Μεγάλη πρόκληση χαρακτήρισε το συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα διεξαχθεί στις 14 με 16 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης μιλώντας στο Κανάλι Ένα 90,4 και την εκπομπή «Πειραιάς 24» με τον δημοσιογράφο Βασίλη Ταλαμάγκα. Όπως είπε, θα είναι ένα χρήσιμο συνέδριο καθώς οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, σε επίπεδο αναπτυξιακό αλλά και σε επίπεδο νομοθέτησης – κυρίως μαζέματος των αναγκών – σε σχέση με τη λειτουργία των δήμων, θα μας δώσουν ασφαλή συμπεράσματα για μπορέσουμε να προχωρήσουμε όσα συζητάμε με τη διοίκηση της ΚΕΔΕ».
Αναφορικά με το ζήτημα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης ο κ. Σταυριανουδάκης επεσήμανε ότι είναι «το μείζον που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το 2022. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς μπορεί να αναλάβει η αυτοδιοίκηση γιατί στο παρελθόν εκλήθη να βοηθήσει, όχι μόνο χωρίς νομοθετική στήριξη αλλά κυρίως χωρίς πόρους. Σε πρώτο επίπεδο έχουν συζητηθεί προτάσεις που έχουν γίνει και από την ΚΕΔΕ και από το Κράτος για το κατά πόσο θα μπορούσε να προχωρήσει στο κομμάτι υγείας και παιδείας. Ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν είναι ώριμο να γίνει ,γιατί οι επεκτάσεις από αυτές τις αρμοδιότητες θα είναι πολύ σημαντικές και η αυτοδιοίκηση δεν είναι έτοιμη να τις αναλάβει, πολύ περισσότερο χωρίς να τις δοθούν οι αντίστοιχοι πόροι και οικονομική στήριξη». Εκτίμησε ότι ο διάλογος θα επικεντρωθεί κυρίως στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες που εδώ και αρκετό καιρό αποτελούν το μήλο της Έριδος των συζητήσεων. Όπως είπε ο κ. Σταυριανουδάκης θα πρέπει ένα μεγάλο κομμάτι να μείνει στο Κράτος και κάποιες άλλες να πάνε στις Περιφέρειες, έτσι ώστε να μειωθεί η μεγάλη γραφειοκρατία. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις πρόσφατες πυρκαγιές και τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών απευθείας στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τέλος έκανε γνωστό ότι την Παρασκευή θα επισκεφθεί το Αρκαλοχώρι ενώ ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε 1 εκατομμύριο ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, σε δύο δήμους του Ηρακλείου Κρήτης που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ. «Θα εφαρμοστεί το ίδιο σύστημα που εφαρμόστηκε στις πυρκαγιές του Αυγούστου όπου άμεσα, χωρίς επιτροπή, οι πληγέντες – ιδιώτες ή επιχειρήσεις – κάλυψαν τις πρώτες ανάγκες τους. Έχουν δοθεί 20.000 ευρώ στους πολίτες που τα κτίρια τους έχουν καταστραφεί πλήρως για να ξεκινήσουν τις επισκευές. Παράλληλα δίνεται οικονομική ενίσχυση για τις πρώτες διανυκτερεύσεις και διατροφή στήριξη καθώς και για τις οικοσκευές» κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.