Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και του αρχηγού της Λίγκας (αλλά και κυβερνητικού εταίρους της), Ματέο Σαλβίνι φαίνεται πως δοκιμάζεται σε ένα νέο πεδίο: το μεταναστευτικό.
Για μέρες, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούσαν τους Ιταλούς για μια κρίση εν εξελίξει στο μικρό νησί Λαμπεντούζα, στα ανοιχτά της Σικελίας, αφού ένας άνευ προηγουμένου αριθμός αφίξεων μεταναστών έφερε τις εγκαταστάσεις της περιοχής σε οριακό σημείο.
Σχεδόν 7.000 μετανάστες αφίχθηκαν στη Λαμπεντούζα μέσα σε 48 ώρες την περασμένη εβδομάδα ενώ οι εγκαταστάσεις στο νησί μπορούσαν αν φιλοξενήσουν μόνο 400 άτομα. Οι μετανάστες διαδήλωσαν με αίτημα να τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν το νησί άλλοι προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από τους περιφραγμένους χώρους κράτησης ενώ οι κάτοικοι (περίπου 6.400 συνολικά) διαμαρτύρονταν επίσης.
Εν μέσω της πίεσης που ασκεί στην ακροδεξιά κυβέρνηση η όλη κατάσταση, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνεται για την κρίση. Όχι επειδή δεν έχει κάνει αρκετά για να βοηθήσει την Ιταλία να αναδιανείμει τους μετανάστες σε ολόκληρη την ένωση – αλλά επειδή προσπαθούσε να διαλύσει την ιταλική κυβέρνηση…
«Είναι μια πράξη πολέμου, χρηματοδοτούμενη και με σκοπό να δημιουργήσει προβλήματα σε μια κυβέρνηση που δεν ’’βολεύει’’», είπε ο Σαλβίνι, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, περιγράφοντας τις πρόσφατες αφίξεις μεταναστών ως «εισβολή».
Ο ισχυρισμός του Σαλβίνι ότι η ΕΕ «άφησε την Ιταλία μόνη» για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ενισχύθηκε κατά κάποιο τρόπο από την απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει τη μετεγκατάσταση μεταναστών από την Ιταλία την περασμένη εβδομάδα καταγγέλλοντας παρατυπίες από πλευράς της Ρώμης. Το Βερολίνο έκτοτε, υπαναχώρησε σε αυτή την απόφαση, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να δέχεται μετανάστες.
Στη Γαλλία, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η χώρα του δεν δεχτεί μετανάστες από τη Λαμπεντούζα τονίζοντας όμως πως η χώρα κάνει ήδη το καθήκον της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Διελκυστίνδα μεταξύ Μελόνι και Σαλβίνι
Η έλλειψη ανταπόκρισης και βοήθειας από τους γείτονες της Ιταλίας και τα άλλα μέλη της ΕΕ παίζει ρόλο στον ευρωσκεπτικισμό που προωθείται από τον Σαλγίνι και το λαϊκιστικό κόμμα του – και του δίνει την ευκαιρία να ενισχύσει το προφίλ του σε σχέση με αυτό της Μελόνι η οποία αντιμετωπίζει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα: ως επικεφαλής ενός ακροδεξιού, εθνικιστικού κόμματος εξελέγη δίνοντας υποσχέσεις να ακολουθήσει σκληρή στάση στο μεταναστευτικό, αλλά ως πρωθυπουργός και ερχόμενη αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, αδυνατεί να το πράξει.
Εξ ου άλλωστε και η καταφυγή σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρα, όπως η παράτασης εώς και 18 μήνες κράτησης μεταναστών σε κλειστά κέντρα, και οι δηλώσεις πως θα θέσει θέμα στις Βρυξέλλες περί…ναυτικού αποκλεισμού χωρών της ΒΔ Αφρικής – κάτι που φυσικά η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει.
«Ο Σαλβίνι και η Μελόνι ήταν σε μια διελκυστίνδα από την αρχή, γιατί ο ο πρώτος δεν αποδέχθηκε ποτέ την ήττα του», σχολίασε στο Euronews η Μαριάννα Γκριφίνι, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Northeastern του Λονδίνου.
«Πάντα παίρνει την ευκαιρία να μονοπωλήσει την προσοχή του κοινού και των μέσων ενημέρωσης στα πιο φλέγοντα ζητήματα στην Ιταλία, προσπαθεί πάντα να βρει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μπει στη συζήτηση και να κλέψει λίγη από την προσοχή που εστιάζεται στην Μελόνι», είπε.
