Αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται τις επόμενες ώρες, στο υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου Ευαγγελισμός καθώς η διαδικασία ιχνηλάτησης είναι σε εξέλιξη, όπως δήλωσε στο kanaliena.gr και την Αθηνά Δαβαρία, ο καρδιολόγος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου Γιώργος Φερεντίνος.
Όπως είπε, η κατάσταση είναι αρκετά ανησυχητική καθώς απουσιάζει μεγάλος αριθμός υγειονομικών από τις θέσεις μάχης, με αποτέλεσμα αρκετά τμήματα να λειτουργούν οριακά, με προσωπικό ασφαλείας. «Στα 90 θετικά κρούσματα, αν προστεθούν οι περίπου 150 υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας το τελευταίο τετράμηνο, επειδή είναι ανεμβολίαστοι, το ποσοστό των εργαζομένων μειώνεται δραματικά. Το βάρος επωμίζονται οι υπόλοιποι συνάδελφοι καθώς οι υγειονομικές συνθήκες και ο φόρτος εργασίας, δεν τους επιτρέπουν να παίρνουν τα ρεπό τους ή τις άδειές τους. Δουλεύουμε σε καθεστώς αναστολής αδειών τα δύο τελευταία χρόνια σε ιδιαίτερα εντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φερεντίνος.
100% πληρότητα στη ΜΕΘ, 9 διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες
Την ίδια ώρα, αποκάλυψε ότι η ΜΕΘ του Ευαγγελισμού με 30 κλίνες, καταγράφει πληρότητα 100% ενώ εννέα συνάνθρωποί μας, βρίσκονται διασωληνωμένοι στην απλή κλινική covid. «Μέχρι χθες βράδυ, εννέα περιστατικά ήταν διασωληνωμένα σε απλές κλίνες καθώς δε μπορούν να απορροφηθούν από τη δική μας ΜΕΘ. Περιμένουμε να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία για να μπορέσουν να έχουν οι άνθρωποι το επίπεδο της αντιμετώπισης που πρέπει να έχει ένα διασωληνωμένο περιστατικό».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» κ. Φερεντίνο, το πρόβλημα της διασποράς του ιού δεν αφορά μόνο το προσωπικό του νοσοκομείου αλλά και τους συνοδούς ασθενών. «Στο νοσοκομείο μας δεν διεξάγονται rapid test, παρότι το έχουμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας. Πρέπει να ελέγχεται πρώτα από όλα το προσωπικό σε εβδομαδιαία βάση, είτε είναι εμβολιασμένο είτε ανεμβολίαστο. Ειδικά στα πρώτα κύματα της πανδημίας, επειδή δεν είχαμε ακόμα το όπλο του εμβολίου, είχαμε ζητήσει τον περιοδικό έλεγχο του προσωπικού για να γνωρίζουμε την επιδημιολογική κατάσταση και να υπάρχει και ένας δείκτης ασφαλείας της ενδονοσοκομειακής διασποράς. Στο επισκεπτήριο φέρνουν τεστ απέξω ή μόνο πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Δεν γίνονται testing στους συμπολίτες μας, οι οποίοι έρχονται στο νοσοκομείο για διαγνωστικές εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία. Ένας άνθρωπος που έρχεται να κάνει ένα τεστ κοπώσεως και τρέχει στον διάδρομο χωρίς μάσκα, με τον νοσηλευτή δίπλα του, δεν έχει ελεγχθεί με τεστ στο νοσοκομείο ούτε είναι προαπαιτούμενο το τεστ για να έρθει και να διεξάγει αυτή την εξέταση. Σε εξετάσεις που έχουν έκκριση αερολύματος όπως το τεστ κοπώσεως, η γαστροσκόπηση, η οφθαλμική εξέταση που ο ασθενής αναπνέει μπροστά στον γιατρό στην οφθαλμική λυχνία είναι απαραίτητο το testing για να υπάρχει προστασία».
Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Φερεντίνος «δεν θα μπούμε στη λογική να ζητήσουμε από κανέναν ασθενή να πληρώσει 60 ευρώ για να κάνει τεστ έξω για να έρθει για μία εξέταση στο νοσοκομείο. Τα τεστ θα έπρεπε να καλύπτονται στο πλαίσιο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το νοσοκομείο και να υπάρχει χώρος όπου θα διεξάγονται, είτε στο νοσοκομείο, είτε σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που με το τεστ θα έρχεται ο άρρωστος με ασφάλεια τόσο για τον ίδιο, όσο και για το προσωπικό που θα τον βοηθήσει με τις διαγνωστικές εξετάσεις».
Μεταξύ άλλων ο καρδιολόγος της ΜΕΘ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού, αναφέρθηκε και στις υπηρεσίες που προσφέρει το νοσοκομείο πέρα από την πανδημία. «Συνεχίζουμε στο νοσοκομείο μας να εξυπηρετούμε και τις χρόνιες παθήσεις με εξειδικευμένες κλινικές, όπως καρδιοχειρουργική, νευροχειρουργική, γναθοχειρουργική, μονάδες μεταμόσχευσης μυελού των οστών, μονάδα μεταμοσχεύσεων, τμήματα, τα οποία δε βρίσκει κανείς εύκολα στα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα τρέχουν οι υπόλοιπες παθήσεις και οι νοσηλείες και ταυτόχρονα τρέχει και το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Λειτουργούμε σχεδόν με το ίδιο προσωπικό, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουμε σε όλο αυτό το φόρτο εργασίας χωρίς να υπάρχει καμία ενίσχυση σε προσωπικό ή σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αντίθετα το προηγούμενο διάστημα έκλεισαν άλλα νοσοκομεία, τα οποία θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν την κίνηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα μεγάλα τεταρτοβάθμια νοσοκομεία και να εξασφαλίσουν καλύτερες ποιότητες υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς που δεν χρειάζεται να έρθουν στο νοσοκομείο για την ελαφρά νόσηση ή να κάνουν διάγνωση για τον κορωνοιό» κατέληξε ο κ. Φερεντίνος