Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε διαδικτυακή εκδήλωση της Ολανδικής πρεσβείας για την ελληνο-ολλανδική φιλία και την αθλητική διπλωματία ο Ν. Δένδιας

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία λειτουργεί εντελώς αντίθετα από αυτό που αναμένεται να κάνει μια σύγχρονη χώρα του 21ου αιώνα

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Τουρκία αποκλίνει από το παράδειγμα του ΝΑΤΟ ή από το ευρωπαϊκό παράδειγμα, και λειτουργεί με τρόπο εντελώς αντίθετο από αυτό που αναμένεται να κάνει μια σύγχρονη χώρα του 21ου αιώνα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο 5ο Digital Conversation Series που διοργάνωσε η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας (THI), με θέμα: «Η Ελληνική Διασπορά και η Εξωτερική Πολιτική».

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Τουρκία παίρνει τη θέση που παίρνει», ανέφερε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως ο προφανής δρόμος για την Τουρκία θα ήταν να παραμείνει σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και μια χώρα που θα ήθελε να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ, και τελικά, σε κάποιο μακρινό μέλλον, να γίνει επίσης μέλος της.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η επιστροφή σε ένα είδος νεο-οθωμανικής ιδεολογικής προσέγγισης, ένας αναθεωρητισμός που σκέφτεται να αναδημιουργήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία με όρους όπως «Mavi Vatan», που σημαίνει «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου», επεσήμανε.

Και επίσης, όπως υπενθύμισε, απειλεί με πόλεμο (casus belli) εναντίον της Ελλάδας, αν η Ελλάδα επεκτείνει, όπως δικαιούται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ενώ οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά είναι καθημερινή ατζέντα.

«Δε νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας», σημείωσε. «Νομίζω ότι το μέλλον της Τουρκίας -και πιστεύω ότι αυτό είναι και αυτό που θα ήθελε να δει να συμβαίνει ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, είναι να έρθει πιο κοντά μας, να γίνει η καλύτερη φίλη με την Ελλάδα και να γίνει τελικά, σε ένα μακρινό μέλλον, υποψήφιο και κράτος-μέλος της ΕΕ».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η ελληνική διασπορά μπορεί να δράσει με εξαιρετικά χρήσιμους τρόπους, υποστηρίζοντας τις θέσεις της Ελλάδας.

Όπως επεσήμανε άλλωστε και η Αυστραλία όπως και η Ελλάδα υποστηρίζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

«Όταν η Αυστραλία μιλάει για την πρόκληση που παρουσιάζεται στη θάλασσα της Νότιας Κίνας στον Ειρηνικό, χρησιμοποιεί ακριβώς τους ίδιους όρους, ακριβώς τις ίδιες αξίες που προβάλλουμε στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ανέφερε.

Επίσης η διασπορά συμβάλλει στην εικόνα της Ελλάδας, καθώς η διασπορά μας σε όλο τον κόσμο είναι μια επιτυχημένη διασπορά.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για τους Έλληνες του εξωτερικού, για όσα έχουν πετύχει στη ζωή τους. Και έτσι, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας».

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι η ελληνική διασπορά μπορεί να ψηφίζει στις ελληνικές εκλογές και να «έχουν λόγο στη μητέρα πατρίδα τους».

«Αν ψηφίζεις, αν εκφράζεις άποψη για το πού πρέπει να πάει η χώρα, αυτό σημαίνει ότι είσαι ενημερωμένος πολίτης αυτής της χώρας, σε ενδιαφέρει τι συμβαίνει στην Ελλάδα, σε ενδιαφέρει τι θα συμβεί, σε ενδιαφέρουν οι φόροι, σε ενδιαφέρει η καθημερινότητα, σε ενδιαφέρει η ελληνική εξωτερική πολιτική, σε ενδιαφέρει η εικόνα της Ελλάδας».

«Βλέπουμε αυτή την ευκαιρία της ψήφου ως τη γέφυρα που πρέπει να περάσει η διασπορά για να επανασυνδεθεί στενά με τη μητέρα πατρίδα», πρόσθεσε. « Από την ανεξαρτησία μας, τον 19ο αιώνα, η ελληνική διασπορά ήταν πάντα μεγαλύτερη από τον ελληνικό πληθυσμό, πολύ μεγαλύτερη από τον ελληνικό πληθυσμό. Είναι αυτό που εμπλουτίζει τη χώρα, αυτό που κάνει τη χώρα μας ισχυρή και αυτό που κάνει τη χώρα μας υπερήφανη».

Σημείωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών, εφαρμόζει μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία με τα οποία η ελληνική διασπορά μπορεί να συνδεθεί με το υπουργείο, τα προξενεία, να συνδεθεί με τον ελληνικό δημόσιο τομέα, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψει, να πάει σε ένα ελληνικό προξενείο ή να πρέπει να κάνει αίτηση μέσω μιας μεγάλης γραφειοκρατικής διαδικασίας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Υπογράμμισε δε ότι το η κυβέρνηση προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τη χώρα και στη συνέχεια να προβάλλει αυτή την εικόνα της νέας Ελλάδας στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:,