«Η τάση του αυτή κορυφώθηκε όταν συζητούσαν για τους επερχόμενους εκλογικούς συνασπισμούς στις ευρωεκλογές και ο Σαλβίνι ξεκαθάρισε ότι θα σταθεί στο πλευρό της Μαρίν Λεπέν, ενώ ο Μελόνι εξφρασε επιφυλάξεις».
Αυτή η σύγκρουση στην καρδιά της ιταλικής κυβέρνησης -καθώς και στην καρδιά της γαλλικής πολιτικής και της ακροδεξιάς της χώρας- ήταν ξεκάθαρη όταν την περασμένη εβδομάδα η Μαριόν Μαρεσάλ (εγγονή του ιδρυτή του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρι Λε Πεν) ταξίδεψε στη Λαμπεντούζα για να δηλώσει την στήριξή της στην ιταλική κυβέρνηση την ίδια στιγμή που η θεία της, Μαρίν Λεπέν, ταξίδεψε στην Ποντίδα για να συναντήσει τον Σαλβίνι, ο οποίος έκανε μια κομματική συγκέντρωση εκεί.
Και οι δύο εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας, θέλοντας παράλληλα με την παρουσία τους να τονίσουν την υποτιθέμενη μη παροχή βοήθειας από τον γάλλο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
«Ο Σαλβίνι επισήμως παραμένει εταίρος της Μελόνι, αλλά την ίδια στιγμή προσπαθεί να προωθήσει το δικό του κόμμα, τη Λέγκα», είπε η Γκρίφινι.
Στο θέμα της μετανάστευσης, το κόμμα του Σαλβίνι πιέζει για σκληρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ναυτικού της χώρας για να σταματήσει τα σκάφη μεταναστών, αφού δήλωσε ότι η διπλωματική προσέγγιση της Μελόνι στο πρόβλημα, απέτυχε.
Η Μελόνι, για να επιβιώσει πολιτικά (η ίδια και το κόμμα της «Αδέλφια της Ιταλίας») είναι πολύ πιθανό να καταφύγει σε σκληρά μέτρα, να συμμαχήσει χωρίς αστερίσκους με ευρωπαϊκά ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα και να ενδυναμώσει έτσι έναν ήδη σκληρό πυρήνα αντίδρασης εντός της ΕΕ.
Κάτι που μέχρι τώρα απέφευγε παρά τις προεκλογικέ της ρητορείες.
Οι Βρυξέλλες φυσικά θα ήθελαν να συνεχίσει να αποφεύγει τέτοιες συνεργασίες.
Η προσπάθεια της Φον ντερ Λάιεν να «συγκρατήσει» την Μελόνι
Έτσι, ενώ οι γείτονες της Ιταλίας αντέδρασαν στην πρόσφατη κρίση στη Λαμπεντούζα ενισχύοντας τους συνοριακούς ελέγχους, πυροδοτώντας την οργή του Σαλβίνι και της Μελόνι, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ταξίδεψε στο νησί για να δείξει την υποστήριξή της στη χώρα.
Η Μελόνι είπε ότι η επίσκεψη δεν ήταν πράξη «αλληλεγγύης, αλλά ευθύνης».
Ο Φραντσέσκο Στραζάρι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Scuola Universitaria Superiore Sant’Anna με έδρα την Πίζα, είπε στο Euronews ότι η επίσκεψή της πρέπει να θεωρηθεί ως μια οξυδερκής πολιτική κίνηση που στοχεύει στο να εμποδίσει την κυβέρνηση της Μελόνι να στραφεί προς τα δεξιά σε θέματα μετανάστευσης.
«Η φον ντερ Λάιεν φοβάται γιατί βλέπει ότι ο δεξιός λαϊκισμός φουντώνει και λόγω της κρίσης με της συνεχή αύξηση του κόστους ζωής, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα με τα ζητήματα της μετανάστευσης».
«Νομίζω ότι η επίσκεψη της στη Λαμπεντούζα μπορεί να ερμηνευθεί ως προσπάθεια να κρατηθεί σταθερή και μετριοπαθής η ιταλική κυβέρνηση», συνέχισε.
«Αλλά την ίδια στιγμή, η Μελόνι αντιμετωπίζει άμεσο ανταγωνισμό από τον Σαλβίνι», πρόσθεσε ο Σταζάρι.
«Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μπροστά, όπου τα κόμματα του Μελόνι και Σαλβίνι θα ανταγωνίζονται για έδρες και η μετανάστευση θα είναι ένα μεγάλο θέμα».
Μέχρι στιγμής, η Μελόνι έχει εμφανιστεί πρόθυμη να παραμείνει ανοιχτή προς την ΕΕ στο θέμα της μετανάστευσης. Αλλά «ο αριθμός των νέων αφίξεων ωθεί προς μια πιο ακραία στάση».
Κανάλι Ένα, 90,4fm, K.Π.