Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η «ακτινογραφία» των μέτρων ανακούφισης και ενίσχυσης της ρευστότητας

0 σχόλια ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μείωση των φορολογικών βαρών και ενίσχυση της ρευστότητας προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους αλλά και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Μεγάλο μέρος των μέτρων έχει διάρκεια από τον Ιούνιο έως και το τέλος Οκτωβρίου ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη των κλάδων του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να διατηρηθεί η μείωση του ενοικίου κατά 40%:
• Για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού τον Ιούνιο. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν το Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου.
• Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
• Δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.
Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο,
• Αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών ενώ
• Θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμψηφίσουν μέρος των απωλειών που υπέστησαν με φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν μετά τον Ιούλιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται η καταβολή του φόρου εισοδήματος αλλά και ο ΕΝΦΙΑ.
Τον Ιούλιο οπότε και θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του τζίρου των επιχειρήσεων για το Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, από ένα ποσοστό και πάνω, θα καθοριστεί και το ύψος της μείωσης της προκαταβολής φόρου που πρέπει να καταβάλουν το 2020 για το 2021.
Φθηνότερες θα είναι οι μεταφορές με τρένο, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνο, πλοίο ή με συνδυαστικές μεταφορές καθώς από τον Ιούνιο έως και το τέλος Οκτωβρίου μειώνεται ο ΦΠΑ από το 24% στο 13%.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, φθηνότερα θα πληρώνουν οι πολίτες τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά καθώς ο ΦΠΑ θα μειωθεί στο 13% από 24%.
Στον τομέα του πολιτισμού, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μειώσει τον ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων στο 13% από 24% επίσης για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
 
 
Ενίσχυση ρευστότητας και τόνωση επενδύσεων
Τον Ιούνιο έρχεται δεύτερος γύρος για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», στην οποία θα προστεθούν περισσότερες επιχειρήσεις σε εκείνες που θα μπορούν να συμμετάσχουν ενώ μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό που θα διατεθεί (πιθανόν άνω του 1,4 δις. ευρώ) καθώς λίγο πάνω από 53.000 επιχειρήσεις υπέβαλλαν οριστικές αιτήσεις στον πρώτο γύρο. Στα κριτήρια που θα τεθούν είναι η μείωση του τζίρου για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο- Μάιο. Το αδιάθετο υπόλοιπο της πρώτης φάσης, που μόλις ολοκληρώθηκε, θα προστεθεί στη 2η φάση, ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Υψηλό παραμένει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την άντληση ρευστότητας μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ καθώς όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, από χθες στις 12 το μεσημέρι που άνοιξε και πάλι η πλατφόρμα και έως χθες το απόγευμα 40.000 επιχειρήσεις είχαν υποβάλλει αίτηση. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για παροχή ρευστότητας με επιδότηση επιτοκίου για δύο έτη. «Στο διάστημα που η πλατφόρμα έμεινε κλειστή μετά το πρώτο πενθήμερο όταν, κυριολεκτικά, έγινε ανάρπαστο τα προϊόν αυτό, μπορέσαμε και μεταφέραμε επιπλέον πόρους και έτσι αυξήσαμε το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο με τη μόχλευση από 1,3 δισ. ευρώ σε πλέον των 2 δισ. ευρώ» πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύντομα ένα ακόμα εργαλείο θα προστεθεί στα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας. Πρόκειται για το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο θα προσφέρει κρατική εγγύηση έως 89% για επιχειρηματικά δάνεια κίνησης.
Η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου συμβάλλει περαιτέρω στην στήριξη της επιχειρηματικότητας με τον αρμόδιο υπουργό να σημειώνει ότι οι εγκρίσεις που ήδη έχει λάβει η χώρα ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα ενισχυθούν 2.000 επενδυτικά σχέδια από 600 εκατ. ευρώ που υπολογίζονταν αρχικά.
Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν παρέλειψε να καλέσει και τις τράπεζες να μην εξαντλούν την αυστηρότητα τους πάνω στις χορηγήσεις των χρηματοδοτικών εργαλείων δίνοντας έμφαση στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η γρήγορη διεκπεραίωση των φακέλων.
Επειδή όμως πολλές επιχειρήσεις φοβούνται ότι δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων, ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα έχουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο μας για τις μικροπιστώσεις, έτσι ώστε κι άλλες επιχειρήσεις που δεν έχουν την ίδια δυνατότητα με τις περισσότερο οικονομικά υγιείς να αποκτήσουν πρόσβαση, έστω και σε ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης με ευέλικτο τρόπο»
Από το Φθινόπωρο, όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, όσο θα σταθεροποιείται και θα ανατάσσεται η οικονομία, θα αυξάνονται οι δυνατότητες για την κυβέρνηση να δρομολογήσει πολιτικές, οι οποίες θα έχουν πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, ώστε η χώρα να συνεχίσει από εκεί που ήταν πριν την πανδημία.
Naftemporiki.gr

