«Τιμούμε τους Έλληνες που χάθηκαν στην Μικρά Ασία, θύματα μιας μισαλλόδοξης πολιτικής, μίσους, βίας και αίματος. Διατρανώνουμε ότι δεν ξεχάσαμε. Ότι δεν ξεχνάμε. Ότι θυμόμαστε», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, στην ομιλία του την Κυριακή (20/9) μετά το μνημόσυνο στην Μητρόπολη Αθηνών για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
«Σήμερα, απέναντι στην παράνομη προκλητικότητά τους, απαντάμε με τη νηφάλια αποφασιστικότητά μας», ήταν το επίκαιρο μήνυμα του κ. Κουμουτσάκου προς την τουρκική ηγεσία, καλώντας την Άγκυρα, «να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και τις επικίνδυνες παρανομίες της, δηλαδή ό,τι ακριβώς εμποδίζει και υποσκάπτει το διάλογο».
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Κουμουτσάκου:
«Αίσθηση χρέους και καθήκοντος μας φέρνει σήμερα εδώ. Τιμούμε τους Έλληνες που χάθηκαν στην Μικρά Ασία, θύματα μιας μισαλλόδοξης πολιτικής, μίσους, βίας και αίματος. Διατρανώνουμε ότι δεν ξεχάσαμε. Ότι δεν ξεχνάμε. Ότι θυμόμαστε.
Η μνήμη είναι αξία ανεκτίμητη για τις κοινωνίες των ανθρώπων, για τους λαούς και τα έθνη. Και η δική μας μνήμη είναι άσβεστη. Άλλωστε, η λήθη δεν αρμόζει στους ζωντανούς. Το έχει αποτυπώσει με δύναμη ο ποιητικός λόγος: “Να θυμάσαι. Να θυμάσαι θα πει να μην πεθάνεις”. Για τους ανθρώπους και τα έθνη, η μνήμη είναι οξυγόνο ζωής.
Γι’ αυτό και η απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να ορισθεί η 14η Σεπτεμβρίου ως “Ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος”, υπήρξε πολιτική πράξη, ιστορική. Πράξη μεγάλης βαρύτητας. Πράξη απόδοσης τιμής όλων των Ελλήνων απανταχού της γης στη θυσία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Ήταν εκείνη η μεγάλη δοκιμασία τους, μία θυσία για τα πιστεύω τους. Δοκιμασία βασανιστική. Θυσία τραγική που όμως δεν μας έκαμψε. Ελληνισμός και Ορθοδοξία άντεξαν. Πάλεψαν. Ξεπέρασαν την τραγωδία. Επιβίωσαν του ανείπωτου εκείνου δράματος. Προχώρησαν. Προόδευσαν και προοδεύουν. Όχι, μόνον εδώ σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, αλλά παντού στον κόσμο “των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλον Γαλαξία”. Στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, στις επιχειρήσεις, στον τίμιο καθημερινό μόχθο.
Παντού. Στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Αφρική. Στη Δύση αλλά και στην Ανατολή. Ειδικά εκεί. Στην Κωνσταντινούπολη, στην Αλεξάνδρεια, στα Ιεροσόλυμα, στην Αντιόχεια, ακτινοβολούν πολιτιστικά και πνευματικά.
Η θυσία λοιπόν εκείνη στην οποία υπέβαλλαν το έθνος μας βάρβαρες πολιτικές, δεν μας γονάτισε. Δεν μας έκαμψε. Δεν μας αφάνισε. Αντίθετα, μας εξύψωσε. Μας δυνάμωσε. Για να παραφράσω τον ποιητή: Βαθιά να μας θάψουν θέλησαν, μα ξέχασαν ότι είμαστε σπόρος.
Η θυσία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, έφερε για τους διώκτες τους το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που η βία τους είχε επιδιώξει. Εμείς, συνεχίζουμε να πορευόμαστε με διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία πολιτισμού και ήθους. Εκείνοι, υπάρχουν με το στίγμα της βίαιης μισαλλοδοξίας.
Ημέρα μνήμης η σημερινή. Η μνήμη είναι πολύτιμη ως διαρκές δίδαγμα. Δεν πρέπει όμως να αποτελεί τροχοπέδη για το παρόν και το μέλλον. Διδαχή πρέπει να είναι η μνήμη, όχι φυλακή. Για αυτό και σήμερα, απέναντι στην παράνομη προκλητικότητά τους, απαντάμε με τη νηφάλια αποφασιστικότητά μας.
Και όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εμείς είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε. Να μιλήσουμε για το διεθνές δίκαιο, για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας. Προϋπόθεση είναι, εκείνοι να εγκαταλείψουν τις προκλήσεις και τις επικίνδυνες παρανομίες τους. Να εγκαταλείψουν δηλαδή ό,τι ακριβώς εμποδίζει, και υποσκάπτει το διάλογο.
Γιατί εμείς, αυτοί είμαστε. Ισχυροί και αποφασισμένοι φύλακες εθνικών δικαίων και, ταυτόχρονα, νηφάλιοι κήρυκες διαλόγου και ειρήνης. Έτσι πορευτήκαμε σε όλη την ιστορική μας διαδρομή και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.
Η παρουσία μας εδώ σήμερα αποτελεί συνειδητή πράξη εγγύησης της αδιάσπαστης συνέχειας της ιστορικής πορείας που διανύουν στο βάθος του χρόνου, μαζί και αχώριστα ο ελληνισμός και η ορθοδοξία.
Του χρόνου, τέτοια εποχή θα είμαστε πάλι εδώ. Για να τιμήσουμε και να μνημονεύσουμε την θυσία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Αλλά και για να γιορτάσουμε ταυτόχρονα τα 200 χρόνια από τη μεγάλη ελληνική επανάσταση. Από εκείνον τον ηρωικό αγώνα πίστης και ελευθερίας. Πίστης στην ελευθερία.
Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι τα έθνη και οι λαοί προχωρούν ανακεφαλαιώνοντας διαρκώς την εμπειρία της ιστορικής τους διαδρομής. Αυτό πράττουμε και εμείς εδώ σήμερα. Με ταπεινότητα αλλά και με σθένος ψυχής».
Επιμέλεια – φωτογραφίες: Θοδωρής Ασβεστόπουλος