«Κομβικό μέρος του συνολικού πολιτικού μας σχεδίου είναι η στήριξη της νέας γενιάς και της νεολαίας που υπέστη σφοδρά τις συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Υπογράμμισε ότι στο διάστημα που πέρασε έγιναν και γίνονται πολλά ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά και τη σύνδεσή της με την αγορά και γενικότερα για την τόνωση της απασχόλησης.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, τόνισε ότι «ήδη υπηρετούν στη δημόσια Παιδεία περισσότεροι από 16 χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους. Είναι οι πρώτες προσλήψεις τακτικού προσωπικού που έγιναν εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία. Οι ξένες γλώσσες και οι δεξιότητες ξεκινούν από το νηπιαγωγείο. Το νέο σχολείο με σύγχρονα μαθήματα, ψηφιακό εξοπλισμό. Διπλασιάστηκαν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία αναβαθμίστηκε η επαγγελματική εκπαίδευση και προωθείται νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο την αναβάθμιση και της Ανώτατης Εκπαίδευση».
Είπε ακόμη ότι προωθούνται σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών για την εμπέδωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Παράλληλα συνεχίζονται οι πολιτικές για την τόνωση της απασχόλησης σε ολόκληρη την κοινωνία αλλά με έμφαση στη νέα γενιά, όπως είπε.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως το διάστημα που πέρασε η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για την επικουρική ασφάλιση που επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να διαχειρίζονται όπως εκείνοι κρίνουν καλύτερα υπό την εποπτεία του Κράτους πάντα, τις εισφορές τους για να έχουν τις πιο αποδοτικές επικουρικές συντάξεις.
Ανέφερε ότι θεσπίστηκε το επίδομα των 2 χιλιάδων ευρώ για κάθε νέα γέννηση και το αφορολόγητο των χιλίων ευρώ για κάθε παιδί. Επίσης καθιερώθηκαν περισσότερες άδειες και στους δύο γονείς, κατοχυρώθηκε το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, εφαρμόστηκε το πρόγραμμα της ψηφιακής μέριμνας που χρηματοδοτεί εκατοντάδες χιλιάδες νέους ώστε να αποκτήσουν δικό τους τεχνολογικό εξοπλισμό. Απαλλάχθηκαν επίσης οι νέοι έως 29 ετών από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας.
Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Προχωρήσαμε στη μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ το μήνα που κι αυτή κυρίως αφορά τους νέους ανθρώπους.
Μίλησε επίσης για τον τριπλασιασμό των προγραμμάτων για επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, και αναφέρθηκε ειδικά στο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για νέους ηλικίας 18-29 ετών αλλά και στη συνέχιση του προγράμματος για 150 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τη θέσπιση του οποίου καταψήφισε η αντιπολίτευση. Επίσης στο πρόγραμμα «πρώτο ένσημο», τον νόμο «δουλειές ξανά» που εισάγει νέες πολιτικές για τους ανέργους αλλά και στη θέσπιση και εφαρμογή από 1ης Ιουλίου της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που καταπολεμά την αδήλωτη εργασία και διασφαλίζει ωράρια και υπερωρίες. Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» αλλά και στο πρόγραμμα για τη στέγη που αποτελεί όραμα και στόχο της κυβέρνησης και προτεραιότητα του πρωθυπουργού για την πολιτική στέγασης σε εργαζόμενους αλλά και στους νέους μετά.
Τόνισε ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλήρες σχέδιο, που περιλαμβάνει όλες τις λύσεις και αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που διαθέτουμε: Από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του Δημοσίου, μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα που παραμένουν επί χρόνια κλειστά. Και από τη συνεργασία της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, μέχρι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ανακαινιστούν παλιές κατοικίες και να αποδοθούν και αυτές προς ενοικίαση με προσιτό τίμημα ή να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια».
Όπως είπε ο κ. Οικονόμου «η νεολαία έχει για την κυβέρνησή μας την απόλυτη προτεραιότητα και το αμέριστο ενδιαφέρον μας. Προτεραιότητα και ενδιαφέρον που μετουσιώνεται σε πολιτικές που παράγουν αποτέλεσμα, όχι σε ανέξοδες υποσχέσεις ούτε σε καλλιέργεια ουτοπίας».
Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για την Ουκρανία, «με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της για την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού στη δοκιμαζόμενη από τη ρωσική εισβολή Ουκρανία. Η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής θα γίνει την επόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 10 το πρωί».
Υπογράμμισε για άλλη μία φορά ότι «η αποστολή των παλιών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία θα γίνεται αφού παραληφθούν από τη Γερμανία τα νεότερα και πιο σύγχρονα τεθωρακισμένα που θα τα αντικαταστήσουν. Όπως προκύπτει, δεν δημιουργείται επομένως απολύτως κανένα κενό στην άμυνα της χώρας. Είναι κατ’ επέκταση τελείως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί και οι αιτιάσεις όσων πιστεύουν ότι θα υπάρξει κάποιο κενό στην άμυνα των νησιών, ισχυρισμοί που προβάλλονται από το ΣΥΡΙΖΑ».
Κλείνοντας θέλησε να πει δυο λόγια για τη φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά σε αστικό περιβάλλον για το φετινό καλοκαίρι.
Εξήγησε ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη 3 φωτιές στην ίδια περιοχή και άλλες 61 σε ολόκληρη τη χώρα. «Η φωτιά αυτή εξελίχθηκε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες δεδομένων των συνθηκών και της πίεσης που ασκεί γενικότερα η κλιματική κρίση».
Υπογράμμισε πως μετά και την περσινή εμπειρία πρέπει να κατανοήσουμε ότι η πίεση όσο δεν λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματική κρίσης θα είναι μεγάλη. Ωστόσο δεν αποτελεί λόγο αυτή η πραγματικότητα ούτε για να παρακολουθούμε μοιρολατρικά την κατάσταση ούτε να την επικαλούμαστε σα δικαιολογία ως κράτος και ως Πολιτεία, γι αυτό και φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», τόνισε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