Αποκλειστικό ρεπορτάζ
Του Νίκου Παρασκευά
Πριν έναν μήνα περίπου έγινε στο Διαδημοτικό Κοιμητήριο Σχιστού η σύνοδος των Δημάρχων που το διαχειρίζονται ,κατά τη διάρκεια της οποίας τους έγινε εκτενής ενημέρωση για τα τεκταινόμενα και τις εξελίξεις από τον Πρόεδρο του ΔΣ του οργάνου , δηλαδή του Συνδέσμου, που το λειτουργεί Δήμο Σταματατο. Στη συνέχεια ο κ. Σταματατος με δηλώσεις που έκανε αποκλειστικά σε μας ,περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί και υπογράμμισε ότι έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου για να μπει στο σωστό δρόμο το νεκροταφείο και να εκπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την αποστολή του.
Ερευνώντας όμως την υπόθεση σε βάθος διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες ,δικαστικές και μη ,που θα το κρατήσουν για καιρό μπλεγμένο και πολύ φοβόμαστε πως θα διαιωνισθεί μια κατάσταση που προοδευτικά θα γίνει ένα …αγκάθι για τους έξι δήμους που το διαχειρίζονται.
Και βέβαια όλα τα δεινά που είναι διάσπαρτα σήμερα στο Σχιστό και θα είναι για καιρό ακόμα, οφείλονται στο ότι από την αρχή έγιναν εγκληματικά λάθη και παραλείψεις ,ηθελημένα ή αθέλητα, από παράγοντες ένθεν και ένθεν που αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Ο κ. Σταματατος έχει την διάθεση και την όρεξη να κάνει πράγματα αλλά έτσι μπλεγμένη που είναι η κατάσταση θα χρειαστεί πολλές ενέργειες και συνέργειες και κυρίως καλή θέληση και κατανόηση απ όλες τις πλευρές για να τα καταφέρει.
Ας δούμε όμως τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο νεκροταφείο.
Η Κοινοπραξία που είχε αναλάβει την ίδρυση του νέου κοιμητηρίου το 1994,που αποτελούνταν από κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες του Προδρόμου Εμφιετζογλου, βασίζεται στην παράγραφο 5 της σύμβασης που υπέγραψε με τους έξι δήμους σύμφωνα με την οποία δεν θα πρέπει να γίνονται έκτοτε ταφές στα τοπικά νεκροταφεία. Ισχυρίζεται δε ότι ο μεγαλύτερος Δήμος ,αυτός του Πειραιά εξακολουθεί και κάνει ταφές στην Ανάσταση. Στις αιτιάσεις αυτές απάντησε ο αντιδήμαρχος προσόδων Γρηγόρης Καψοκολης που ξεκαθάρισε πως γίνονται ελάχιστες ταφές και μόνο σε οικογενειακούς τάφους κατόπιν αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από το 1999,του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά από το 2000 και της Ιερας Συνόδου από το 2001.Διευκρινίζει δε, ότι από το 2014 μέχρι το τέλος του 2020 είχαν γίνει μόλις 1524 ταφές ,ενώ δεν είχε γίνει καμμία παραχώρηση.
Οι προσεχείς δικαστικές διαμάχες έχουν δυο στάσεις.
Η πρώτη ήταν χθες που στο Στ´ Τμήμα του ΣτΕ συζητήθηκε προσφυγή του Π.Εμφιετζογλου κατά του Συνδέσμου επειδή εξακολουθούν και γίνονται ταφές στην Ανάσταση, έστω και σε οικογενειακούς τάφους.
