Απέρριψε την αποστολή στρατευμάτων είτε ευρωπαϊκών είτε του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Παρισιού.
«Δύο χρόνια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, επαναβεβαιώσαμε την ενότητα και την αποφασιστικότητα για την καλύτερη δυνατή στήριξη της Ουκρανίας, ώστε να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Καταλήξαμε στο πλαίσιο που δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από αυτό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πως η βοήθεια στην Ουκρανία θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
«Δεν υπάρχει ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων ή του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, δεν υφίσταται αυτό το ζήτημα για την πλειοψηφία των ομολόγων μου. Νομίζω ότι αυτή η συζήση αποπροσανατολίζει την προσπάθεια στήριξης στην Ουκρανία» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη διάσκεψη:
Η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.
Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη να απαντήσει στις προκλήσεις.
Η Ευρώπη θα πρέπει να δει αυτή την πρόκληση και ως πρόκληση για την στρατηγική της αυτονομία.
Πρόκληση που πρέπει να κερδηθεί στο μέλλον είναι και ο καλύτερος συντονισμός προς όφελος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Ήδη έχει αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη της Ουκρανίας με 50 δις ευρώ. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η στήριξη αυτή θα είναι αποτελεσματική. Όπως θα πρέπει να διασφαλίσουμε και την εφαρμογή των κυρώσεων.
Οι αναφορές του πρωθυπουργού αφορούσαν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος υποστήριξε πρην την σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, ότι πολλές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση.
Ο Φίτσο, ο οποίος εδώ και καιρό εκφράζει τη διαφωνία του για την παράδοση οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και τηρεί μια στάση που ορισμένοι τη χαρακτηρίζουν φιλορωσική, δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για τον ισχυρισμό αυτό.
Ο Γάλλος πρόεδρος υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό στις 18:00 στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου.
Η διάσκεψη Μακρόν για την Ουκρανία
Η διεθνής συνάντηση για το ουκρανικό ζήτημα πραγματοποιείται σήμερα με συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, κυρίως από τις χώρες της ΕΕ, έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Γαλλικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν σήμερα ότι λόγω της σαφέστατης κλιμάκωσης τον τελευταίο καιρό της ρωσικής επιθετικότητας, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις, στόχος της συνάντησης είναι η επανεξέταση όλων των μέσων αποτελεσματικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά και η αποστολή μηνύματος προς την Μόσχα ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν είναι «κουρασμένοι», όπως συχνά η ρωσική προπαγάνδα αφήνει να εννοηθεί, αλλά «αποφασισμένοι να αποτρέψουν την επικράτηση της Ρωσίας στην πολεμική σύγκρουση που ίδια ξεκίνησε».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία γίνεται σταδιακά «παράγοντας παγκόσμιας αποσταθεροποίησης», ότι η ευρωπαΐκή κοινή γνώμη θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και ότι η αυριανή συζήτηση θα επικεντρωθεί στο «τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε και πως μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα». Ανέφεραν, ωστόσο, ότι η συνάντηση δεν πρόκειται να καταλήξει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις και ότι ο βασικός της στόχος είναι η επιβεβαίωση της κοινής στρατηγικής όλων όσοι έχουν ταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος Μακρόν είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τους στόχους της συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Παρασκευή, όπως άλλωστε και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτζ, ο όποιος είναι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που προσήλθαν στο Παρίσι, όπως, άλλωστε, και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τέλος, από βρετανικής πλευράς, όπως έγινε γνωστό, παρών θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.
Πηγή:iefimerida.gr