Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΦΚΑ: Η βελτίωση των οικονομικών δίνει περιθώριο για παροχές

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Οι θετικές επιδόσεις στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και στις εισφορές θα αφήσουν ένα περιθώριο να δούμε διορθωτικά, τι μπορούμε να κάνουμε στο επίπεδο των κοινωνικών παροχών» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως και φέτος θα υπάρξει υπέρβαση του ορίου πλεονάσματος που τέθηκε στον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

   Ερωτηθείς σχετικά με τις προωθούμενες πολιτικές για την εξισορρόπηση και των επιπτώσεων από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, προσδιορίζοντας τις περικοπές που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή και θα ισχύσουν από 1/1/2019, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε: «Θα δούμε όταν ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τι περιθώρια έχουμε και προφανώς η βελτίωση των οικονομικών του ΕΦΚΑ μας δίνει το περιθώριο να ασκήσουμε πολιτικές καλύτερες στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών και των κοινωνικών δικαιωμάτων». Υπενθύμισε, δε, ότι «ο επανυπολογισμός στις περιπτώσεις εκείνες όπου θα επιφέρει μείωση συντάξεων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 18% της χορηγούμενης σύνταξης».

   Σε ό,τι αφορά την πορεία των εισπράξεων ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Πετρόπουλος είπε: «Πέρυσι είχαμε κοντά στο 1 δισ. ευρώ εισπράξεις από οφειλές, όταν το 2014 ανέρχονταν σε 333 εκατ. οι εισπράξεις αυτές, είχαμε δηλαδή έναν τριπλασιασμό εσόδων το 2017 κι αυτό προκύπτει από την καλύτερη κατάσταση της οικονομίας και τη βελτίωση του συστήματος καταβολής εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους μη μισθωτούς».

Η ΝΔ θα εκχωρήσει μεγάλο μέρος της κοινωνικής ασφάλισης σε ιδιώτες

Με την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό καθίσταται ουσιαστικά προαιρετική η δημόσια κοινωνική ασφάλιση, κάτι που σημαίνει εκχώρηση μεγάλου χώρου στην ιδιωτική ασφαλιστική επιχειρηματικότητα, λέει ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για την Κοινωνική Ασφάλιση, Τάσος Πετρόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολιάζοντας την περιγραφή ενός ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Και το πρόβλημα είναι ότι αυτό γίνεται σε βάρος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Μια προαναγγελμένη κατάρρευση του συστήματος, συμπληρώνει ο κ. Πετρόπουλος.

«Με σημαντική -όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης- μείωση των εισφορών, για να υπάρξει περιθώριο να αναπτυχθεί η ιδιωτική ασφάλιση στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα -αυτό είπε ο ίδιος και μάλιστα ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα. Φανταστείτε τι άλλο έχει να ακολουθήσει» τονίζει.

«Δεν εξήγησε ποτέ η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης», σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος, «πώς θα καλύψει συνταξιοδοτικές ανάγκες 2.650.000 ασφαλισμένων συνταξιούχων οι οποίοι λαμβάνουν αυτή τη στιγμή 27,5 δισ. περίπου σε συντάξεις». «Όταν έχουμε 27,5 δισ. δαπάνες συνταξιοδοτικές δεν γίνεται αυτές να καλυφθούν με μείωση των εισφορών και με προαιρετική ασφάλιση, που σημαίνει αποχώρηση πάρα πολλών από τον δημόσιο χώρο. Εκείνοι οι πάρα πολλοί θα είναι εκείνοι που έχουν λεφτά να μπορούν πάνε στην ιδιωτική ασφάλιση , δεν θα είναι αυτοί που τα βγάζουν πέρα με τα μεροκάματα και τα εισοδήματα τα οποία αποκτούν από την επιχειρηματικότητα που το 80% τουλάχιστον των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκεται σε χαμηλή κατηγορία εισοδημάτων» πρόσθεσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο κ. Πετρόπουλος υπενθύμισε ότι «η κοινωνική ασφάλιση σύμφωνα με το Σύνταγμά μας πρέπει να είναι αναδιανεμητική, καθολική και πρέπει όλοι να συμμετάσχουν σε αυτή, δεν επιδέχεται εξαιρέσεις το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

«Η μετατροπή της δημόσιας ασφάλισης σε προαιρετικό σύστημα είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός και δεν νομίζω ότι να συμβεί αυτό, διότι θα καταρρεύσει η οικονομία, οι συντάξεις αντιπροσωπεύουν το 16,2% του ΑΕΠ» είπε.

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:,