Την παραοικονομία και την «μαύρη» εργασία δείχνουν σαν υπεύθυνη για το… μποτιλιάρισμα, εν μέσω lockdown, τα στοιχεία από την αγορά εργασίας.
Είναι τέτοια δε η έκταση των παρανομιών που για πρώτη φορά η ΓΣΕΕ δέχεται περίπου 2.500 καταγγελίες μέσα σε διάστημα 6-7 μηνών, για παραβάσεις στο ωράριο, την μη χορήγηση ρεπό τα δεδουλευμένα κ.α. Μάλιστα ο Γραμματέας Τύπου της εργατικής Συνομοσπονδίας Δημήτρης Καραγεωργόπουλος υπολογίζει σε πάνω από 300.000, από ένα σύνολο 700.000 που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, που καθημερινά μετακινούνται προς και από την εργασία τους. Ξεπερνώντας με διάφορα τρικ το σύστηνα «Εργάνη».
Η κυβέρνηση από την μία πλευρά αναγνωρίζει το πρόβλημα της παραβατικότητας και της μη τήρησης των υποχρεώσεων στις αναστολές εργασίας και την τηλεργασία και εντείνει τους ελέγχους. Προς τούτο, την ευθύνη του συντονισμού (των υπουργείων Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών κ.α.) ανέλαβα ο υπουργός παρά των πρωθυπουργό Γ.Γεραπετρίτης.
Ωστόσο, από την άλλη, εμφανίζεται να επικεντρώνει αποκλειστικά στην καταστολή, ενώ αφήνει αναλλοίωτο το σαθρό θεσμικό πλαίσιο. Και αυτό φαίνεται να είναι κυβερνητική επιλογή και όχι αστοχία. Προσφέροντας έτσι «κίνητρα» για την διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων, ώστε να αποφευχθεί το κραχ στην αγορά εργασίας και αφετέρου, γιατί έχει γίνει η ταξική επιλογή της ενίσχυσης των εργοδοτών, ελπίζοντας παράλληλα και σε χαμηλότερη ύφεση…
Τα τρίκ των παραβιάσεων…
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ασυδοσίας το υπουργείο Εργασίας άφησε ανοικτές πολλές κερκόπορτες παραβίασης των εργατικών δικαιωμάτων και οι εργοδότες άνοιξαν νέα παράθυρα εκμετάλλευσης ή σήκωσαν σημαίες ευκαιρίες και εικονικές επιχειρήσεις…
1.Εξακολουθεί να ισχύει η χειρόγραφη φόρμα για την μετακίνηση του εργαζόμενου. Κατά συνέπεια, μπορεί κάποιος να είναι δηλωμένος σε αναστολή ή τηλεργασία, αλλά κυκλοφορεί με το «χαρτί» του εργοδότη και την δική του (χειρόγραφη) δήλωση. Χώρια που η μετακίνηση μπορεί να γίνει ακόμη και για άθληση εντός του Νομού (περίπτωση Πάρνηθας…). «Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε αυτό» δηλώνει στο ieidiseis.gr η αρμόδια Γενική Γραμματέας του υπουργείου εργασίας Άννα Στρατηνάκη, θεωρώντας ότι έτσι προστατεύονται πολλές επισφαλείς θέσεις εργασίας.
2.Αν και επανήλθε η προ-δήλωση, εκ μέρους των επιχειρήσεων, όσων βγαίνουν σε αναστολή ή τηλεργασία, ωστόσο παραμένει η απολογητική δήλωση ως προς τα ρεπό, τις ημέρες και ώρες εργασίας. Με αποτέλεσμα, ελάχιστες εταιρείες φύλαξης, ταχυμεταφορών ή συνεργείων καθαρισμού να τηρούν τα ωράρια ή την εργατική νομοθεσία. «Οι καθαρίστριες και οι κούριερ δεν έχουν πάρει ρεπό εδώ και μήνες, ενώ εργάζονται μέχρι 12 ώρες την ημέρα χωρίς υπερωρίες» επισημαίνει ο κ.Καραγεωργόπουλος. «Και όταν εντοπίζονται οι παραβάσεις για το ωράριο, τις υπερωρίες, τα ρεπό, το ΣΕΠΕ δεν μπορεί να επιβάλει πρόστιμο, καθώς την επομένη γίνεται η δήλωση στο «Εργάνη». Δηλώνει εμφαντικά. (Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο επιβλήθηκε, προσωρινά, η εκ των προτέρων δήλωση των ημερών ανάπαυσης του προσωπικού καθώς και του ωραρίου εργασίας, υποχρέωση που καταργήθηκε δύο μήνες μετά, λόγω των εργοδοτικών αιτιάσεων….).
Προφανώς η ασυδοσία είναι υπέρμετρη στις επιχειρήσεις που δεν ανέστειλα την λειτουργίας και δεν ενταθήκαν σε κανένα πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης.
3.Σε πολλές περιπτώσεις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν με κρατική εντολή είτε λόγω πτώσης τζίρου, άνοιξαν νέα εταιρεία και εκτελούν έργο. Για παράδειγμα, ένα εστιατόριο που έκλεισε και λαμβάνει κρατική στήριξη (επιστρεπτέα προκαταβολή) και άνοιξε με άλλο ΑΦΜ στην ίδια διεύθυνση (με τροποποίηση του ενοικιαστηρίου) και δουλεύει ντελίβερι. Σε άλλη περίπτωση αναφέρεται κατάστημα ηλεκτρονικών που τώρα δουλεύει ως e-shop με άλλο ΑΦΜ…
4. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι μετακινούνται καθημερινά και προσφέρουν εργασία είτε στα μικρά μαγαζιά της γειτονιάς, είτε και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Το μόνο που θα μπορεί να ελέγξει το ΣΕΠΕ, από μεθαύριο Δευτέρα που θα τεθεί σε ισχύ η νέα πρόβλεψη, είναι εάν απασχολείται κάποιος που είναι δηλωμένος σε αναστολή σύμβασης. Εάν είναι στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, το χειρόγραφο σύστημα συγκαλύπτει την παρανομία.
5.Στις περιπτώσεις τηλεργασίας έχουμε το φαινόμενο της «συνεχούς σύνδεσης». Ο μισθωτός από απόσταση δεν έχει δικαίωμα στην αποσύνδεση και είναι «on line» ακόμη και 12 ή 14 ώρες την ημέρα. Και με την επαναφορά της τηλεκπαίδευσης και στα δημοτικά σχολεία (Αττική κ.λπ.), για την οικογένεια προκύπτει ανάγκη… επενδύσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές (π.χ. τετραμελής οικογένεια που εργάζονται οι δύο γονείς από απόσταση), συν το κόστος αναβάθμισης της σύνδεσης (υψηλές ταχύτητες…).
6.Ταυτόχρονο η κατανομή της επιστρεπτέας προκαταβολής χωρίς το κριτήριο της απασχόλησης, αλλά μόνο του τζίρου, έχει ωφελήσει υπέρμετρα πολλές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, καζίνο κ.α.) που ενθυλακώνουν και τα μεγαλύτερα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ενώ την ίδια ώρα τους μισθούς των 534 ευρώ καταβάλει το δημόσιο (και ο ΟΑΕΔ τα επιδόματα ανεργίας).
Ο τρόπος διάθεσης της επιστρεπτέας προκαταβολής ερμηνεύει, εν πολλοίς, το γιατί αυξήθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις, ενόσω τα εισοδήματα μειώνονται. Τα μισά από τα 11 δις ευρώ των επιπλέον καταθέσεων του 2020 είναι σε εταιρικού λογαριασμούς…
iEidiseis.gr