Στην Ισπανία, το 17% του πληθυσμού ούτε σπουδάζει ούτε εργάζεται. Αλλά, αν και το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό, αυτό δεν προκαλεί έκπληξη καθώς επί χρόνια η χώρα υποφέρει από μια επίμονη μάστιγα: παραμένει μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με το υψηλότερο ποσοστό νέων ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών που ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται.
Το 17%, είναι πάνω από τον μέσο όρο του 15% σε χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Education at a Glance 2023.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Τσεχία, η Ιταλία και η Ρουμανία έχουν υψηλότερα ποσοστά (31%, 24% και 22% αντίστοιχα), ενώ η Ελλάδα έχει αντίστοιχο ποσοστό με την Ισπανία.
Στο άλλο άκρο είναι η Σουηδία, η Νορβηγία και η Γερμανία, όπου το ποσοστό των ανενεργών ατόμων είναι κάτω του 10%.
«Είναι δύσκολο να βρεις δουλειά στην Ισπανία γιατί οι περισσότερες θέσεις εργασίας απαιτούν εμπειρία και δεν μπορείς να αποκτήσεις εμπειρία αν δεν σου δοθεί ποτέ η ευκαιρία. Επίσης, οι μισθοί είναι αρκετά χαμηλοί σε σύγκριση με τις αυξανόμενες τιμές όλων» λέει ο Γιαν στο Euronews.
Γιατί η Ισπανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας;
Για τον Νάτσο Σεκέιρα γενικό διευθυντή του Exit Foundation, το εργάζεται για τη μείωση του ποσοστού εγκατάλειψης των ευάλωτων νέων, το πρόβλημα εδράζεται σε «έναν εκρηκτικό συνδυασμό».
«Πάρα πολλοί νέοι εγκαταλείπουν το σχολείο. Η Ισπανία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Ρουμανία. Επιπλέον, η χώρα είναι στην κορυφή της λίστας των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε νέους», λέει στο Euronews.
Ενώ ορισμένες χώρες έχουν υποχρεωτική εκπαίδευση μέχρι την ηλικία των 18 ετών, στην Ισπανία είναι 16.
«Το θέμα όμως είναι: ένας νέος κάτω των 18 ετών δεν προσλαμβάνεται πουθενά, άρα γιατί τον αφήνουμε να εγκαταλείψει το σχολείο στα 16 του;», πρόσθεσε.
Στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, ο Σεκέιρα εντυπωσιάζεται ιδιαίτερα από ένα στατιστικό στοιχείο, το οποίο περιγράφει ως «σοβαρό πρόβλημα».
Για αυτόν, η ισπανική περίπτωση είναι πολύ διαφορετική από αυτή των άλλων χωρών.
Υπάρχουν δύο διαφορετικά προφίλ μεταξύ αυτών που ούτε σπουδάζουν, ούτε εργάζονται: ο ανενεργός και ο άνεργος. Αμφότεροι, δεν σπουδάζουν και δεν εργάζονται αλλά υπάρχουν κάποιοι που αναζητούν απεγνωσμένα δουλειά και άλλοι που δεν θέλουν να εργαστούν.
«Στις περισσότερες χώρες υπάρχουν πολύ περισσότεροι ανενεργοί από ότι άνεργοι που αναζητούν ενεργά δουλειά. Στην Ισπανία, ωστόσο, ισχύει το αντίθετο. Υπάρχουν περισσότεροι νέοι που αναζητούν εργασία και δεν τη βρίσκουν», όπως εξηγεί.
«Υπάρχει πρόβλημα αναντιστοιχίας, υπάρχουν νέοι που θέλουν να εργαστούν αλλά δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να εκμεταλλευτούν τις προσφορές εργασίας».
Τα πράγματα όμως μπορεί να αλλάξουν.
Ο Γκάρα Ρόχες, αναλυτής στον ΟΟΣΑ, έχει περάσει χρόνια μελετώντας τα στοιχεία για διάφορες χώρες.
Αυτό που παρατήρησε, και αποτύπωσε σε αναφορές, είναι ότι τα στοιχεία της Ισπανίας, όσον αφορά τον αριθμό των νέων που ούτε σπουδάζουν ούτε δουλεύουν. Συγκεκριμένα το ποσοστό, έπεσαν κάτω από το 20% το 2017, στη συνέχεια στο 19% το 2021 και στο 17% το 2022.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τάση ήταν θετική την τελευταία δεκαετία και ο αριθμός του 2022 είναι ένας από τους καλύτερους από το 2008, σύμφωνα με τον αναλυτή του ΟΟΣΑ.
«Μένει να δούμε αν η πτωτική τάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον», προσθέτει.
Κανάλι Ένα, 90,4fm, K.Π.