Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε βάλει τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είμαστε μία καλή κυβέρνηση που προχωρά, ίσως και με αστοχίες, αλλά ποτέ δεν θα γίνουμε μία άστοχη κυβέρνηση. Γι” αυτό -το λέω συνέχεια στους συναδέλφους στην κυβέρνηση και στη Βουλή- αντίπαλός μας μπορεί στις εκλογές -κομματικός μας αντίπαλος- να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικός μας αντίπαλος όμως, φίλες και φίλοι, είναι μόνο ο κακός μας εαυτός. Έχουμε βάλει τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά και θα τον φτάσουμε και με τη δύναμή σας θα τον ξεπεράσουμε». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, σήμερα το βράδυ από τη Λάρισα στην κεντρική ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο περιοδείας, εξηγώντας:

» Γιατί έτσι, μέσα από περιπέτειες και δυσκολίες, φτάσαμε στην Ελλάδα του σήμερα, με τους Έλληνες να έχουν απαλλαγεί από 68 βάρη του παρελθόντος. Όλοι σας πληρώνετε λιγότερους φόρους, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και λιγότερες εισφορές, όπως είχαμε δεσμευτεί. Σχεδόν όλοι σας μεταφέρετε δωρεάν, πλέον, την περιουσία στα παιδιά σας. Η εισφορά αλληλεγγύης, αυτός ο φόρος που επιβλήθηκε στα μνημονιακά χρόνια, είναι πια παρελθόν για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα».

«Έχουμε στη χώρα μας σχεδόν 300.000 νέες δουλειές και για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια έχουμε πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις, δεν παρέλειψε να τονίσει και συμπλήρωσε: «Και έκτακτη βοήθεια -ήταν μία προσωπική μου απόφαση αυτή- σε όσους συνταξιούχους δεν είδαν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου. Και την 1η Απριλίου θα έχουμε την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν, φίλες και φίλοι», είπε ο πρωθυπουργός, «τα 43,5 δισεκατομμύρια που η πολιτεία διέθεσε για να κρατήσει ανοιχτές τις επιχειρήσεις και όρθιους τους εργαζόμενους στη διετία του κορονοϊού».

Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλόπιστος επιχειρηματίας ή εργαζόμενος ο οποίος να μην αναγνωρίζει ότι η πολιτεία σε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση στάθηκε δίπλα του. Σώσαμε τις επιχειρήσεις, σώσαμε τις θέσεις εργασίας, πληρώσαμε τους μισθούς των εργαζομένων, όπως έπρεπε να κάνουμε». Ο Πρωθυπουργός ο οποίος μίλησε σε συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο «Αλκαζάρ», τόνισε απευθυνόμενος στο κοινό, «θέλω να προσθέσετε σε αυτό το σημαντικό ποσό και παραπάνω από 13 δισ., τα οποία υψώθηκαν ως ανάχωμα στην εισαγόμενη ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με επιδοτήσεις στο ρεύμα αλλά και στα καύσιμα.

Όλοι σας, όταν παίρνετε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο τώρα, βλέπετε δυο αριθμούς. Βλέπετε τι θα πληρώνετε χωρίς την κρατική επιδότηση και βλέπετε τι πληρώνετε τελικά, μετά την κρατική επιδότηση. Κόντρα στις «Κασσάνδρες», καταφέραμε και συγκρατήσαμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δώσαμε ενισχύσεις στους ευάλωτους. Δώσαμε χαμηλό ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα.

Ήταν μέτρα στοχευμένα, ήταν μέτρα αποτελεσματικά -σκεφτείτε τους αρχικούς φόβους για τον δύσκολο χειμώνα, οι οποίοι ευτυχώς τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν- που μάλιστα πλαισιώνονται και από άλλα: από το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο τόσο χλεύασαν οι αντίπαλοι μας, σταθεροποίησε όμως τις τιμές σε παραπάνω από 100 προϊόντα».

Και τώρα, πρόσθεσε, έρχεται η ώρα υλοποίησης της κάρτας αγορών. Του «Market Pass», που θα καλύπτει το 10% των βασικών αγορών κάθε ελληνικής οικογένειας μέχρι το καλοκαίρι.

