Στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στη Βοστώνη, βρέθηκαν οι επαφές με διεθνώς καταξιωμένα στελέχη της επιστημονικής κοινότητας, με αντικείμενο τη διασύνδεση των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού με τους επιστήμονες της Ελλάδας.
Στόχος των συζητήσεων ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης των Ελλήνων επιστημόνων στις ΗΠΑ, μέσω της επιστημονικής διπλωματίας, προκειμένου η έρευνα, που παράγεται στα εργαστήρια, να «μεταφραστεί» σε επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία.
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με ιδρυτικά στελέχη του οργανισμού Hellenic Institute of Advanced Studies (HIAS), το οποίο αποτελεί κόμβο επιστημονικών ανταλλαγών μεταξύ της ελληνικής Διασποράς και των Ελλήνων επιστημόνων.
Ειδικότερα, συναντήθηκε με τους ιδρυτές του Ινστιτούτου, Πέτρο Κουμουτσάκο (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard), Δημήτρη Μπερτσιμά (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο MIT), Ευθύμιο Καξίρα (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard), και Μιχάλη Τριανταφύλλου (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο MIT).
Υπογραμμίζοντας τον ρόλο της επιστημονικής διπλωματίας για την καλλιέργεια διεθνών συνεργασιών, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε τις δυνατότητες εποικοδομητικής αλληλεπίδρασης και συνεργασίας με την ελληνική Διασπορά για την αντιμετώπιση σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων, μεταξύ των οποίων η κλιματική αλλαγή, η πρόληψη καταστροφών και η «πράσινη» μετάβαση.
Εξάλλου, κατά τη συνάντηση με την πρόεδρο του οργανισμού ενίσχυσης της τεχνολογικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και την Κύπρο, Hellenic Innovation Network (HIN), Μαρίνα Χατζόπουλος (επιχειρηματίας), καθώς και τα ιδρυτικά του μέλη Μιχάλης Τζαννές (επιχειρηματίας) και Σταμάτης Αστράς (επιχειρηματίας), οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις νεοφυείς επιχειρήσεις καινοτομίας και στις ξένες επενδύσεις τεχνολογίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το πλέγμα μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, προκειμένου η Ελλάδα να εξελιχθεί σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στον τομέα της τεχνολογίας. Επιπλέον, εξήρε το ρόλο και την εθελοντική συνεισφορά των μελών του HIN στην καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας, προκειμένου να δημιουργηθούν «γέφυρες» συνεργασίας ανάμεσα στην τεχνολογική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το πρωτοποριακό Εργαστήριο Πολυμέσων του Massachusetts Institute of Technology (MIT), Media Lab, και ξεναγήθηκε από τον Μιχάλη Μπλέτσα, Διευθυντή Πληροφορικής του MIT Media Lab, ένα εργαστήριο διεπιστημονικής έρευνας και καινοτομίας.
Σε όλες τις συναντήσεις επισημάνθηκε η κομβική σημασία του ρόλου, τον οποίο έχει η δυναμική ελληνική ομογένεια της Βοστώνης σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και αναδείχθηκε η δυνατότητας της επιστημονικής διπλωματίας να συμβάλλει στη διεθνή προβολή της ελληνικής επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας, στην αποτελεσματική αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και στην αμοιβαίως επωφελή καλλιέργεια διεθνών συνεργασιών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