Η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνεται συνεχώς, λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πανδημία covid και των τοξικών επιπτώσεων του καπνού από τις μέγα-πυρκαγιές που μαστίζουν τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Μόνο 7 χώρες από τις 134 πληρούν τα διεθνή πρότυπα ποιότητας του αέρα, σύμφωνα με έρευνα του Ελβετικού οργανισμού IQAir.
Όλες, εκτός από μία, από τις 100 πόλεις με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο πέρυσι βρίσκονταν στην Ασία, σύμφωνα με την έκθεση, με την κλιματική κρίση να παίζει καθοριστικό ρόλο στην κακή ποιότητα του αέρα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, σύμφωνα με το CNN.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 57η θέση, με τα επίπεδα PM2,5 να υπερβαίνουν, κατά μέσο όρο, πάνω από τρεις φορές τα όρια του ΠΟΥ.
Από τις χώρες που έλεγξε ο ελβετικός οργανισμός IQAir, μόνο η Αυστραλία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γρενάδα, η Ισλανδία, ο Μαυρίκιος και η Νέα Ζηλανδίαβρίσκονται κάτω από το όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που εκπέμπονται από τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τη βιομηχανική δραστηριότητα.
Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών αποτυγχάνει να συμμορφωθεί στις συστάσεις των ειδικών για τα μικροσωματίδια PM2,5, με πλάτος μικρότερο από αυτό μιας ανθρώπινης τρίχας που «όταν εισπνέεται μπορεί να προκαλέσει μυριάδες προβλήματα υγείας και θανάτους», σύμφωνα με την έκθεση του IQAir, που αντλεί δεδομένα από περισσότερους από 30.000 σταθμούς σε όλο τον κόσμο.