45 χρόνια μετά τη βράβευση του Οδυσσέα Ελύτη, μία ελληνίδα λογοτέχνης, η ‘Ερση Σωτηροπούλου, εμφανίζεται ως φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024. Το Φόρουμ Παγκόσμιας Λογοτεχνίας WorldLiteratureForum, αναγνωρίζει στην ελληνίδα συγγραφέα «τη διαυγή εξερεύνηση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας μέσα από μια πρωτοποριακή πεζογραφία που εξετάζει τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού».
Σε ανάρτηση μέλους του φόρουμ στις 20 Σεπτεμβρίου, διαβάζουμε την κατάταξη σύμφωνα με τη βρετανική στοιχηματική εταιρεία. Τότε, η Έρση Σωτηροπούλου ήταν στη δεύτερη θέση με απόδοση 14:1, πίσω από το φαβορί, την Κινέζα Can Xue που εμφανιζόταν πρώτη με απόδοση 8:1.
Η ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας για τον ή την συγγραφέα που θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, θα γίνει την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, στις 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).
Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε το 1953 στην Πάτρα, σπούδασε Φιλοσοφία και Πολιτιστική Ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως µορφωτική σύµβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώµη.
Η πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα έγινε το 1980 με την ποιητική συλλογή «Μήλος + Θάνατος + … + …».
Από τα πλέον γνωστά έργα της συγγραφέα είναι τα εξής: «Εύα» το οποίο τιμήθηκε το 2011 με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, «Η φάρσα», «Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα» το οποίο απέσπασε το 2012 το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, «Μπορείς;», «Άνθρωπος στη θάλασσα», «Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές» το οποίο βραβεύτηκε το 2000 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, και «Η τέχνη να μην αισθάνεσαι τίποτα».
Το µυθιστόρηµά της «Τι µένει από τη νύχτα» απέσπασε στη Γαλλία το Βραβείο Μεσόγειος (Prix Mediterranee Etranger) και στις ΗΠΑ το Εθνικό βραβείο ALTA 2019. Έργα της έχουν µεταφραστεί στα αγγλικά, γερµανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά, φινλανδικά, τουρκικά, αραβικά και ιταλικά.
Σε ανάρτηση των εκδόσεων «Πατάκη» στο Facebook αναφέρονται μεταξύ άλλων, τα εξής για την Έρση Σωτηροπούλου: «Στο Φόρουμ Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, τα στοιχήματα θέλουν την υποψηφιότητά της στα φαβορί”. 45 χρόνια μετά τη βράβευση του Οδυσσέα Ελύτη και 61 χρόνια μετά τη βράβευση του Γιώργου Σεφέρη, οι ευχές όλων μας είναι μαζί της!».
Η εβδομάδα των Νόμπελ ολοκληρώνεται την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου με την ανακοίνωση του Νόμπελ Ειρήνης.
Δ.Φ.
Α.Δ.