«Αιχμή του δόρατος της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής» χαρακτήρισε τους διοικητές των δομών φιλοξενίας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά τον χαιρετισμό του στο εκπαιδευτικό σεμινάριο των 32 διοικητών στις υφιστάμενες δομές Προσωρινής Φιλοξενίας στην ενδοχώρα.
Ο υπουργός επισήμανε, ότι «θα είναι η πρώτη φορά, που οι δομές θα έχουν διοικητές, οι οποίοι θα αναφέρονται κατευθείαν στην ελληνική Πολιτεία». Προανήγγειλε, επίσης, ότι από τις σημερινές 93 δομές, οι 60 που λειτουργούν σε ξενοδοχειακές μονάδες θα κλείσουν μέσα στο 2020 και οι διαμένοντες θα μεταφερθούν σε άλλες δομές ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ.
Μέχρι τώρα, το 82% της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης διαχειρίζονταν διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις, είπε ο κ. Μηταράκης. «Επιλογή μας είναι η συνεργασία με τους μόνιμους υπαλλήλους του υπουργείου, τους συμβασιούχους και τους 220 νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους της υπηρεσίας ασύλου, με τους νέους διοικητές των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας», εξήγησε ο κ. Μηταράκης.
Αναφερόμενος στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, όπου 31.000 αποφάσεις έχουν εκδοθεί το τελευταίο τρίμηνο, περιέγραψε, ότι τους νέους διοικητές περιμένουν 40.000 αποφάσεις, θετικές ή αρνητικές, που θα πρέπει να επιδώσουν στις δομές.
Μέσα στο 2020, μεταξύ άλλων, θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα εισαχθούν συστήματα εισόδου-εξόδου με κάρτες με βιομετρικά στοιχεία και θα εγκατασταθεί ασύρματο ίντερνετ για την επίδοση, ψηφιακά, των αποφάσεων ασύλου.
Όσο αφορά τα νησιά, θα παρέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας μέσα στις δομές, για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
Η επιλογή των διοικητών έγινε, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, βάσει, εκτός των τυπικών τους προσόντων, των ικανοτήτων τους αφενός, να ανταποκριθούν στην διοίκηση των δομών και, αφετέρου, στο να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας και με τους διαμένοντες αιτούντες άσυλο και με τις τοπικές κοινωνίες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