Επί τέσσερα χρόνια, από το 2015 έως και το 2019, στην Ισλανδία διεξήχθη το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πείραμα με στόχο να εξετάσει κατά πόσο είναι εφικτή η μείωση των ημερών/ωρών εργασίας την εβδομάδα και πως αυτή επηρεάζει τους εργαζόμενους.
Ενάμιση χρόνο περίπου, μετά την ολοκλήρωση του πειράματος και την ανάλυση των δεδομένων, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα και φυσικά δεν προκαλεί μάλλον καμία έκπληξη πως οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε αυτό δήλωναν πιο ευτυχισμένοι, ήταν περισσότερο υγιείς και η παραγωγικότητά τους αυξήθηκε.
Η σχετική μελέτη συντάχθηκε από την Ένωση για την Αειφορία και τη Δημοκρατία (Alda) στην Ισλανδία και τη βρετανική ομάδα Autonomy.
Στο πείραμα συμμετείχε ένα ποσοστό άνω του 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας (δηλαδή περί τα 2.950 άτομα), που απασχολούνται στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (Δήμο του Ρέκγιαβικ και κρατικοί φορείς της Εθνικής Κυβέρνησης), αλλά σε διάφορες θέσεις εργασίας (δουλειά γραφείου, εργαζόμενοι σε σχολεία ή στην παροχή κοινωνική υπηρεσιών ακόμη και σε νοσοκομεία). Επίσης δεν εργάζονται όλοι με το σύνηθες ωράριο 9πμ-5μμ ενώ κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι ώρες εργασίας τους μειώθηκαν στις 35. Φυσικά δεν υπήρξε καμία μείωση στους μισθούς τους.
«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η μεγαλύτερη δοκιμή στον κόσμο για μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα στον δημόσιο τομέα ήταν, από όλες τις απόψεις, μια τεράστια επιτυχία», δήλωσε ο Will Stronge, διευθυντής του Autonomy. «Δείχνει ότι ο δημόσιος τομέας είναι ώριμος για να γίνει ο πρώτος που θα υιοθετήσει μικρότερες εβδομάδες εργασίας και από το πείραμα μπορούν να αντληθούν διδάγματα για άλλες κυβερνήσεις».
Βάσει των δεδομένων, η παραγωγικότητα παρέμεινε η ίδια ή στις περισσότερες περιπτώσεις αυξήθηκε και η ευημερία των εργαζομένων βελτιώθηκε σημαντικά. Το άγχος και η εξάντληση μειώθηκαν και αποκαταστάθηκε η ισορροπία υγείας και εργασίας-ζωής, καθώς οι υπάλληλοι είχαν περισσότερο χρόνο για την οικογένεια, του φίλους, τα χόμπι τους, την φροντίδα του εαυτού τους.
“Για μένα είναι σαν ένα δώρο από τους ουρανούς”, δήλωσε ένας διευθυντής στο Ρέικιαβικ, σύμφωνα με την έκθεση. “Και μου αρέσει πολύ».
Η δε διοίκηση των διαφόρων φορέων δοκίμασαν διάφορες στρατηγικές μείωσης του χρόνου για να καλύψουν τη μείωση των ημερών/ωρών εργασίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ανάθεση και η ιεράρχηση των καθηκόντων πιο αποτελεσματικά, η πραγματοποίηση συντομότερων και πιο εστιασμένων συναντήσεων, και η μη πραγματοποίηση περιττών.
Η επιτυχία του πειράματος βοήθησε τα συνδικάτα της Ισλανδίας να διαπραγματευτούν για μόνιμα μειωμένες ώρες εργασίας επηρεάζοντας δεκάδες χιλιάδες μέλη τους. Η έκθεση αναφέρει ότι περίπου το 86% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας είτε έχει μικρότερο ωράριο εργασίας είτε το δικαίωμα να μειώσει τις ώρες που εργάζεται.
«Η εμπειρία αυτή της Ισλανδίας μας λέει ότι όχι μόνο είναι δυνατό να δουλεύουμε λιγότερο στη σύγχρονη εποχή, αλλά και ότι η προοδευτική αλλαγή είναι κάτι το εφικτό» σχολίασε ο ερευνητής της Alda Gudmundur D. Haraldsson.
Αν και αυτό πείραμα σχετικά με την μείωση των ημερών/ωρών εργασίας σε εβδομαδιαία βάση είναι το μεγαλύτερο, δεν είναι το πρώτο.
Όταν η Microsoft Japan εφάρμοσε δοκιμαστικά την τετραήμερη εργασία το 2019, η παραγωγικότητα αυξήθηκε σχεδόν κατά 40%. Η εταιρεία Perpetual Guardian στη Νέα Ζηλανδία υιοθέτησε σε μόνιμη βάση το μοντέλο αυτό αφού κατά τη δοκιμαστική περίοδο που προηγήθηκε, είδες πως καταγράφηκε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 20%.
Γενικότερα όλο και περισσότερες εταιρείες ανά τον κόσμο δοκιμάζουν να μειώσουν τις ημέρες εργασίας επιβεβαιώνοντας συνεχώς την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας 2018 ότι οι λιγότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα, κατά γενικό κανόνα, κάνουν τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς, ισορροπημένους, ευτυχισμένους και συμβάλουν στην βελτίωση της υγείας τους.
Πηγές: Mashable, Independent