ΣΥΡΙΖΑ: «Μειώσεις μισθών και ανοσία αγέλης για τους μικρομεσαίους το κυβερνητικό σχέδιο»
Σκληρή κριτική για το “περιβόητο σχέδιο” που “ εμφάνισε επιτέλους” ο πρωθυπουργός “ μετά από δύο μήνες ανυπαρξίας που στοίχισαν ακριβά στην ελληνική οικονομία”, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα “ βασίζεται σε 20% μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εκ περιτροπής εργασίας ή αλλιώς απολύσεις για τους εργαζόμενους και “ανοσία αγέλης” για τις επιχειρήσεις με σκοπό την επιβίωση των ισχυρών και την καταστροφή των μικρομεσαίων».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο αυτό «δεν κάνει τίποτε άλλο δηλαδή από το να ανακυκλώνει τις αποτυχημένες συνταγές της περιόδου 2010 – 2014 που οδήγησαν την κοινωνία στο χείλος της καταστροφής και την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ως προς τις επιχειρήσεις απουσιάζει η άμεση ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι «απολύτως ανεπαρκές», τα προγράμματα εγγυοδοσίας έτσι όπως εφαρμόζονται από την κυβέρνηση «αφήνουν εκτός την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων». Επιπλέον, αναφέρει ότι ανακοινώθηκε μείωση προκαταβολής φόρου χωρίς όμως να προσδιοριστεί πόσους και ποιους θα αφορά. Επ’ αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι στο πρόγραμμά του είχε την μείωση της για φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις στο 50% και για νομικά πρόσωπα στο 80% και ότι αυτή η μείωση θα ήταν νόμος του Κράτους από 1/1/2020 «αν ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε επιλέξει άλλο μίγμα πολιτικής». Ακόμη, αναφέρει ότι η μείωση του ΦΠΑ που εξήγγειλε, αν δεν υπάρξει τζίρος, δεν θα έχει κανένα νόημα και ότι δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για την επιδότηση της ζήτησης στον τουρισμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι “ επανέλαβε για μια ακόμη φορά τα ψέματα σχετικά με τις δήθεν καλές επιδόσεις της κυβέρνησής του ως προς την ανάπτυξη». Ωστόσο, τονίζει, «τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση παρέλαβε την οικονομία με ανάπτυξη 2,8% τον Ιούλιο του 2019 και “κατάφερε” να την προσγειώσει στο μόλις 1% στο τέλος της χρονιάς, πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας δηλαδή».
Έντονη κριτική ασκεί και ως προς τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις, σχολιάζοντας ότι “ δυστυχώς επιβεβαιώνονται τα χειρότερα σενάρια», καθώς «οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη επιχειρούν να επιβάλλουν την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων προσφέροντας απλόχερα ένα καθεστώς ασυδοσίας στα χέρια των εργοδοτών». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: “ Μονιμοποιεί την αναστολή συμβάσεων εργασίας, εξακολουθεί δηλαδή να επιδοτεί ουσιαστικά την ανεργία. Ωθεί τους εργαζόμενους είτε σε αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας ή σε απόλυση. Προχωρά ουσιαστικά σε μειώσεις μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη ευελιξία ως προς τις συμβάσεις και τα ωράρια».
Αντίστοιχα, όσον αφορά στον τουρισμό και την εστίαση, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως “ τα ελάχιστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό», προσθέτοντας ότι για τον πρωτογενή τομέα «δεν ακούστηκε ούτε λέξη».
Σχετικά με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μίλησε συνολικά για ενισχύσεις 24 δισ., ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως “ τώρα που εγκατέλειψε την λογική των “λεφτόδεντρων”, καλό θα ήταν να ασχοληθεί με την αριθμητική που έχει ως βασική αρχή ότι δεν προσθέτουμε μήλα με πορτοκάλια».
Τέλος, σχολιάζει πως “ πρέπει να συμφωνήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη ότι με την πανδημία κατέρρευσαν στερεότυπα του παρελθόντος», για να προσθέσει ότι «ξέχασε όμως να προσθέσει ότι το πρώτο στερεότυπο που κατέρρευσε είναι οι ιδεοληψίες περί αυτορύθμισης της αγοράς και δαιμονοποίησης της κρατικής παρέμβασης». «Ιδεοληψίες», καταλήγει, «που από ό,τι φαίνεται εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κυβέρνησή του με καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία».
matrix24.gr
 