Η δεύτερη είναι η συνεχιζόμενη έκπτωση της Κοινοπραξίας των εταιρειών του κ.Εμφιετζογλου που έγινε τον Ιούλιο του 2020 από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή που βασίστηκε σε εκκρεμή υπόθεση κακουργηματικής απάτης του επιχειρηματία ,κατόπιν μηνύσεως του Συνδέσμου εναντίον του. Η καταγγελλόμενη απάτη αφορούσε τα 5.273.000 ευρώ που διεκδικούσε ο Π.Εμφιετζογλου από τον Σύνδεσμο για πρόσθετες εργασίες που είχε κάνει στο νεκροταφείο τις οποίες δεν αποδέχθηκε ποτέ το ΣΔ του Σχιστού. Για την υπόθεση αυτή ο κ. Εμφιετζόγλου αθωώθηκε στις 6-12- 2020 . ίδιο ΔΣ λίγο αργότερα κατηγόρησε για κακουργηματική υπεξαίρεση τον επιχειρηματία ,για τα ποσά που εισέπραττε η Κοινοπραξία από τα καταστήματα του νεκροταφείου από το 2013 μέχρι το 2015.Όμως και για το θέμα αυτό απηλλάγη με βούλευμα ο κ.Εμφιετζογλου και κατά συνέπεια η έκπτωση που βασίστηκε σε αυτές τις υποθέσεις τίθεται εν αμφιβόλω.
Η αλήθεια είναι ότι από τα πρώτα χρόνια είχε ξεκινήσει ένας κυκεώνας δικαστικών μαχών ανάμεσα στις δυο πλευρές επειδή ακριβώς όλα από την αρχή έγιναν λάθος. Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος έδειξε μια αδικαιολόγητη πρεμούρα για να λειτουργήσει το νεκροταφείο γρήγορα, χωρίς να έχουν τελειώσει όλα τα έργα, ενώ η Κοινοπραξία αποδέχθηκε να ξεκινήσει η λειτουργία του νεκροταφείου χωρίς να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες με αποτέλεσμα στη συνέχεια να θέλει να τις ολοκληρώσει και να μην την αφήνει ο Σύνδεσμος γιατί στο μεταξύ είχαν ανοίξει δικαστικά μέτωπα και υπήρχαν σκοπιμότητες και τακτικές.
Τον προσεχή Σεπτέμβριο ,στις 22 του μήνα συγκεκριμένα, θα εκδικαστεί στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ,η προσφυγή της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ κατά του αρνητικού λογαριασμού που είχε εκδώσει ο Σύνδεσμος κατά της Κοινοπραξίας, ύψους 1571854 ευρώ από το 2014,βάσει του οποίου είχε δεσμευθεί το ΑΦΜ της εταιρείας .Η ισχύς του αρνητικού λογαριασμού έχει ανασταλεί με την Ν45/2019 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά αλλά η οριστική συζήτηση της προσφυγής θα γίνει του Σεπτέμβριο.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο αρνητικός λογαριασμός είχε εκδοθεί από το Σύνδεσμο το 2014 μετά την αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ (828/14),που του επεδίκασε να πληρώσει 5273000 ευρώ στην Κοινοπραξία για πρόσθετα έργα που της ζητήθηκε να κάνει και δεν εξοφλήθηκαν. Ο Σύνδεσμος εξέδωσε αμέσως τον αρνητικό λογαριασμό ισχυριζόμενος ότι τα χρήματα αυτά τα έχει εισπράξει η Κοινοπραξία από τα ανταλλάγματα και επιπλέον οφείλει και 1571000 ευρώ για έργα που έπρεπε να είχε κάνει και δεν έκανε. Όμως η Κοινοπραξία ενάμισι χρόνο αργότερα ενημέρωσε ότι θα ξεκινήσει τις υπολειπόμενες εργασίες αλλά η τότε Διοίκηση του Συνδέσμου δεν την άφησε. Μύλος δηλαδή…
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το θέμα του νεκροταφείου δεν είναι καθόλου απλό και δεν πρόκειται να λυθεί με την διαιώνιση των υποθέσεων στις δικαστικές αίθουσες.
Ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν να καθίσουν οι δυο πλευρές σε ένα τραπέζι και να βρουν έναν κοινό τόπο για να ολοκληρωθεί αφ ενός το νεκροταφείο αλλά και να λειτουργήσει αφ ετέρου στη συνέχεια σωστά και με διαφάνεια ,απαλλαγμένο από τα φαντάσματα και τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος.