Τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης γίνονται έμπνευση και μετατρέπονται σε καλλιτεχνική δημιουργία στον Δήμο Βύρωνα, με δύο δράσεις που έχουν ως «όχημα» το graffiti. Η αρχή έγινε με το 1o Street Art Festival που οργάνωσε ο δήμος, κι έτσι δέκα καλλιτέχνες της street art και του graffiti αποτύπωσαν τις εμπνεύσεις τους γύρω από το Δημοτικό Γυμναστήριο και το Κολυμβητήριο της πόλης, με θέμα: «Πώς ο φιλελληνισμός και ο ελληνικός αγώνας για την ελευθερία εμπνέουν ακόμη και σήμερα».
Από το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι τη λήξη του φεστιβάλ, χτες το βράδυ, πολλοί κάτοικοι του Βύρωνα, μικροί και μεγάλοι, επισκέφθηκαν τον χώρο του Δημοτικού Γυμναστηρίου και του Κολυμβητηρίου, είδαν τους καλλιτέχνες τη στιγμή της δημιουργίας τους, φωτογράφισαν αυτές τις δημιουργίες και συμμετείχαν στην εκδήλωση, γράφοντας σ’ έναν ειδικά διαμορφωμένο τοίχο και απαντώντας στην ερώτηση: «Τι σημαίνει για εσένα η λέξη Ελευθερία». Όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική Αρχή, το 1o Street Art Festival στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία κι έτσι θα υπάρξει και συνέχεια.
Η δεύτερη δράση αφορά 20 υπαίθριες καμπίνες τηλεπικοινωνιών (γνωστά ως ΚΑΦΑΟ), τα οποία διακοσμήθηκαν με έργα γνωστών καλλιτεχνών και με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της πόλης. Τον σχεδιασμό του έργου και την επιμέλεια είχε ο δήμος, ενώ την υλοποίηση ανέλαβε μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, η SpyLex Design, με εμπειρία στην εκτέλεση παρόμοιων έργων σε όλη την Ελλάδα. Έμπνευση για τα θέματα αποτέλεσαν διάσημοι πίνακες, που αναπαριστούν κομβικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και το φωτογραφικό αρχείο της πόλης, με σκοπό δημότες και επισκέπτες να «ταξιδέψουν» πίσω στο χρόνο, στην ιστορία τόσο της Ελλάδας, όσο και της ίδιας της πόλης του Βύρωνα.
«Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποφασίσαμε να αναθέσουμε σε δύο νέα παιδιά να ζωγραφίσουν τα ΚΑΦΑΟ της πόλης με έργα από την Επανάσταση, αλλά και από την ιστορία του Βύρωνα», ανέφερε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης και στη συνέχεια εξήγησε: «Τα έργα περιλαμβάνουν εμβληματικούς πίνακες, όπως την “Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου” του Ντελακρουά, τη “Δόξα των Ψαρών” του Γύζη, πίνακες του Θεόφιλου και του Βρυζάκη, αλλά και παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που μας ταξιδεύουν στην ιστορία της πόλης και στα πρόσωπα που τη διαμόρφωσαν, όπως την Ισιδώρα Ντάνκαν ή στον πρώτο τηλεφωνικό θάλαμο στα Προσφυγικά του Καρέα, καθώς το έργο δημιουργήθηκε στο ΚΑΦΑΟ που βρίσκεται ακριβώς στη θέση αυτού του πρώτου θαλάμου. Σκοπός μας είναι να ζωντανέψουμε την ιστορία της πόλης, αλλά και της χώρας μας, και να βασιστούμε πάνω στην αξία της Ιστορίας, ώστε να χτίσουμε ένα φωτεινό μέλλον».
Στο τέλος, ο κ. Κατωπόδης πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ν’ αρέσουν τα έργα σε όλους και σύντομα θ’ ακολουθήσουν και νέες δράσεις όπως κι αυτή»
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