ΚΙΝΑΛ: Μέτρα καθυστερημένα, ανεπαρκή και συντηρητικά
Το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως ανεπαρκή, ανεπεξέργαστα και το χειρότερο με στρεβλώσεις που προδίδουν τις βαθιά συντηρητικές λογικές της ΝΔ . Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου «η Κυβέρνηση υπό την πίεση των προβλημάτων, εξαναγκάστηκε να ανακοινώσει με καθυστέρηση, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, του τουρισμού και της εργασίας», ενώ επισημαίνεται ότι κινήθηκε με βάση το ενδιάμεσο πρόγραμμα που το Κίνημα Αλλαγής έχει δημοσιοποιήσει εδώ και μήνες για ζωντανή οικονομία – όρθια κοινωνία.
Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα για τις επικρίσεις του όπως:
Η επιδότηση εργασίας συνοδεύεται από μείωση αποδοχών (για εργαζόμενο των 1000 ευρώ η μείωση είναι 200 ευρώ, 20% του μισθού), ενώ συνδέεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Η μείωση της προκαταβολής φόρου παραπέμπεται για τον Ιούλιο, χωρίς να προσδιορίζεται το ποσοστό της μείωσης.
Οι όροι για τα εγγυημένα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, επαφίενται στη γνωστή «καλή θέληση» των Τραπεζών.
Αντί της μείωσης του ΦΠΑ σημαντικά και συνολικά σε εστίαση και διαμονή , τον μειώνει μόνο στον καφέ και την πορτοκαλάδα.
Το επίδομα ανεργίας στους εποχιακούς εργαζόμενους του τουρισμού, στα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν διατηρείται μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο!
«Όσα για το συνολικό κόστος των δήθεν 24 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της πανδημίας, η Κυβέρνηση με μαγικό τρόπο αθροίζει παροχές, δάνεια, εγγυήσεις δανείων και αναβολές είσπραξης οφειλών. Οικονομικά για κοροϊδία αλλά όλοι καταλαβαίνουν», υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής. .
news247.gr
 

ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση ζητά νέες θυσίες από το λαό για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων»
«Μέχρι τώρα η κυβέρνηση ζητούσε θυσίες απ’ το λαό για να μην καταρρεύσει το αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Σήμερα ζητάει νέες θυσίες από εργαζόμενους κι αυτοαπασχολούμενους, με το πρόσχημα της “ δίκαιης κατανομής των βαρών”, για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων» επισημαίνει ανακοίνωση του ΚΚΕ «για το διάγγελμα Μητσοτάκη σχετικά με την επανεκκίνηση της Οικονομίας».
«Το περιβόητο κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό αρχίζει και τελειώνει στη στήριξη των μεγάλων ομίλων του τουρισμού και των μεταφορών, θυσιάζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό το στόχο έχουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, με ουσιαστική ακύρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ειδικά στις μεταφορές, με αδρές επιδοτήσεις στο κεφάλαιο που θα τις πληρώσει ο λαός και με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων» αναφέρει το ΚΚΕ προσθέτοντας «την ίδια στιγμή τα μέτρα για τους εργαζόμενους δεν εξασφαλίζουν στοιχειώδη επιβίωση, ενώ για όσους καταφέρουν να βρουν δουλειά, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και εντατικοποίηση, που θα παραμείνουν και μετά την όποια ανάκαμψη. Το ίδιο ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, οι οποίοι – πέρα απ’ τα νέα βάρη που γέννησε η κρίση – θα συνεχίσουν να πληρώνουν τους αντιλαϊκούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ».
«Το σχέδιο της κυβέρνησης φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη χρεοκοπία του μοντέλου της “ εξωστρέφειας” που είχαν κάνει σημαία τους όλες οι κυβερνήσεις, αναγορεύοντας τον τουρισμό σε “ ατμομηχανή” της οικονομίας, υπονομεύοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.
Το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού, που πανηγύριζαν για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας, πρέπει να διασφαλίσουν ότι κανένας εργαζόμενος, άνεργος ή και αυτοαπασχολούμενος δε θα μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Να καταργηθούν εδώ και τώρα οι αντεργατικές ρυθμίσεις των ΠΝΠ. Απαλλαγή και κούρεμα χρεών για τα λαϊκά στρώματα» τονίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ καταλήγοντας:
«Οι εξελίξεις κάνουν ακόμη πιο αναγκαίο και ρεαλιστικό το δρόμο ριζικών αλλαγών στην οικονομία και την κοινωνική οργάνωση, που προβάλλει μέσα απ’ την πανδημία και τη χρεοκοπία του συστήματος. Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά την καπιταλιστική κρίση».
matrix24.gr

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:, , ,