Αύξηση 100 ευρώ σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας, ανακοίνωσε κατά την δευτερολογία του στην Βουλή για τους αμυντικούς εξοπλισμούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε την αύξηση από 1η Ιουλίου 2025 θα την πάρουν «όλοι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων που αξίζουν το έκτακτο βοήθημα».
Όπως είπε σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τη ΔΕΘ.
«Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια υπήρξε γεωπολιτικά αφελής ως προς την αδυναμία κατανόησης των συσχετισμών και την αφέλεια σε ένα πλαίσιο παραδοχών που έπαυε πια να ισχύει. Το 2017 ο Τραμπ είπε μια μεγάλη αλήθεια, ότι μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η ΕΕ απεμπόλησε την ευθύνη της στην άμυνα και την παρέδωσε στις ΗΠΑ», είπε στην αρχή της δευτερολογίας του.
Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη ανέφερε ότι δεν άκουσε σημαντικές διαφοροποιήσεις:
«Θα απαντήσω κ. Ανδρουλάκη λέγοντας επί της αρχής ότι στην τοποθέτησή σας δεν άκουσα ουσιαστικές διαφοροποίησεις με το σχέδιο το οποίο παρουσίασα ως προς τις εθνικές προτεραιότητες σχετικά με τον αμυντικό μηχανισμό», είπε χαρακτηριστικά.
«Εκμεταλλευτήκαμε σε ένα βαθμό και την ευρωπαΐκή Ρήτρα Διαφυγής για να κάνουμε κάποιες σημαντικές αμυντικές επενδύσεις και πράγματι ολοκληρώσαμε δύο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, με διακρατικές συμφωνίες, με απόλυτη διαφάνεια. Το αποτέλεσμα είναι ότι πήραμε 24 Rafale και τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες, οι οποίες θα είναι ενταγμένες στον ελληνικό στόλο το 2026. Καλύψαμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα ένα μεγάλο επιχειρησιακό κενό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
«Στο ζήτημα του safe, έχετε δίκαιο όταν λέτε κ. Ανδρουλάκη ότι το προνομιακό δάνειο δεν μπορεί να μας λύσει το πρόβλημα γιατί μας επιβαρύνει το χρέος. Είναι μεν μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αυτό που ζητάμε. Γι’ αυτό και λέμε ότι απαιτείται κοινό ταμείο που θα χρηματοδοτεί με επιδοτήσεις και όχι με δανεικά την αμυντική θωράκιση.
Έχουμε προτείνει σε αυτό το πλαίσιο την δημιουργία αντιπυραυλικού θόλου που θα είναι προς όφελος όλης της ΕΕ. Είμαστε εκεί; Όχι δεν είμαστε ακόμα εκεί, γιατί ήδη ενόψει του προϋπολογισμού επόμενης προγραμματικής περιόδου 2028-35 ξεκίνησε ήδη συζήτηση για το πώς θα αποπληρώσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν αυτό δεν αλλάξει τότε το 20% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα κατευθυνθεί στις πληρωμές του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε όχι μόνο εμείς αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άρα όταν μιλάμε για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πρέπει παράλληλα να βρούμε τρόπους να καλύψουμε τις προηγούμενες υποχρεώσεις. Μακάρι σε αυτό το επίπεδο να έχουμε την στήριξη και άλλων δυνάμεων των Ευρωπαίων σοσιαλιστών», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.




















































