Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ν. Δένδιας: Εμείς αποφασίζουμε πότε και με ποιον τρόπο απαντάμε στις τουρκικές προκλήσεις

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τουρκική παραβατικότητα, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα αναθεωρητισμού και νεο-οθωμανισμού που χαρακτηρίζει την τουρκική στάση το τελευταίο διάστημα, τεκμηριώνει απόλυτα τα ελληνικά επιχειρήματα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του.

Όπως σημείωσε, αποδεικνύεται «στην πράξη ότι το casus belli κατά της Ελλάδας δεν είναι κενό περιεχόμενου, καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζει υπαρκτή απειλή από την Τουρκία, η οποία δεν περιορίζεται απλώς σε ρητορικό επίπεδο. Και αυτό εκθέτει ανεπανόρθωτα την ίδια την Τουρκία διεθνώς».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας, «η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία, δεν υποκύπτει στον πειρασμό να απαντά με τον ίδιο τρόπο». «Εμείς αποφασίζουμε πότε και με ποιον τρόπο απαντάμε στις τουρκικές προκλήσεις. Δεν παρασυρόμαστε σε μια ρητορική αντιπαράθεση, παρά τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες σε πλείστες περιπτώσεις έχουν και προσωπική διάσταση. Εμείς δεν αναφερόμαστε σε πρόσωπα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η πρόσφατη απαντητική επιστολή της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον γγ του Οργανισμού σχετικά με δήθεν υποχρέωση αποστρατωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου αποτελεί παράδειγμα νηφάλιας αντίδρασης.

«Στην επιστολή αυτή τεκμηριώνεται το αβάσιμο των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς, νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων. Παράλληλα, τονίζεται ο κίνδυνος που συνιστούν οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», επεσήμανε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι συνειδητή και υπεύθυνη επιλογή της Ελλάδς να συνομιλεί με την Τουρκία, αλλά αυτό «προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας μία ριζική αναθεώρηση της συμπεριφοράς της και την πλήρη εναρμόνισή της με τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική, έχει τις δικές της θέσεις που διέπονται από τον σεβασμό και την εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», κάτι που κατέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ, έχει πλέον εδραιωθεί ως αντίληψη στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Ερωτηθείς σχετικά με την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία, αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα της δέσμευσης των ΗΠΑ να επενδύσουν στρατηγικά στη χώρα μας καθώς αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως αξιόπιστο και συνεπή εταίρο και παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή».

«Παράλληλα, η συμφωνία ενισχύει το ειδικό βάρος της χώρας στο ΝΑΤΟ. Επίσης, αποτελεί εγγύηση ασφάλειας, καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάθε πολιτική αναθεωρητισμού», συμπλήρωσε.

Στην Αλεξανδρούπολη, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτεικών, έχουμε εκτός από συγκέντρωση συμμαχικών δυνάμεων και κατασκευή μεγάλων ενεργειακών υποδομών, που θα κάνουν την περιοχή πάροχο ενεργειακής ασφάλειας για όλα τα Βαλκάνια. Πρόσθεσε, δε, πως απόδειξη της σημασίας της συμφωνίας αποτελεί και η αντίδραση της Τουρκίας, που για τους δικούς της λόγους βλέπει σε αυτήν μία αναβάθμιση της Ελλάδας, κάτι που λειτουργεί ως αντίβαρο στη δική της επιρροή και ανάσχεση στην αναθεωρητική πολιτική της.

Όσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, σημείωσε πως «η ομιλία του στο Κογκρέσο αποτελεί την κορύφωση των άριστων σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια», καθώς «ήταν μία ιστορική ευκαιρία να ακουστούν οι ελληνικές θέσεις στο νομοθετικό Σώμα της πιο ισχυρής χώρας παγκοσμίως».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες: