Η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες κυρώσεις, έχουν αναγκάσει τη Δύση να στρέψει το βλέμμα της στην Σαουδική Αραβία που θεωρείται ως μια πιθανή πηγή κάλυψης του κενού προσφοράς που αφήνει το εμπάργκο στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία τα τελευταία τρία χρόνια πλησίασε τη δηλωμένη μέγιστη παραγωγική της ικανότητα των 12 εκατ. βαρελιών την ημέρα έναν μόνο μήνα, εγείροντας αμφιβολίες για την πραγματική δυνατότητα του βασιλείου να αυξήσει άμεσα την παραγωγή του για να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτές οι εκτιμήσεις προέρχονται από την ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που μαζί με τους Σαουδάραβες είναι τα μόνα μέλη του ΟΠΕΚ που έχουν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα – τουλάχιστον στα χαρτιά.
Ο Τζο Μπάιντεν ταξιδεύει στη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα και η αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου είναι στην κορυφή της ατζέντας του προέδρου των ΗΠΑ.
Μέχρι τώρα, το βασίλειο του Κόλπου και οι σύμμαχοί του στον ΟΠΕΚ ήταν απρόθυμοι να κάνουν σημαντικές αλλαγές ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης μετά την ρωσική εισβολή.
Ο ΟΠΕΚ επέμεινε στην λογική της σταδιακής, αργής αύξησης της παραγωγής και μόλις πρόσφατα συμφώνησε να αυξήσει ταχύτερα τον ρυθμό παραγωγής τους επόμενους μήνες υπό το πρίσμα των δραματικών εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά.
Το μερίδιο παραγωγής του ΟΠΕΚ για την Σαουδικής Αραβίας για τον Αύγουστο του 2022 ανέρχεται στα 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα – περισσότερα από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό- αλλά παραμένει κατά ένα είναι εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα κάτω από την μέγιστη δηλωμένη δυνατότητα παραγωγής.
Όπως φαίνεται στα στοιχεία του οργανισμού, η Σαουδική Αραβία διατήρησε την παραγωγή κάτω από το ποσοστό που της αναλογούσε πριν από την πανδημία Covid-19 και μόνο μία φορά πλησίασε τη δηλωμένη μέγιστη παραγωγική της ικανότητα τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω διαμάχης με τη Ρωσία.
Τους επόμενους μήνες, το βασίλειο παραιτήθηκε, αποδεχόμενο σε εθελοντική βάση χαμηλότερες ποσοστώσεις παραγωγής από την αντίπαλη χώρα.
Βέβαια, οι Σαουδάραβες ακόμη εάν μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή στο ανώτατο δηλωμένο επίπεδο, ίσως να μην θέλουν.
Η ώθηση της παραγωγής πετρελαίου στα όρια του δυνατού σε παγκόσμιο επίπεδο ενέχει έναν εγγενή κίνδυνο σε περίπτωση που προκύψει κάποια άλλα «διαταραχή», όπως συνέβη πρόσφατα στη Λιβύη λόγω πολιτικής αναταραχής.
Δεδομένου ότι αυτή η διαταραχή δεν μπορεί να αντισταθμιστεί, θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη πιο μεγάλο άλμα στις τιμές του πετρελαίου.
Κανάλι Ένα, 90,4fm, Κ.Π.