Επιμέλεια: Κατερίνα Παπαγεωργίου…
Μια τρυφερή δράση, όαση για τα παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, υιοθέτησε αυτές τις μέρες το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με την συνεργασία της ηθοποιού Αγγελικής Φράγκου.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τίτλο “Η Θεία Λένα, όπου υπάρχουν παιδιά” έχει ως στόχο να ψυχαγωγεί, να παρηγορεί και να ανακουφίζει τα παιδάκια που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής συμβάλλοντας έτσι στην ανάρρωση τους.
Η πρώτη που έκανε παιδικό θέατρο και εκπομπές για παιδιά σε ραδιόφωνο και TV
Το πρόγραμμα “Η Θεία Λένα όπου υπάρχουν παιδιά” φαντάζομαι πως είναι εμπνευσμένο από την δράση της “Θείας Λένας” ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε η παιδαγωγός και ηθοποιός Αντιγόνη Μεταξά-Κροντηρά (1905-1971)που πρώτη, μετά από σπουδές στην παιδαγωγική στο Παρίσι, είχε παρουσιάσει στην Ελλάδα στην δεκαετία του 50 παιδική τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο “Συντροφιά με τη θεία Λένα”.
Η “Θεία Λένα” από μαμά και κόρη
Η Αντιγόνη Μεταξά – Κροντηρά εκτός όλων των άλλων είχε ανοίξει και το πρώτο παιδικό θέατρο στην Ελλάδα “Το θέατρο του Παιδιού” που ξεκίνησε το 1933 παραστάσεις συνεχίζοντας μέχρι την κατοχή! Δεν είναι τυχαίο, που η Αντιγόνη Μεταξά βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Αργότερα, η κόρη της Αντιγόνης, η Λήδα Κροντηρά, (1933-2005) που συμμετείχε από παιδί στις παιδικές ραδιοφωνικές εκπομπές της μητέρας της, συνέχισε μεγαλώνοντας ως παιδαγωγός πλέον αλλά και ως ραδιοφωνική παραγωγός, τα βήματα της μητέρας της παρουσιάζοντας επίσης με το ψευδώνυμο “Θεία Λένα” την πρωινή ραδιοφωνική παιδική εκπομπή “Καλημέρα Παιδάκια”.
H Θεία Λένα και η Αγγελική Φράγκου
Στα νοσοκομεία που επισκέπτεται η ηθοποιός Αγγελική Φράγκου, κατά τη διάρκεια της θεατρικής αφήγησης στους παιδικούς θαλάμους, τα παιδιά για μισή ώρα ξεχνούν χώρο και προβλήματα ταξιδεύοντας σε άλλους τόπους μέσα από υπέροχες ιστορίες.Την αφήγηση των παραμυθιών διαδέχεται για μισή ώρα ένα θεατρικό παιχνίδι, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί εικαστικό εργαστήριο με στόχο τα έργα των παιδιών να εκτεθούν σε έκθεση ζωγραφικής.