Μηνιγγίτιδα στη Πάτρα: «Ανησυχητική συγκυρία το Καρναβάλι, σε αυξημένη επιτήρηση ο ΕΟΔΥ »

Χημειοπροφύλαξη χορηγέιται προληπτικά σε 3.000-5.000 φοιτητές, δήλωσε ο καθηγη΄της Δημητρης Παρασκευής , μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ

Related posts

«Οι Αρχές είναι σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, ώστε να γνωρίζουμε αν εμφανιστεί άλλο κρούσμα και αν τυχόν χρειάζεται να εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα στην Πάτρα. Η χρονική συγκυρία είναι ανησυχητική λόγω του Καρναβαλιού, καθώς αναμένεται να συγχρωτιστεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων στην περιοχή της Πάτρας» δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής- ΕΚΠΑ και μέλος στο ΔΣ του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής.

Σχεtικα με την  μεταδοτικότητα του ιού υπό τις συνθηκες του στενού συγχρωτισμου εξ αιτίας των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Αχαική πρωτεύουσα ο καθηγητής εξήγησε, μιλώντας στο Πρακτορέίο FM: «Υπάρχει περίπτωση να κολλήσουμε, αν παραμείνουμε σε κλειστό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μικρότερη απόσταση των δύο μέτρων. Και για αυτό η επικινδυνότητα αφορά τις πολύ στενές επαφές και κυρίως τα άτομα που διαμένουν μαζί. Ο κίνδυνος για σοβαρή έκβαση είναι πολύ μικρός όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα και δοθεί άμεσα θεραπεία στη μικροβιακή μηνιγγίτιδα, που σε άλλη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και νοσηλεία σε ΜΕΘ».

Αναφερόμενος αναλυτικά τις παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ ο Δημήτρης Παρασκευής σημέιωσε ότι «τα κλιμάκια παρέμειναν έως την Παρασκευή και αν χρειαστεί θα επιστρέψουν μετά το Καρναβάλι. Έχουμε αυξημένη επίπτωση, αυξημένο αριθμό κρουσμάτων μηνιγγίτιδας αυτή την περίοδο, σε σχέση με το 2023 και αυτή ήταν και η αφορμή για να γίνουν οι παρεμβάσεις από τον ΕΟΔΥ σε ό,τι αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.Από τα μέσα της εβδομάδας ήδη χορηγήθηκε από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ προληπτικά χημειοπροφύλαξη (σσ αντιμικροβιακή θεραπεία) σε πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών (ο προγραμματισμός είναι για 3.000-5.000) ανεξάρτητα από το αν αποτελούν επαφές ή όχι, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει αποτελεσματικός περιορισμός ή σχεδόν πολύ μικρός κίνδυνος να έχουμε περαιτέρω εξάπλωση. Αυτός είναι ο λόγος που χορηγείται η χημειοπροφύλαξη προληπτικά, έτσι ώστε αν κάποιος τυχόν έχει μολυνθεί, να μην μεταδίδει, αλλά και να μην εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα»

Ωστόσο, ο κ. Παρασκευής υπογράμμισε ότι η μηνιγγίτιδα δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο κορονοϊός και «ευελπιστούμε ότι με την τήρηση των προληπτικών μέτρων, αλλά και των παρεμβάσεων στις οποίες έχει ήδη προβεί ο ΕΟΔΥ,  η κατάσταση θα περιοριστεί και το φαινόμενο θα ελεγχθεί σύντομα και αποτελεσματικά.

Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει σελφ τεστ παρά μόνο τεστ που γίνεται σε μονάδες υγείας. Άρα τι πρέπει να προσέχουμε, τι πρέπει να προλάβουμε, ερωτάται ο καθηγητής. «Αν εμφανίσουμε πυρετό, εξάνθημα, αδυναμία συγκέντρωσης, ή δυσκαμψία του αυχένα πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι μας, να μην έχουμε επαφές με άλλα άτομα και αμέσως να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή, χωρίς όμως να ανησυχήσουμε».

 

Next Post

Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 365

Μ.Ε.Θ.Ε.