Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κ. Κατσαφάδος: Τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των νησιών

0 σχόλια ΝΑΥΤΙΛΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την διαβεβαίωση ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα των 9 Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι επί 15 μήνες στο πλοίο «Αngelic Power» στα ανοιχτά της Κίνας, έχουν παραληφθεί ήδη από τις ελληνικές προξενικές Αρχές στην Κίνα, έδωσε μιλώντας στο Κανάλι Ένα 90,4 και τους δημοσιογράφους Κωνσταντίνα Πετούση και Γιάννη Κλάδη, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, τονίζοντας ότι το υπουργείο από την πρώτη στιγμή «τρέχει» όλες τις διαδικασίες προκειμένου να απελευθερωθούν οι Έλληνες ναυτικοί από αυτή την ιδιότυπη αυτή ομηρία.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι πέραν των προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών και ποινικών κυρώσεων κατά της διαχειρίστριας εταιρείας περί μη συμμόρφωσης, οι επαφές και οι πιέσεις για την λήξη της ομηρίας είναι συνεχείς και μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε νέα επικοινωνία χθες του υπουργού Ναυτιλίας με την Πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα.

Ο κ. Κατσαφάδος σημείωσε ότι δόθηκαν οδηγίες στις Ελληνικές προξενικές Αρχές στην Κίνα, οι οποίες έχουν πάρει ήδη στα χέρια τους τα ταξιδιωτικά έγγραφα των Ελλήνων ναυτικών, υπογραμμίζοντας παράλληλα τα αλλεπάλληλα διαβήματα και τις διαμαρτυρίες για τον τερματισμό της άδικης ταλαιπωρίας που βιώνουν οι ναυτικοί.

Έμφαση έδωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας στο ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης, πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας, τονίζοντας ότι έχουν δοθεί σαφείς εντολές στο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας ενώ έχει ενημερωθεί και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) προκειμένου να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση του ζητήματος και να έχουν την απαραίτητη υγειονομική μέριμνα, είτε εξατομικευμένα είτε έναντι του κορωνοιού.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την θετική έκβαση της υπόθεσης, πολύ σύντομα, όπως είπε, επισημαίνοντας την αγαστή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο εξωτερικών όσο και με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς.

55 εκ. ευρώ στις ακτοπλοϊκές εταιρίες

Ερωτηθείς για την στήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο της ακτοπλοΐας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης , σύμφωνα με τον υφυπουργό, η προσπάθεια που γίνεται είναι να υπάρξει μια ομπρέλα προστασίας για το σύνολο των εταιρειών, των εργαζομένων αλλά και του μεταφορικού δικαιώματος, κάνοντας λόγο για υποχρέωση του κράτους απέναντι στους νησιώτες.

Υπενθύμισε, ότι έχουν δοθεί 55 εκ. ευρώ στις ακτοπλοϊκές εταιρίες για το μεταφορικό τους έργο με συμβάσεις covid και πως το υπουργείο είχε δεσμεύσει άλλα 50 εκ. ευρώ από τα οποία όμως έχουν δοθεί μόνο τα 13 εκ. ευρώ. «Ευελπιστούμε ότι με χρήματα από την ΕΕ και από το αποθεματικό της χώρας θα μπορέσουμε να αντλήσουμε άλλα 35 εκ. ευρώ για την περαιτέρω στήριξή τους» τόνισε ο κ. Κατσαφάδος.

Παράλληλα έκανε λόγο για αύξηση των κονδυλίων για τα δρομολόγια των άγονων γραμμών, τονίζοντας ωστόσο ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι στα χρήματα αφού η κανονικότητα θα έρθει και το μεταφορικό έργο θα συνεχιστεί, το στοίχημα όμως είναι να διατηρηθούν «ζωντανές» οι ακτοπλοϊκές εταιρείες εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Σημείωσε δε, ότι όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας δεν υπήρξε κανένα νησί που να αποκλείστηκε η διασύνδεση του με την Ηπειρωτική Ελλάδα, αποτέλεσμα –όπως είπε- των προσπαθειών που έχει κάνει εδώ και ένα χρόνο το υπουργείο Ναυτιλίας για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια αλλά και της «πλάτης» που βάζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες απέναντι στα νησιά.

Τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των νησιών

Αναφερόμενος ο υφυπουργός Ναυτιλίας στην συνεργασία με το ΕΒΕΠ που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης του Πειραιά, σημείωσε ότι στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου θεσπίστηκαν τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν σε θέματα νησιωτικοτήτας καθώς και σε ζητήματα οικονομίας των παράκτιων περιοχών, με τον Πειραιά να είναι μια από τις εμβληματικές παράκτιες περιοχές με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Ο κ. Κατσαφάδος έκανε λόγο για προγράμματα στήριξης της τοπικής οικονομίας, όπως επίσης και των επιχειρήσεων της ναυτιλίας, προκειμένου να καλλιεργηθεί ένα καλύτερο «έδαφος» για την ανάπτυξη τους.

Απευθύνοντας, τέλος, το δικό του μήνυμα για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι «200 χρόνια μετά είμαστε πιο δυνατοί, παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα και τις τραγωδίες που έχουμε βιώσει.

Καταφέραμε 200 χρόνια μετά να έχουμε μια χώρα ισχυρή και πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη. Εάν καταφέρουμε όλοι μαζί να αποβάλουμε το μικρόβιο της διχόνοιας και του λαϊκισμού, που δυστυχώς αυτό ευθύνεται εν πολλοίς για τις μεγάλες τραγωδίες που έχουμε βιώσει αυτά τα 200 χρόνια, θα μπορέσουμε να πάμε τη χώρα μας ακόμα ψηλότερα και να την δούμε εκεί που πραγματικά της αξίζει».

Κωνσταντίνα Πετούση

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:, , ,