«Μαύρη χρονιά» για τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ήταν το 2022 όπως σημειώνει η γερμανική χρηματοοικονομική εταιρεία Allianz στην τελευταία της Έκθεση για τον Παγκόσμιο Πλούτο.
Το ύψος των αποταμιεύσεων μειώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και συγκεκριμένα όπως αναφέρει το Euronews, τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 2,7% παγκοσμίως σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από την οικονομική κρίση το 2008.
Συνολικά 6,6 τρισ. ευρώ «χάθηκαν».
Βασική αιτία η αβέβαιη έως ζοφερή προοπτική στις αγορές στις οποίες οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων, σε γενικές γραμμές, μειώθηκαν.
Πιο έντονη, ήταν η πτώση στην Βόρεια Αμερική (-6,2%) και στην Δυτική Ευρώπη (-4,8%) αλλά στην Ασία- εξαιρουμένης της Ιαπωνίας- συνεχίζουν να καταγράφονται ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης.
Τα δε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της Κίνας αυξήθηκαν δυναμικά, κατά 6,9%.
Το συνολικό ποσό των συνολικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ήταν 233 τρισεκατομμύρια ευρώ σε όλο τον κόσμο – ποσό που ισοδυναμεί με δέκα φορές το ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Η έκθεση καταλήγει ότι το 85% αυτού του ποσού ανήκει στο πλουσιότερο κορυφαίο 10%, ή περίπου σε 560 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ενώ χρεόγραφα όπως μετοχές και ομόλογα παρουσίασαν συνολική απώλεια 7,3% και οι επενδύσεις που σχετίζονται με τις ασφάλειες και τις συντάξεις είχαν υποστεί έλλειμμα 4,6%, οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 6%.
Ο πληθωρισμός έπαιξε σημαντικό ρόλο «καταβροχθίζοντας» σχεδόν τα δύο τρίτα της αύξησης του ονομαστικού πλούτου, κάτι που είναι ξεκάθαρα ορατό όταν οι αποταμιεύσεις συγκρίνονται με τα επίπεδα προ πανδημίας.
Τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών εξακολουθούσαν να είναι σχεδόν 19% πάνω από τα προ Covid-19 επίπεδα στο τέλος του περασμένου έτους, σε ονομαστικούς όρους.
Προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό, σχεδόν τα δύο τρίτα της (ονομαστικής) ανάπτυξης έπεσαν θύματα των αυξήσεων των τιμών, μειώνοντας την πραγματική ανάπτυξη σε ένα πενιχρό 6,6% σε τρία χρόνια.
Κανάλι Ένα, 90,4fm, K.Π.