Στο «κόκκινο» μπαίνουν πολλές περιοχές της χώρας και σήμερα Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (24/06), με το φαινόμενο Hot-Dry-Windy να φέρνει αυξημένη επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές.
Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» ζέστης, ξηρότητας και ανέμων που θα επικρατεί είναι ο χειρότερος συνδυασμός για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών
Σημειώνεται ότι το φαινόμενο «Hot – Dry – Windy» το καλοκαίρι του 2023 είχε οδηγησει στην εκδήλωση των καταστροφικών πυρκαγιών της Ρόδου αλλά και των περιοχών της Αττικής και της Βοιωτίας.
Τι είναι το φαινόμενο Hot-Dry-Windy
Το φαινόμενο «Hot-Dry-Windy» εξήγησε πρόσφατα στο Πρώτο Πρόγραμμα ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ζει σε καυσωνικές συνθήκες», αναφέροντας ότι «μέχρι τέλος Ιουνίου θα είμαστε 6-8 βαθμούς παραπάνω από το κανονικό».
«Έχουμε ένα κοκτέιλ επικίνδυνο. Δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες για εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Αυτός είναι και ο Hot-Dry-Windy, ο ζεστός, ξηρός και ανεμώδης καιρός. Άρα, λοιπόν πρέπει να προσέχουμε γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν μια εμμονή θα έλεγα αυτό τον μήνα. Ήδη είχαμε έναν καύσωνα με θερμοκρασίες οι οποίες έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ για αρκετές δεκαετίες», σημείωσε.
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και Μεσσηνία τη Δευτέρα – Ετοιμότητα σε 13 περιοχές
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται τη Δευτέρα (24/6), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
Συγκεκριμένα, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο προβλέπεται για τις εξής περιοχές:
- Αττική
- Κύθηρα
- Αργολίδα
- Μεσσηνία
- Ζάκυνθο
- Κεφαλονιά
- Ιθάκη
- Βοιωτία
- Εύβοια
- Κορινθία
- Αχαΐα
- Ηλεία
- Λακωνία
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.