Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτροχιάζεται η πολιτική κρίση στο Ισραήλ στην «μάχη υπέρ της Δημοκρατίας»

Εκτροχιάζεται η πολιτική κρίση στο Ισραήλ στην «μάχη υπέρ της Δημοκρατίας»

0 σχόλια ΚΟΣΜΟΣ

Βάλλεται πανταχόθεν η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου με την καθαρά πολιτική πλέον κρίση που έχει ξεσπάσει στην χώρα να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αιτία η δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού, με την συμμετοχή ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων η οποία θέτει σε κίνδυνο την Δημοκρατία αφού παραβιάζει την αρχή διάκρισης των εξουσιών, θεμέλιο λίθο της δημοκρατικής λειτουργίας μια χώρας, μέσω του πολιτικού ελέγχου της Δικαιοσύνης. Παράλληλα δε θεωρείται πως διευκολύνει τον πρωθυπουργό σχετικά με τις δικαστικές εκκρεμότητες που έχει για υποθέσεις διαφθοράς.

Εν μέσω πάντως πρωτοφανούς και επίμονης μαζικής λαϊκής κινητοποίησης, ενδοκυβερνητικών ρωγμών και έξωθεν παραινέσεων ο Νετανιάχου μέχρι και χθες το βράδυ συνέχιζε να δηλώνει ανυποχώρητος ενώ απόψε αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα.

Οργή Ισραηλινών εντός και εκτός συνόρων

Ο Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές για την ιστορία της χώρας κίνημα αντίστασης στα σχέδια του αφού τεράστιες συγκεντρώσεις λαμβάνουν χώρα για 12η εβδομάδα.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας όμως δεν περιορίζονται στο Ισραήλ, καθώς πραγματοποιούνται και από ομοεθνείς του σε άλλες χώρες.

Ακόμη και σήμερα που ο Νετανιάχου βρίσκεται στο Λονδίνο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, δεν μπόρεσε να αφήσει πίσω του τα προβλήματα αφού διαδηλωτές τον περίμεναν στην Ντάουνιγκ Στριτ φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεθοδεύσεών του να θέσει υπό τον έλεγχό του την Δικαιοσύνη αλλά και κατά της κυβέρνησής και του ίδιου.

«Νετανιάχου πήγαινε φυλακή, δεν μπορείς να εκπροσωπείς το Ισραήλ» φώναζαν Βρετανοί εβραίοι και Ισραηλινοί.

Γενικότερα δε η μεταρρύθμιση που προωθεί γίνεται αντιληπτή και στο εξωτερικό ως μια επίθεση στους δημοκρατικούς θεσμούς και υπάρχουν ήδη πολλά…διακριτικά μηνύματα από χώρες της Δύσης, να κάνει πίσω.

Στο μεταξύ η σημερινή δήλωση της Γενικής Εισαγγελέως της χώρας, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για τον Νετανιάχου.

Γενική Εισαγγελέας Ισραήλ: Παρανομείτε

Σύμφωνα με την Μπαχαράβ-Μιαρά ο ισραηλινός πρωθυπουργός παραβίασε το νόμο και μετά την δήλωσή του ότι θα εμπλακεί προσωπικά στο σχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης

«Η νομική κατάσταση είναι σαφής: πρέπει να απέχετε από οποιαδήποτε ανάμειξη σε πρωτοβουλίες αλλαγής του δικαστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης της επιτροπής δικαστικών διορισμών, καθώς μια τέτοια δραστηριότητα αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων. Η δήλωσή σας χθες το βράδυ και κάθε ενέργεια που κάνετε σχετικά είναι παράνομη», λέει η Μπαχαράβ-Μιαρά απευθυνόμενη στον Νετανιάχου με σχετική επιστολή.

Σε non paper που διανεμήθηκε από το κυβερνών κόμμα Λικούντ, μια ανώνυμη πηγή κοντά στον Νετανιάχου αρνήθηκε ότι ο πρωθυπουργός παραβίασε νόμους ή ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων συμφερόντων στη δήλωσή του και υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση δεν έχε καμία επίπτωση στη δίκη του.

Ο δε ακροδεξιός εταίρος του Νετανιάχου και  υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ κατηγόρησε την γενική εισαγγελέα, που διορίστηκε από την πρώην κεντροδεξιά κυβέρνηση, ότι ενεργούσε ως de facto επικεφαλής της αντιπολίτευσης. «Αν η κα Μπαχαράβ-Μιάρα θέλει να λαμβάνει αποφάσεις για λογαριασμό εκλεγμένων αξιωματούχων, είναι ευπρόσδεκτη να σχηματίσει κόμμα και να θέσει υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο», έγραψε στο Twitter.

Βολές εκ των έσω 

Τα προβλήματα  όμως δεν σταματούν εκεί αφού αν και η ακροδεξιά φυσικά πτέρυγα της κυβέρνησης στηρίζει ανεπιφύλακτα των Νετανιάχου υπάρχουν πλέον ρωγμές μεταξύ των υπουργών του δικού του κόμματος, Λικούντ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ αντιδρά και να ζητά αναβολή της προώθησης του νομοσχεδίου και επανεξέταση προειδοποιώντας δημόσια για τον αντίκτυπο που έχει στον τομέα της εθνικής ασφάλειας η όλη κοινωνική αναταραχή. Ο Νετανιάχου μάλιστα τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις όταν διέρρευσε πως θα προχωρούσε σε αυτή την δήλωση αλλά ο υπουργός επέμεινε και προχώρησε κανονικά.

Επίσης ο υπουργός δεν έχει κρύψει την ανησυχία του για το γεγονός ότι αρκετοί Ισραηλινοί διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να λάβουν υπόψη τις κλήσεις για στρατιωτική εφεδρεία στην περίπτωση που προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Φυσικά, οι ακροδεξιοί εταίροι του Νετανιάχου τον κατηγόρησαν για προδοσία.

Παράλληλα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προειδοποιούν για τις οικονομικές επιπτώσεις την όλης πρωτοφανούς αναταραχής καθώς το σέκελ κλονίζεται και κατέγραψε άνοδο 2,3% έναντι του δολαρίου μόνο μετά τα δημοσιεύματα για την έκκληση Γκαλάντ αν μπει φρένο στην μεταρρύθμιση.

Κανάλι Ένα 90,4fm Κ.Π.

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:, ,