Δεύτερη σερί επικράτηση του ακροδεξιού-νεοναζιστικού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις στις εκλογές προς ανάδειξη νέας τοπικής βουλής και κυβέρνησης στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου. Το ραντεβού με τις κάλπες είναι αυτή την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου.
Πριν τρεις εβδομάδες οι επιδόσεις του AfD επί της κάλπης σε Θουριγγία και Σαξωνία, όπου το κόμμα ήρθε πρώτο και δεύτερο αντίστοιχα, σοκαρε την Ευρώπη και προκάλεσε σεισμό στην κεντρική κυβέρνηση συνασπισμού του Βερολίνου υπό τον σοσιαλδημοκράτη, Όλαφ Σολτς. ¨Ηταν η πρώτη φορά με την πτώση του ναζισμού στην Γερμανία, που ένα ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα κέρδισε εκλογές.
Ήταν μάλιστα αυτή η εξέλιξη που έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης Σολτς να προχωρήσει σε «κλείσιμο» όλων των συνόρων της, επαναφέροντας τους ελέγχους και στέλνοντας πίσω στην αμέσως προηγούμενη χώρα προέλευσης παράτυπους μετανάστες.
Βέβαια το Βερολίνο- που με την στάση μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο ανάλογων αποφάσεων από άλλες χώρες τινάζοντας στον αέρα την ευρωπαϊκή διαχείριση του προσφυγικού -επικαλέστηκε θέματα εσωτερικής ασφάλειας: απειλή απο την ισλαμιστική τρομοκρατία και το διασυνοριακό έγκλημα».
Η απόφαση πάντως δεν φαίνεται να πείθει του πιστούς ψηφοφόρους του AfD στο Βρανδεμβούργο.
Η τελευταία δημοσκόπηση δίνει στο κόμμα ποσοστό 29% (ενισχυμένο κατά 5 μονάδες) και ακολουθούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, σταθερό στο 26%, το Χριστιανοδημοκρατικό με 16% και αμελητέες απώλειες ενώ ξανά εντυπωσιάζει το ποσοστό 14% που φαίνεται να συγκεντρώνει το κόμμα Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ, που αυτοπροσδιορίζεται ως «συντηρητικό αριστερό». Το κόμμα αυτό, αποτελεί σε όλες τις κρατιδιακές εκλογές την δεύτερη μεγάλη έκπληξη μετά το ΑfD.
Σήμερα, πρωθυπουργός στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου είναι ο Σοσιαλδημοκράτης, Ντιέτμαρκ Βόιντκε σε σύμπραξη με τους Χριστιανοδημοκράτες και του Πράσινους.
Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δηλώνουν πως επιθυμούν να παραμείνει στην εξουσία, εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει αλλαγή στο τιμόνι του κρατιδίου. Εξάλλου κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο αφού κανένα κόμμα δεν εκτιμάται πως θα σχημάτιζε κυβέρνηση με το AfD.
Καθώς όμως πως το Βρανδεμβούργο αποτελεί προπύργιο του Σοσιαλδημοκρατικό Κόμματος από το 1990 και την επανένωση της Γερμανιας, ακόμη και διατηρώντας τα ποσοστά του και την εξουσία, μια πρωτιά της ακροδεξιάς θα στοιχήσει στον Σολτς.
Στο μεταξύ, ο Βόιντκε που είναι πολύ δημοφιλής, λέει πως θα παραιτηθεί από την πολιτική εάν το κόμμα του δεν έρθει πρώτο στις εκλογές, προφανώς στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους. Σε έναν βαθμό το πέτυχε και τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος ανέβηκαν. Όχι όμως αρκετά για να ξεπεράσει το ΑfD.
Και σε αυτές τις εκλογές, όπως και σε Θουριγγία και Σαξονία- που όμως πάντα η δεξιά και η ακροδεξία είχε ισχυρά πατήματα- η μετανάστευση είναι το μείζον ζήτημα για πολλούς ψηφοφόρους, οι οποίοι θέλουν να δουν δραστικές μειώσεις στον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Γερμανία.
Η Γερμανία βέβαια παλεύει για χρόνια με την ανάγκη να προσελκύσει περισσότερους ειδικευμένους εργαζομένους εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ειδικοί λένε ότι η χώρα χρειάζεται περίπου 400.000 ειδικευμένους μετανάστες κάθε χρόνο καθώς το γερασμένο εργατικό δυναμικό της συρρικνώνεται.
Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα το Βερολίνο υπέγραψε μάλιστα συμφωνία με την Κένυα για την προσέλκυση ειδικευμένων εργαζομένων και την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας.
«Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να αντισταθμίσουμε την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων», είπε ο Σολτς για τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι η Γερμανία αισθάνεται ήδη τον αντίκτυπο μιας τέτοιας έλλειψης εργατικού δυναμικού και ότι «θα συνεχιστεί για δεκαετίες».
Η Γερμανία έχει ήδη υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με την Ινδία, τη Γεωργία και το Μαρόκο.
Κανάλι Ένα, 90,4 fm, K. Π.