Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια όαση στη Νίκαια… στο πρώην Νεκροταφείο Νεάπολης  

0 σχόλια ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΙ

 

Σε μια εποχή οικονομικής αλλά και βαθιά πολιτιστικής κρίσης, ο Δήμος Νίκαιας- Αγ. Ι.Ρέντη στην συνεχή του προσπάθεια για την βελτίωση και αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων, μετά την κατασκευή της ολοκαίνουργιας πλατείας Μ. Παπαρήγα, προχωράει στην αξιοποίηση του πρώην Δημοτικού Κοιμητηρίου της Νεαπόλεως, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος πρασίνου και άλλων λειτουργιών στο υποβαθμισμένο, σήμερα,  βορειοανατολικό τμήμα της πόλης. 

Με γνώμονα την ανάπλαση του χώρου και την αναβάθμιση όλης της περιοχής ο Δήμος Νίκαιας- Αγ Ι.Ρέντη, δίνοντας πάντα ιδιαίτερη θέση στον πολιτισμό, μετά από συζήτηση με την Περιφέρεια Αττικής και τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλη,  προχώρησε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ανάδειξης ιδεών για την ανάπλαση του χώρου του πρώην Δημοτικού Κοιμητηρίου Νεαπόλεως, από αρχιτεκτονική, πολεοδομική, λειτουργική, αισθητική, τεχνική και περιβαλλοντική άποψη. Ο Διαγωνισμός χρηματοδοτήθηκε  απο την Περιφέρεια Αττική με το ποσό των 50.000 €.

Χθες στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη, η Κριτική Επιτροπή παρουσίασε  τις  μελέτες που συμμετείχαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.Στην εκδήλωση,μεταξύ άλλων, παραστάθηκαν εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον και την συμπαράσταση τους οΑντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλης  και ο  Δήμαρχος Πειραιά κ.Γιάννης Μώραλης.

Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν 19 έγκυρες μελέτες, μεταξύ των οποίων αναδείχθηκανσημαντικές και πρωτότυπες ιδέεςκαι δόθηκαν τρια βραβεία. Τις μελέτες εξέτασε η κριτική επιτροπή που ορίστηκε σύμφωνα με τον νόμο, αποτελούμενη από τους: α)Παπαϊωάννου Αναστάσιο, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. ως Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής β) Διαμαντόπουλο Δημήτρη, γ) Χριστοπούλου Βαρβάρα, δ) Κουγιανού Πηνελόπη, ε) Πολυκρέτη Κυριακή, Αρχιτέκτονες Μηχανικούς, ως κριτές.

Η Κριτική Επιτροπή, έχοντας διαβάσει και συζητήσει εκτενώς την προκήρυξη του διαγωνισμού, ανέπτυξε τους στόχους του διαγωνισμού και κυρίως, τη λειτουργικότητα και χρηστικότητα του δημόσιου χώρου με την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των προβλεπόμενων χρήσεων, της κυκλοφορίας και της επισκεψιμότητας των πολιτών. Αναφέρθηκε ακόμη στο άνοιγμα, την όσμωση και την αμφίδρομη σχέση του χώρου με την πόλη,  στην υπερτοπική ακτινοβολία του χώρου, στην προσβασιμότητα με ευδιάκριτες εισόδους και διαμπερείς πορείες, στην βιωσιμότητα και στον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του δημόσιου χώρου, στην ευκολία υλοποίησης και στη γενικότερη οικονομία της κατασκευής  καθώς και της συντήρησης του έργου, στην οποία περιλαμβάνονται και η αντοχή στη χρήση και στο χρόνο (π.χ. ποιότητα υλικών), στο σεβασμό στην ιστορία και στα μνημεία του χώρου.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης επισημαίνει:

«Βασική προτεραιότητα της πολιτικής μας στο Δήμο Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη ήταν και είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης μας μέσα απο συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η ανάπλαση του χώρου των 46 στρεμμάτων στο πρώην νεκροταφείο της Νεάπολης στη Νίκαια, προκειμένου να έχουμε έναν υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής. Ο χώρος του πρώην κοιμητηρίου έχει πάψει να λειτουργεί από χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα ένας εγκαταλελειμμένος χώρος που περιέχει όμως την ιστορικότητα και τις μνήμες της πόλης της Νίκαιας.

Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του παλιού Νεκροταφείου με το ποσό 50.000 ευρώ. Ο οραματισμός μιας όασης πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας και η υλοποίηση αυτού του οράματος, πιστοποιεί την αποτελεσματικότητα της γόνιμης συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με τον Δήμο Νίκαιας- Αγ Ι. Ρέντης. Στόχος είναι ο συγκεκριμένος χώρος να μετατραπεί σε έναν υπερτοπικό πόλο πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας και να αποτελέσει σημείο συνάντησης, αναψυχής, ξεκούρασης και παιγνιδιού όχι μόνο της Νεάπολης αλλά ολόκληρης της Νίκαιας και του γειτονικού Δήμου Κορυδαλλού».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης δήλωσε:

«Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, οι οποίοι εδώ και δεκαετίες δίνουν μικρές και μεγάλες μάχες για περισσότερους δημόσιους, ελεύθερους, κοινόχρηστους χώρους και πράσινο, για καλύτερη ποιότητα ζωής, για μια διαφορετική λειτουργία της πόλης σε όλα επίπεδα.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνουμε σε παρεμβάσεις υπερτοπικής σημασίας και αναπλάσεις μεγάλης κλίμακας, όπως αυτή των 46 στρεμμάτων του παλαιού Κοιμητηρίου Νεαπόλεως. Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών και είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματά του θα αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της ανάπλασης».

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες: