Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κ. Φίλης: Στην Λιβύη εκκινούμε από θέση αδυναμίας

0 σχόλια ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Οι διερευνητικές  επαφές Ελλάδας – Τουρκίας αυτή τη στιγμή γίνονται περισσότερο για λόγους εντυπώσεων και λιγότερο για λόγους ουσίας», τόνισε, μιλώντας στο Κανάλι Ένα 90,4 και στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με την δημοσιογράφο Λία Λάππα, ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Κωνσταντίνος Φίλης.

Ενόψει της συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, σημείωσε ότι, «η Τουρκία θέλει να δείξει ότι είναι μία χώρα υπέρ του διαλόγου και ότι αφήνει πίσω τις απειλές και πηγαίνει σε άλλη ρότα, ωστόσο διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν έχουμε αλλαγή σε επίπεδο περιεχομένου να αποφασίσει ότι είναι προς το συμφέρον της και πιεστεί επιτέλους να καθίσει στα σοβαρά μετά από σχεδόν 20 χρόνια να βρει έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα».

Ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι «πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι γιατί αρκετά από αυτά που λέει η Τουρκία, ειδικά στο κομμάτι της αποστρατιωτικοποίησης αλλά και σε αυτό των γκρίζων ζωνών, είναι μέρος μίας στρατηγικής η οποία αποσκοπεί να κερδίσει όσα περισσότερα γίνεται από την Ελλάδα».

Για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Λιβύης ανέφερε πως, «Υπάρχει μία προσπάθεια από την πλευρά μας να βάλουμε σε μία σειρά τις σχέσεις μας με την Τρίπολη, απλώς εκκινούμε από θέση αδυναμίας, γιατί η Τουρκία έχει εδραιώσει την επιρροή της στην Λιβύη».

«Μιλώντας ρεαλιστικά οι στόχοι δεν μπορεί να είναι η ακύρωση του τουρκο-λιβυκού συμφώνου, αλλά να μπορέσουμε να το παγώσουμε, δηλαδή να μην δούμε τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα και σεισμικά σκάφη νοτίως της Κρήτης και δεύτερον να μην επιτρέψουμε την επικύρωση του συμφώνου από το κοινοβούλιο της Λιβύης», σημείωσε ο διευθυντής του ΙΔΙΣ.

Ο κ. Φίλης μίλησε επίσης για την επικοινωνία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα, θεωρώντας πως αναβαθμίζει τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών», ωστόσο έκανε σαφές πως, «η Τουρκία ναι μεν είναι ένας σημαντικός εταίρος της Αμερικής αλλά σίγουρα ο Μπάιντεν δεν θα ήθελε να διαπραγματεύεται για πολύ καιρό ακόμα με έναν πολιτικό σαν τον Ερντογάν».

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:,