Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κερδίζει έδαφος η ιδέα να γίνει Δημαρχιακό Μέγαρο το πρώην κτίριο της Ραλλείου

0 σχόλια ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Από τη στιγμή που είναι δώρο άδωρο η δημιουργία πάρκου στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το γιαπί της Ραλλείου, γιατί αφ ενός δεν θα είναι αρκετός ο χώρος σε περίπτωση που στο υπόγειο γίνει παρκινγκ και αφ ετέρου γιατί δεν μπορεί να γίνει φύτευση μεγάλων δένδρων πάνω από μπετόν.

Η ιδανικότερη επιλογή θα ήταν το κτίριο να διατηρηθεί και να διαμορφωθεί σε Δημαρχιακό Μέγαρο στο οποίο θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν πολλές υπηρεσίες του Δήμου που σήμερα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της συζήτησης που έκαναν οι επικεφαλής των συνδυασμών Πειραιάς Πόλη πρότυπο Νίκος Βλαχάκος και Πειραιάς για όλους Νίκος Μπελαβιλας, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά Κανάλι Ένα 90,4 με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κλάδη και Νίκο Παρασκευά.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης. Αναφερόμενος στην προοπτικη αξιοποίησης του κτιρίου της πρώην Ραλλείου ο Νίκος Βλαχάκος είπε ότι το όνειρό του από παλιά ήταν να κατεδαφιστεί και να γίνει στη θέση του υπόγειο παρκινγκ για να έχει έσοδα ο Δήμος και από πάνω πάρκο με πράσινο που λείπει από την πόλη,με ένα τουριστικό περίπτερο ,συντριβάνια κλπ.Η πόλη είναι πηγμενη στο τσιμέντο και κάθε προοπτικη για δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου πρέπει να έχει προτεραιότητα ,κατέληξε ο κ. Βλαχάκος.

Από την πλευρά του ο Νίκος Μπελαβιλας είπε ότι σίγουρα χρειάζονται χώροι πρασίνου στην πόλη αλλά στο συγκεκριμένο σημείο δεν θα ευωδοθει τίποτα γιατί ακόμα και πλατεία αν γίνει δεν θα υπάρχουν τα τετραγωνικά για να γίνει κάτι.Διότι θα υπάρχει ράμπα εισόδου εξόδου στο παρκινγκ,που θα …φάει πολύ χώρο της πλατείας,θα υπάρχουν αεραγωγοί που θα βγαίνουν στην πλατεία καθώς και τα ανάλογα μηχανήματα κλπ.Όλα αυτά θα περιορίσουν το χώρο και επιπλέον για να γίνει το παρκινγκ θα υποβαθμισθεί η Κολοκοτρωνη και θα απαξιωθεί όλος ο δρόμος από την Γεωργίου μέχρι τον πεζόδρομο.

Επιπλέον πάνω σε μπετόν ,όσο χώμα και να πέσει δεν είναι αρκετό για να ευδοκιμήσουν δένδρα ,τα οποία και στην περίπτωση που διατηρηθούν θα καταστρέψουν το μπετόν της βάσης με τις ρίζες τους και η σκεπή του γκαράζ θα τρέχει.Από την στιγμή λοιπόν που η πλατεία θα είναι μικρή και δεν θα μπορεί να φιλοξενεί αξιοπρεπή βλάστηση,τόνισε ο κ. Μπελαβιλας,θα πρέπει να προσανατολιστούμε στην αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιρίου που έχει επιθεωρηθεί,έχει ελεγχθεί σχολαστικά επειδή προοριζόταν για Δικαστικό Μέγαρο και έχει κριθεί ότι στατικά είναι απολύτως εντάξει.Σίγουρα ο Πειραιάς χρειάζεται ένα αξιοπρεπές Δημαρχιακό Μέγαρο.Και το συγκεκριμένο κτίριο μπορεί να γίνει.Έτσι ο Δήμος θα διαθέτει ένα εξαιρετικο Δημαρχείο αλλά θα έχει και έσοδα γιατί θα στεγάσει και υπηρεσίες που σήμερα λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα κτίρια .Επιπλέον θα εισπράττει και ενοίκια από τα μαγαζιά του ισογείου που θα μισθωθούν σε πολύ καλές τιμές γιατί όλη η περιοχή θα φθάσει στο …ταβάνι της αξίας της.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, τόνισε ότι βγήκε η προκυρηξη του διαγωνισμού για τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ,των Σερρών ,του Κιλκίς και της Έδεσσα,ύψους 140 εκατ. ευρώ,αλλά του Πειραιά δεν έχει βγει ακόμα γιατί ο Πειραιάς είναι μια κατηγορία μόνος του.Εκτίμησε πάντως ότι εξελίξεις για τα Δικαστήρια του Πειραιά θα υπάρξουν στις αρχές Οκτωβρίου που θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας,όπως πρώτο είχε αποκαλύψει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το Κανάλι Ένα.
Στο σημείο αυτό ο κ. Μπελαβιλας επεσήμανε ότι εν όψει του διαγωνισμού θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το κτίριο του Κεράνη στα Καμίνια ,γιατί σε περίπτωση που επιλεγεί για Δικαστικό Μέγαρο,όπως λέγεται,θα υπάρξει πρόβλημα χώρων .Γιατί ο νόμος προβλέπει ότι το ύψος των αιθουσών των δικαστικών κτιρίων θα πρέπει να είναι 4,5 μέτρα ενώ το ύψος των ορόφων του Κεράνη είναι 3,5 μέτρα.Θα πρέπει δηλαδή να ξηλωθούν όροφοι με αποτέλεσμα να μειωθούν τα τετραγωνικά του ωφέλιμου χώρου και ίσως να μη συμφωνούν με εκείνα που προβλέπει η προκήρυξη.

Τέλος τόσο ο κ. Μπελαβιλας όσο και ο κ. Σταματογιάννης υπογραμμισαν ότι το καλύτερο ακίνητο για Δικαστικό Μέγαρο είναι εκείνο των πρώην τελωνείων στο λιμάνι ,το οποίο παραδόξως το υπουργείο Οικονομικών δεν το δίνει.

Νίκος ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες: