του Νίκου Παρασκευά
Οι βασικές αρχές που τέθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση των Δημάρχων του Πειραιά στο Πέραμα όπου συζητήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι που θα πρέπει να ισχύουν για τις επενδύσεις του ΟΛΠ στο λιμάνι, αναφέρονται αναλυτικά και στο πόρισμα της Επιτροπής που είχε συστήσει για αυτόν ακριβώς τον λόγο το Δημοτικό Συμβούλιο στην χθεσινή (29/1) του συνεδρίαση.
Το πόρισμα ανέπτυξε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος ανέφερε πως αν και ο χρόνος ήταν μικρός εν τούτοις έγινε εξαντλητικός διάλογος με όλους τους φορείς ακούστηκαν πολλές απόψεις και καταγράφηκαν τα βασικά σημεία τα οποία η πόλη θέτει ως όρους για την εξέλιξη των έργων που σχεδιάζει ο ΟΛΠ στο λιμάνι αλλά και τις παραλιμένειες ζώνες.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι η Επιτροπή σε δέκα (10) μέρες μελέτησε χίλιες σελίδες που αποτελούν την μελέτη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την αντιμετώπισή τους που προτείνει ο ΟΛΠ αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι το πόρισμα καλύπτει τα θέλω και τις προσδοκίες όλων των Πειραιωτών.
Στον Πειραιά υπάρχουν 170.000 δημότες και δεν είναι δυνατόν να έχουν όλοι την ίδια άποψη. Εκείνο που μπορώ να εγγυηθώ, συνέχισε ο Δήμαρχος, είναι πως ακούστηκαν όλες οι απόψεις και η Επιτροπή έβγαλε ένα πόρισμα ισορροπημένο, το οποίο αναφέρει τι μπορούμε να κάνουμε και τι πρέπει να απαιτήσουμε για να έχει οφέλη η πόλη από τις επενδύσεις του ΟΛΠ και να μη διαταραχθεί η περιβαλλοντική ισορροπία.
Ωστόσο, δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί στις επενδύσεις γιατί οι επενδύσεις έχουν και θετικά σημεία τα οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε, γι’ αυτό η στείρα άρνηση απέναντι σε κάθε επενδυτική πρόταση ή σε κάθε επενδυτικό σχέδιο που γίνεται στην πόλη δεν ωφελεί. Πάντως, κατέληξε ο Δήμαρχος η συγκεκριμένη μελέτη θα περάσει και από τα αρμόδια όργανα του Κράτους πριν εγκριθεί.
Στην ιδιαίτερη προσοχή που θα πρέπει να δοθεί στα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και στην επιμονή που θα πρέπει να δείξει ο Δήμος για την θέσπιση και την εφαρμογή τους στάθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» Νίκος Μπελαβίλας, ο οποίος ανέλυσε με σαφήνεια και επιστημονική γνώση τους κινδύνους που ελλοχεύουν από ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη υλοποίηση των όσων σχεδιάζει ο ΟΛΠ.
Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και Πρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π. Αλέξανδρος Τζεφεράκος τόνισε ότι ο ΟΛΠ έχει ευθύνη να εφαρμόσει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος γιατί με τα έργα που θέλει να κάνει ενεργοποιεί μια περιβαλλοντική βόμβα στον Πειραιά.
Οι άνθρωποι, συνέχισε, δεν είναι πειραματόζωα για να δούμε τι επιπτώσεις θα έχουν στη ζωή τους όλα αυτά που θα γίνουν στο λιμάνι. Πρέπει από τώρα να ληφθούν αυστηρά μέτρα για να μην επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα από τους ρύπους των πλοίων αλλά και των οχημάτων αφού όλη αυτή η κατάσταση θα επιβαρύνει σημαντικά και το κυκλοφοριακό.
Τελικά, το πόρισμα της Επιτροπής υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το θέμα των δικαστηρίων στο Δημοτικό Συμβούλιο
Εκτενής συζήτηση για το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου του Πειραιά θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.
Στη συνεδρίαση αυτή θα εκτεθούν τα μέχρι τώρα γεγονότα, ο Δήμαρχος θα αναφέρει τα αποτελέσματα των συζητήσεών του με τον αρμόδιο Υπουργό και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ θα αξιολογηθούν οι προτάσεις που υπάρχουν για το ενδεχόμενο δημιουργίας Δικαστικού Μεγάρου σε άλλους χώρους πλην του κτηρίου της πρώην Ραλλείου που έχει ήδη παραχωρήσει ο Δήμος.
Ένταση για ένα πανό
Ένταση δημιουργήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εξαιτίας ενός πανό που είχαν σηκώσει στο θεωρείο οι υποστηρικτές της άποψης να μη γίνει λιμάνι στην Πειραϊκή.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Τάκης Αβραμίδης, κάλεσε τους εκπροσώπους της κίνησης «ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ» τον κ. Αλεξόπουλο και την κα. Βίνη να κατεβάσουν το πανό αλλά εκείνοι έλεγαν ότι δεν μπορούν να επιβάλουν σε κανένα να κάνει κάτι που δεν θέλει.
Ο Πρόεδρος του Σώματος διέκοψε τη συνεδρίαση και είπε ότι δεν θα την επαναλάβει εάν δεν κατεβεί το πανό και ότι θα καλέσει την αστυνομία για να πράξει αυτά που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή τη σύλληψη εκείνων που παρεμποδίζουν την συνεδρίαση Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Τότε το πανό κατέβηκε και η συνεδρίαση συνεχίστηκε.
Προηγουμένως, οι εκπρόσωποι της κίνησης «ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ» είχαν ζητήσει να παρέμβουν στη συνεδρίαση και να μιλήσουν, αλλά δεν τους είχε δοθεί ο λόγος διότι είχαν μιλήσει και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος για το ίδιο θέμα. Είπαν λοιπόν πως αν τους δινόταν ο λόγος θα κατέβαζαν το πανό.
Τότε παρενέβη ο Δήμαρχος και είπε ότι κάποιοι θέλουν αν επιβάλλουν εκβιαστικά τις απόψεις τους, όμως αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Ακόμα και ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», Νίκος Μπελαβίλας, τόνισε ότι έχει γίνει εξαντλητική συζήτηση για το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα έργα στο λιμάνι και φυσικά εκείνο της επέκτασης του λιμανιού, οπότε είναι υπερβολή να υπάρχουν πανό στην αίθουσα διότι αλλάζουν τον προσανατολισμό της συζήτησης.
Το θέμα του αν θα επιτρεπόταν τελικά στους εκπροσώπους της κίνησης «ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ» να πάρουν το λόγο, τέθηκε τελικά σε ψηφοφορία και το Σώμα αποφάσισε να μην τους επιτραπεί να τοποθετηθούν.