Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπάζει από παντού το μετρό του Πειραιά

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Σοβαρά προβλήματα, τα οποία η Αττικό Μετρό χαρακτηρίζει συνήθη και επουσιωδη,φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το μετρό του Πειραιά, σύμφωνα με τον Συγκριτικό Πίνακα Επιδομης Ρευματοφορου και Σήραγγας που είδε πριν λίγες μέρες το φως της δημοσιότητας.
Ο πίνακας αυτός αναφέρει 391 βλάβες στο τμήμα Αγία Βαρβάρα-Πειραιάς,απο τοτε που παραδόθηκε στο κοινό τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα εκ των οποίων οι σοβαροτερες είναι 62 που αφορούν το τμήμα Νικαια-Δημοτικο Θεατρο και από αυτές οι 22 επικεντρωνονται στον σταθμό Πειραιάς,δηλαδή στο λιμάνι!!!
Όταν λοιπόν σε διάστημα 4 μηνών έχουμε 62 προβλήματα εκ των οποίων τα 22 σε έναν μόνο σταθμό,ο οποίος άλλαξε τρεις φορές σημείο εγκατάστασης γιατί δεν υπήρχε κατάλληλο έδαφος για την κατασκευή του,μόνο καλό δεν το λες….Και όταν μάλιστα στα προβλήματα που αναφέρει ο πίνακας περιλαμβάνονται διαρροές θαλάσσιου νερού και ύπαρξη λιμναζοντων θαλάσσιων νερών μέσα στις σήραγγες τα οποία διαβρωνουν και ουσιαστικά αχρηστευουν τις σιδηροτροχιες ,οξειδωνουν τους στατηρες και προκαλούν καψίματα στα καλώδια μάλλον από βραχυκύκλωμα.
Στα προβλήματα που αναφέρονται, εντοπίζονται επίσης αστοχίες στις  σκυροδετησεις, πλημμελης λειτουργία των αισθητήρων,ψευδείς συναγερμοί στις πόρτες ασφαλείας και υπολειτουργια των μόνιτορ που χρησιμοποιούν οι οδηγοί λόγω…παγωματος της εικόνας.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις καταγγελίες συνδικαλιστων στο Κανάλι Ένα, περί μειωμένης ορατότητας στις σήραγγες, που είχε ως αποτέλεσμα να περάσουν 7 συρμοι πάνω από ένα πτώμα αυτόχειρα που είχε πέσει στις ράγες, χωρίς να το αντιληφθούν οι οδηγοί, εύκολα αντιλαμβανομαστε ότι το ολοκαίνουργο μετρό του Πειραιά δεν…στέκει καλά.Δεν λέμε ότι είναι επικίνδυνο ούτε πως είναι επίφοβο να προκαλεσει κάποιο κακό,γιατί δεν το γνωρίζουμε,λέμε όμως ότι ανησυχούμε.
Και ανησυχεί μαζί με όλους και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιακος ,ο οποίος παράγγειλε προκαταρκτικη εξέταση κατά παντός υπεύθυνου για τον σχεδιασμό,την κατασκευή και την συντήρηση του έργου για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των διακινουμενων αλλά και αν υπάρχουν ευθύνες για τυχόν κακοτεχνίες.
Να σημειωθεί ότι το έργο έκαναν οι εταιρείες ΑΒΑΞ,CHELLA και ALSTOM και στοίχισε 470 εκατ. Ευρώ χωρίς ΦΠΑ.Επισης η ίδια κοινοπραξία, προφανώς για την καλή δουλειά που έκανε, ανέλαβε και την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό Βεΐκου-Γουδί,ενώ η ΑLSTOM  συμμετέχει στη σύμβαση του 2014 της ΕΡΓΟΣΕ για τηλεδιαχειριση της σηματοδοτησης των σιδηροδρομικων γραμμων που δεν υλοποιήθηκε ποτέ και οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών…..
Στο θέμα αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μωραλης ο οποίος τόνισε ότι ο πίνακας με τις βλάβες, τα προβλήματα και τις αστοχίες προκάλεσε έντονη ανησυχία στον Δήμο γιατί πρόκειται για έργο που παραδόθηκε πολύ πρόσφατα και δεν δικαιολογουνται τόσα προβλήματα.Γι αυτό εστάλη επείγουσα επιστολή στην εταιρεία που διαχειρίζεται το μετρό με την οποίαν ζητούνται διευκρινήσεις αλλά και εγγυήσεις για την ασφάλεια όσων χρησιμοποιούν το μέσον.
Με βάση όλα αυτά η ΣΤΑΣΥ ,η εταιρεία δηλαδή που λειτουργεί τα μέσα σταθερής τροχιάς, απάντησε ότι το μετρό είναι απόλυτα αξιόπιστο και ασφαλές και δεν υπάρχει ο παραμικρος λόγος ανησυχίας. Τα προβλήματα είναι επουσιώδη και αναμενόμενα σε κάτι τόσο μεγάλο που λειτουργεί για πρώτη φορά στον Πειραιά Τα νερά αποσταγγίστηκαν,νέες διαρροές δεν εντοπίστηκαν και όλα τα προβλήματα που καταγράφηκαν εχουν ήδη αντιμετωπισθει.

Αυτά λέει η εταιρεία και δεν έχουμε λόγο να τα αμφισβητησουμε.Ωστοσο κατι τέτοια έλεγε και η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών ενάμισι μήνα πριν τα Τέμπη,αλλά το δυστύχημα έγινε.Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πλέον κανέναν και δικαιολογημενα ανησυχεί. Το στοίχημα της πολιτείας από δω και πέρα είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη που υπήρχε, αφού ο κόσμος θα πεισθεί ότι γίνονται οι επιβαλλομενοι έλεγχοι,υπάρχουν οι δικλείδες ασφαλείας και τοποθετούνται οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις.Δυσκολο βέβαια αλλά όχι ακατόρθωτο.Ολοι μαζί μπορούμε!!!

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

Σχετικά Αρθρα