Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ευκ. Τσακαλώτος: Προτεραιότητα για το νέο αναπτυξιακό κράτος η ισχυρή δημόσια υγεία

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη δημόσια υγεία στα χέρια της ΝΔ, η οποία σταδιακά την απαξιώνει, μη αντιμετωπίζοντας την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ», τόνισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκδήλωση στην οποία συμμετείχε χθες, στο Ρέθυμνο, με τίτλο «Υγεία: Νεοφιλελευθερισμός – Αριστερά».

Στη συζήτηση -την οποία συντόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας και μέλος της ΠΓ του κόμματος Ανδρέας Ξανθός, ενώ μίλησαν, επίσης, ο Γιάννης Καλομενίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ από τον «Ευαγγελισμό» και η Κατερίνα Μανιμανάκη, ορθοπεδικός, από το νοσοκομείο Χανίων- ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «η επίθεση των νεοφιλελεύθερων στα δημόσια αγαθά δεν γίνεται ευθέως, αλλά δια της μεθόδου της ”σαλαμοποίησης”». Εξέφρασε τη θέση ότι η ισχυρή δημόσια υγεία είναι προτεραιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό κράτος. Μίλησε για τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται σε μια κοινωνία, όπου η παραγωγικότητα αυξάνεται συνεχώς και, συνεπώς, έχει περισσότερους πόρους στη διάθεσή της. Υπογράμμισε ότι «σαν κοινωνία πρέπει να αποφασίσουμε αν κάποια πράγματα στη ζωή δεν θα ορίζονται από τους κανόνες της αγοράς αλλά θα αποτελούν αντικείμενο πολιτικής απόφασης. Και το ύψος των δημόσιων δαπανών για την υγεία και η σύγκλιση με το μέσο όρο της ΕΕ (7,5% του ΑΕΠ) είναι κάτι που πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής απόφασης».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, συζητήθηκαν από τους ομιλητές αλλά και από τους παρευρισκόμενους θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «και οι οποίες ανέκοψαν την πορεία απαξίωσης του, αλλά και τις πολιτικές της ΝΔ που επιταχύνουν την αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών και δημιουργούν ευνοϊκό έδαφος για την ιδιωτικοποίησή τους».

Επιπλέον, στην τοποθέτηση του ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει οφείλει να έχει ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο με ορίζοντα το 2026, «για την ταυτότητά του, τις κοινωνικές του αναφορές και τον ανανεωμένο προγραμματικό του λόγο». «Η Αριστερά πρέπει να απευθυνθεί προς όλους, αλλά με συγκεκριμένη ταυτότητα. Να είναι ξεκάθαρο σε ποιους απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ποιος είναι όταν απευθύνεται. Γιατί μία από τις σημαντικές αιτίες της ήττας ήταν ότι στις εκλογές του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θολή ταυτότητα», είπε προσθέτοντας ότι «χωρίς σχέδιο δεν μπορούμε να πάμε μπροστά». «Χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού και χρειάζονται ομάδες εργασίας» σημείωσε κάνοντας λόγο για ένα κόμμα «που μιλάει πολιτικά και ιδεολογικά και δεν λειτουργεί μόνο διαχειριστικά, γιατί μόνο έτσι μπορεί ο κόσμος να γίνει κοινωνός των ιδεών του». Τόνισε δε τη σημασία του ιδεολογικού αγώνα που πρέπει να δοθεί, «καθώς η Κεντροδεξιά έχει καταφέρει να κάνει τις θέσεις της ηγεμονικές» και σημείωσε πως «γι” αυτό και η Αριστερά οφείλει να αντιπαραβάλει τις θέσεις της και να πει, για παράδειγμα, ότι η ασφάλεια δεν εξαρτάται από την ύπαρξη μεταναστών αλλά από τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό». Προσέθεσε ότι η Αριστερά οφείλει να θέτει θέματα που δεν είναι ακόμα ηγεμονικά στην κοινωνία και να δημιουργεί εξελίξεις, «όπως έκανε για παράδειγμα με το σύμφωνο συμβίωσης, που όταν το νομοθέτησε δεν ήταν ηγεμονικό αλλά τώρα είναι». «Να έχει ένα ριζοσπαστικό ρεαλισμό, επεκτείνοντας τα όρια του εφικτού», σχολίασε. Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στα τρία σημεία της καμπάνιας του, στα οποία έχει εστιάσει και θεωρεί σημαντικά, την αξιοπιστία, την ενότητα και την Αριστερά.

 

«Πρέπει να φτιάξουμε ένα στιβαρό κόμμα»

Μιλώντας για το κόμμα, σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «πρέπει να φτιάξουμε ένα στιβαρό κόμμα, ένα κόμμα που ξέρει ποια ταυτότητα έχει, ξέρει πού απευθύνεται, ξέρει τις αξίες του, τη συλλογικότητα, τη συνεργασία, ένα κόμμα που ξέρει να μετατρέπει τις αξίες σε πρακτικές πολιτικές». «Δεν είχαμε το κόμμα που ήταν τόσο στιβαρό, που είχε την αυτοπεποίθηση και την περηφάνεια για τις αναλύσεις του, για τις ιδέες του, τις αξίες του και βέβαια και για το πρόγραμμά του», είπε.

Πηγή:ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:,