Μας έλεγαν οι αντίπαλοι μας «αυτά είναι ψίχουλα». Μέσα στις πρώτες μέρες λειτουργίας έχει δεχτεί και έχει εγκρίνει σχεδόν 2.000.000 αιτήσεις. Kαι όποιος δεν χρησιμοποιεί την κάρτα θα εισπράττει σχεδόν όλο το ποσό στο λογαριασμό του. Αυτό, προσέξτε, είπε ακόμα, είναι ένα ποσό πολύ σημαντικό, είναι 600 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά από πού βρήκαμε αυτά τα λεφτά; Ούτε από πρόσθετο δανεισμό, ούτε από φορολόγηση της μεσαίας τάξης. Φορολογήσαμε τα δύο διυλιστήρια της χώρας για να στηρίξουμε 8 εκατομμύρια συμπολίτες μας, γιατί αυτό επιτάσσει η κοινωνική μας ταυτότητα, γι” αυτό είμαστε η μεγάλη λαϊκή παράταξη της χώρας, η Νέα Δημοκρατία.

Αν τα αθροίσετε, φίλες και φίλοι, όλα αυτά θα φτάσουμε στο ποσό των 58 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία διέθεσε αυτή η κυβέρνηση για να στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία. Τι είναι αυτό; Είναι δημόσιος πλούτος, ο οποίος τελικά επιστρέφει στους πολίτες, με έμφαση στους πιο ευάλωτους.

Όλα αυτά έγιναν, είπε στη συνέχεια, πράξη χάρη σε μία τολμηρή αλλά και συνετή πολιτική. Ένα σχέδιο ρεαλιστικό, με βάρος στη συλλογική ανάπτυξη, ώστε σε αυτήν να έχει μερίδιο και η ατομική προκοπή. Γιατί σήμερα, προσέξτε, η χώρα εμφανίζει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη και την πιο ραγδαία πτώση της ανεργίας. Ο ίδιος τόνισε πως «κάθε χρόνο κάνουμε ρεκόρ επενδύσεων, κάνουμε ρεκόρ εξαγωγών. Και, ναι, είμαστε πια ελεύθεροι από κάθε μνημονιακή εποπτεία, μόνοι μας καθορίζουμε την τύχη μας ως λαός. Τι σημαίνει αυτό, φίλες και φίλοι; Ότι μπορούμε να δημιουργούμε περισσότερο πλούτο και να διανέμουμε αυτόν τον πλούτο δίκαια σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Ο πλούτος τον οποίον χρησιμοποιήσαμε για να στηρίξουμε την κοινωνία -και θέλω να το τονίσω αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό- δεν προήλθε ούτε από δανεικά, ούτε από πρόσθετους φόρους. Προήλθε από το προϊόν της ανάπτυξης. Η οικονομική μας πολιτική δημιούργησε αυτή τη δυναμική δημιουργίας νέου πλούτου, για να μπορούμε να χτίσουμε αυτό το νέο απόθεμα και να στηρίξουμε κοινωνικές πολιτικές, όπως η ανασυγκρότηση της υγείας». Ειδική αναφορά έκανε για τη Θεσσαλία λέγοντας πως «διπλασιάσαμε τις μονάδες εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια του κορονοϊού. Εδώ στη Θεσσαλία είχατε 39 μονάδες εντατικής θεραπείας πριν τον κορονοϊό. Σήμερα έχετε 62 λειτουργικές μονάδες και έξι παιδιατρικές μονάδες που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους πολύ σύντομα. Ξέρουμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είχε ζητήματα υποστελέχωσης. Εδώ στη Θεσσαλία μόνο προστέθηκαν 542 νέοι γιατροί και νοσηλευτές.

Έτσι φροντίζουμε για την αναβάθμιση των νοσοκομείων, για την οριστική κατάργηση των ράντζων. Καθιερώνοντας τον Ψηφιακό Ιατρικό Φάκελο και ίσως μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που δεν την έχουν αντιληφθεί οι πολίτες στην έκτασή τους: τις προληπτικές εξετάσεις για όλες και για όλους».

Οι ίδιοι πόροι, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, αλλάζουν και την παιδεία. Διδάσκουμε πια αγγλικά στα νηπιαγωγεία από τα τέσσερα έτη. Η χώρα έχει 120 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Και η Λάρισα αποκτά το δικό της Πρότυπο Σχολείο.

Κάποτε, ξέρετε, είχαμε αντιδράσεις για τη δημιουργία των Πρότυπων Σχολείων. Τα θεωρούσαν κάποιοι της Αριστεράς -δήθεν προοδευτικοί- ελιτίστικα. Τώρα έχουμε αντιδράσεις γιατί δεν φτιάχνουμε αρκετά γρήγορα πρότυπα και πειραματικά σχολεία.

Πηγή:ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες: