Πολύ κοντά σε συμφωνία με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών βρίσκονται Αθήνα και Άγκυρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τη Νέα Υόρκη.
Στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη Τετάρτη, οι δύο πλευρές έχουν συζητήσει ενδελεχώς το ζήτημα και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με ορόσημο την 7η Δεκεμβρίου, όπου ίσως υπογραφεί η σχετική συμφωνία στη Θεσσαλονίκη.
«Το πλαίσιο της ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης είναι καθορισμένο και έχει ένα συγκεκριμένο ορόσημο, ήτοι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει συμβολική και πολιτική σημασία. Πάμε βήμα-βήμα και, όπως είπαμε, δεν βάζουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ως προς τον πολιτικό διάλογο», έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό
Η ελληνοτουρκική συμφωνία, που βρίσκεται στα σκαριά, όπως έγραφε το πρωί το iefimerida.gr, θα έρθει ως συμπληρωματική με την ευρωτουρκική του 2016, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις γίνονται σε συμφωνία με την ΕΕ.
Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Τούρκο ομόλογό του αλλά και με αρμόδιους παράγοντες στις Βρυξέλλες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Η συμφωνία, κατά πληροφορίες του iefimerida.gr, περιλαμβάνει τρία σημεία και η Τουρκία αναλαμβάνει:
Να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από τα δικά της παράλια
Να χτυπήσει τα δίκτυα των διακινητών που δρουν στο έδαφός της
Να δεχθεί περισσότερες επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα και την ΕΕ γενικότερα.
Ως αντάλλαγμα αναμένεται να λάβει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια, ενώ στο τραπέζι είναι και η άρση βίζας για τους Τούρκους πολίτες εντός Σένγκεν.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ενδεικτικά ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να υπογραφούν και να ανακοινωθούν σύντομα και τα οποία «δεν είναι διακοσμητικού χαρακτήρα».
Τα ίδια πρόσωπα επισήμαναν ότι στο προσφυγικό μπορούμε να αναπτύξουμε έναν διάλογο για το πώς μπορεί να βοηθήσει η Τουρκία, εξηγώντας ότι υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο, κάτι, όμως, που δεν σημαίνει, όπως ειπώθηκε, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε διμερώς. «Πρέπει να μιλάνε όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, αλλά και τα λιμενικά μας», τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το θέμα της συνεχιζόμενης προφυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη, οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι το ζήτημα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Αθήνα.
Πηγή:iefimerida.gr