Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Στο Κέντρο», στον δημσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, δήλωσε πως αυτά τα τρία χρόνια έχει δει πολλές διακυμάνσεις στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στα γεγονότα στον Έβρο το 2020, στο Αιγαίο το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, αλλά και στο γεγονός ότι είχαμε και περιόδους με μικρότερη ένταση και λιγότερες φραστικές εξάρσεις.

«Είμαι αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι το κλίμα στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ήταν καλό και προσδοκούσε ότι θα μπορούσαν να αφήσουν στην άκρη τις εντάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι, ενώ οι πρώτες εβδομάδες ήταν ήρεμες, ακολούθησε κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου «κάτι το οποίο παραβίασε ευθέως την «κόκκινη γραμμή», την οποία εγώ ο ίδιος είχα θέσει στον Πρόεδρο Erdoğan, λέγοντάς του ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κατά συνέπεια η Τουρκία έκανε το πρώτο βήμα πρόκλησης και έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο του 2019 η γειτονική χώρα υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην εποχή μας αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές γεγονός, έναν πόλεμο και το ζητούμενο των καιρών μας είναι πώς θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν επεκτατικό αναθεωρητισμό, ο οποίος συχνά, είπε, έχει αναφορές σε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών.

«Και πιστεύω ότι δεν χρειάζεται κανείς πολύ μεγάλη φαντασία για να διαπιστώσει ότι πολλές φορές και η Τουρκία υιοθετεί ακριβώς αυτήν την ρητορική η οποία, όμως, τη θέτει στην παρούσα συγκυρία στο περιθώριο των εξελίξεων. Κατά συνέπεια, εάν επικρατήσει η στοιχειώδης λογική δεν θα έχουμε κάποια περαιτέρω κλιμάκωση», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει, ταυτόχρονα, και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Είπε, επίσης, ότι έχουμε μεγάλη ένταση στα λόγια αλλά όχι στο πεδίο και υπογράμμισε ότι σε οποιαδήποτε δυσκολία ο ελληνικός λαός είναι πάντα συσπειρωμένος, στηρίζοντας την οποιαδήποτε ηγεσία διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις στα εθνικά θέματα.

Επ’αυτού, υπογράμμισε, ότι στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των μεγάλων κομμάτων, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές.

«Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα ασυνέπειας ως προς την αξιωματική αντιπολίτευση όταν -παραδείγματος χάρη- δεν υπερψηφίζει Συμφωνίες οι οποίες είναι εθνικά ωφέλιμες, όπως η ελληνογαλλική συμφωνία, οι πρόσθετες αμυντικές δαπάνες που τόσο απαραίτητες είναι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Θα ευχόμουν, λοιπόν, να μπορούμε σε αυτές τις σημαντικές εθνικές επιλογές οι πράξεις μας, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο τα κόμματα ψηφίζουν στη Βουλή, να είναι εναρμονισμένες με την εθνική στρατηγική, η οποία πιστεύω ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες: