το νομοσχέδιο που συζητάμε και ολοκληρώνεται πλέον αυτή η πολύ μεγάλη διαβούλευση είναι ένα νομοσχέδιο κοινής λογικής, ένα νομοσχέδιο για τα αυτονόητα, πλην, όμως, τόσο απαραίτητα για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο».
Ν.ΠΑΠ.