Σε πυρετό διαβουλεύσεων για συμμαχίες και για σχεδιασμούς τακτικών ενόψει του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου, είναι τα πολιτικά κόμματα στην Γαλλία.
Στόχος: η ανακοπή ανέλιξης της άκρας δεξιάς της Μαρίν Λε Πεν στην εξουσία μετά την ιστορική νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης στον πρώτο γύρο.
Το κόμμα όχι μόνο συγκέντρωσε 33% (κάτι που αναμενόταν) αλλά μέσα σε μόλις δύο χρόνια τριπλασίασε τις ψήφους του σε 12 εκατ. παρά ή και εξαιτίας της συμμετοχής στις εκλογές που ήταν η μεγαλύτερη εδώ και 40 χρόνια φτάνοντας το 68%.
Την επόμενη δε ημέρα, τα περιθώρια ελιγμών, εάν δεν υπάρξουν πραγματικά γενναίες κινήσεις, δεν είναι και πάρα πολλά.
Ο συνασπισμός σοσιαλιστών και αριστερών, Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28% αλλά ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν- το κόμμα του οποίου ήρθε τρίτο με 20%- δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας και έτσι στρέφεται στους Ρεπουμπλικάνους που όμως…σφυρίζουν αδιάφορα.
Αυτά παρά το γεγονός πως η πορεία τη Εθνικής Συσπείρωσης προς τα κυβερνητικά έδρανα θα εξαρτηθεί απόλυτα από το πόσο επιτυχώς θα καταφέρουν τα άλλα κόμματα να εμποδίσουν αυτή προσελκύοντας ψηφοφόρους από άλλα δεξαμενές του δημοκρατικού τόξου- που όμως δείχνουν να στερεύουν.
Μόνο θετικό μέχρι στιγμής, πως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και η συμμαχία του Μακρόν δήλωσαν ότι θα αποσύρουν τους δικούς τους υποψηφίους σε περιοχές όπου ένας άλλος υποψήφιος ήταν σε καλύτερη θέση να κερδίσει το κόμμα της Λε Πεν στον δεύτερο γύρο.
Ακόμη και έτσι όμως δεν κατέστη σαφές εάν ένα τέτοιο σύμφωνο θα ίσχυε πάντα εάν ο αριστερός υποψήφιος ήταν από το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν ενός από τα κύρια κόμματα που απαρτίζουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Ο φλογερός ρήτορας Μελανσόν, όπως γράφει το Reuters σε σχετική ανάλυση του, θεωρείται από κάποιους και ως μια από τις πιο διχαστικές προσωπικότητες στη γαλλική πολιτική, ενθουσιάζοντας και φοβίζοντας ταυτόχρονα τους ψηφοφόρους με τις προτάσεις του για φόρους και δαπάνες και τη ρητορική περί ταξικού πολέμου.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, μέλος της συμμαχίας υπό τον Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλέσει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν έναν υποψήφιο του κόμματος του Μελανσόν.
«Είναι ένας κίνδυνος για το έθνος», είπε στο ραδιόφωνο France Inter κάνοντας μια ανεδαφική ταύτιση της σοσιαλιστικής-αριστερής συμμαχίας με την άκρα αριστερά.
Η ρητορική αυτή μάλιστα, όταν αυτή η συμμαχία είναι η μόνη που μπορεί να ανακόψει τον καλπασμό της Λε Πεν προς την εξουσία, είναι βλαπτική – όπως πολλοί σημειώνουν- καθώς κινητοποιεί ακόμη περισσότερο δυνάμεις της άκρας δεξιάς και φοβίζει ψηφοφόρους του προοδευτικού τόξου σε μια φάση που η αποχή ευνοεί την Λε Πεν.
Η Μαρίν Τοντελιέρ ανώτερο στέλεχος των Οικολόγων Πρασίνων εντός της σοσιαλιστικής-αριστερής συμμχαίας σχολίασε μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό με τον υπ.Οικονομικών σταθμό λίγα λεπτά αργότερα ότι ήταν «απολύτως απογοητευμένη» από τη στάση του χαρακτηρίζοντάς την «δειλή και προνομιακή».
Ακυβέρνητη Γαλλία;
Ο αναλυτής της Ipsos, Μάτιέ Γκαλάρντ εκτίμησε ότι ο πρώτος γύρος είχε αφήσει δυνατότητες για αναμέτρηση μεταξύ τριών κομμάτων-υποψηφιών σε 306 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευση, υπογραμμίζοντας την μεγάλη αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει.
Στο μεταξύ,το επί δεκαετίες κόμμα παρίας της γαλλικής πολιτικής σκηνής, το ακροδεξιό Εθνική Συσπείρωση της Λε Πεν φαίνεται σχεδόν να αγγίζει την εξουσία.
Η ίδια η Λε Πεν προσπάθησε να λειάνει τις σκληρές γωνίες του κόμματός που τρόμαζαν πολλούς Γάλλους αφού είναι γνωστές οι ραστιστικές, αντισημιτικές θέσεις της. Το τέχνασμα «έπιασε» με την βοήθεια βέβαια και της οργής κατά του Μακρόν που «τύφλωσε» πολλούς ψηφοφόρους με βασικότερες αιτίες το υψηλό κόστος ζωής και την αυξανόμενη ανησυχία για τη μετανάστευση.
Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Εθνικής Συσπείρωσης της Λε Πεν, όπως τονίζεται θα εγείρει μεγάλα ερωτήματα για την πορεία της ΕΕ δεδομένης της μακροχρόνιας αντίστασης του κόμματος στην περαιτέρω ενσωμάτωση στην ΕΕ.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες για το πώς οι πολιτικές τύπου «Πρώτα η Γαλλία» που διαλαλεί η Λε Πεν θα εφαρμοστούν στην πράξη στις εθνοτικές μειονότητες, ενώ οι οικονομολόγοι αμφισβητούν εάν τα μεγάλα σχέδια δαπανών της είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν.
Οι τραπεζικές μετοχές οδήγησαν σε άνοδο των γαλλικών μετοχών και η ζήτηση των επενδυτών premium για τη διατήρηση των ομολόγων της χώρας μειώθηκε τη Δευτέρα, ενώ το ευρώ έφτασε σε υψηλό δύο εβδομάδων κατά τη διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών λόγω της ανακούφισης της αγοράς που το κόμμα της Λε Πεν δεν συγκέντρωσε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό.
Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά.
Η Λε Πεν δεν είναι βέβαιο εάν θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία αλλά μια ενδεχόμενη συγκατοίκηση κυβέρνησης υπό τον εκλεκτό της Μπαρντελά με πρόεδρο τον Μακρόν, σημαίνει απλά ο γάλλος πρόεδρος δεν θα μπορεί να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει εξαγγείλει η Βουλή θα είναι σε μόνιμο διχασμό και η χώρα ουσιαστικά…ακυβέρνητη.
Κανάλι Ένα, 90,4fm, Κ.Π.