Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κάστρο Ορθοδοξίας η Ι.Μ. Εσφιγμένου»

0 σχόλια ΚΟΙΝΩΝΙΑ

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Εκατοντάδες άτομα συμμετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, σε ένδειξη συμπαράστασης στον ηγούμενο και σε έναν μοναχό της παλιάς Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε είκοσι χρόνια κάθειρξης από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν τον Ιούλιο του 2013 στο αντιπροσωπείο (κονάκι) της Μονής, στις Καρυές.
Λίγο πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης επικράτησε ένταση, όταν μέλη της Original 21 σήκωσαν πανό στα σκαλιά της Βουλής. Συγκεκριμένα, κατά τις 5:30 μ.μ., περίπου είκοσι μέλη του συνδέσμου φιλάθλων της ΑΕΚ ανέβηκαν τις σκάλες δίπλα από τον Άγνωστο Στρατιώτη και ανάρτησαν για λίγα λεπτά πανό που έγραφε: «Όχι στην κάρτα του πολίτη = 20 χρόνια κάθειρξη. Κάτω τα χέρια από την Εσφιγμένου».
Την ώρα που οι διαμαρτυρόμενοι κατέβαιναν τα σκαλιά, δυνάμεις των ΜΑΤ έφτασαν στο σημείο και τους καταδίωξαν χωρίς πάντως να γίνει καμία σύλληψη η προσαγωγή.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν περισσότερα από 500 άτομα κλείνοντας για λίγη ώρα την Βασιλίσσης Σοφίας. Παρόντες ήταν και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ αρκετοί από τους διαμαρτυρόμενους ήρθαν από την Βόρεια Ελλάδα.

Το ιστορικό της διαμάχης για την Μονή

Μετά τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα στην Ιερουσαλήμ το 1965 οι μοναχοί της Ι.Μ. Εσφιγμένου έπαψαν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη και το 1972 αποχώρησαν από την Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο της αθωνικής πολιτείας και διέκοψαν την επικοινωνία με τις υπόλοιπες αγιορείτικες μονές και τις ορθόδοξες εκκλησίες.

Οι διαμένοντες στη μονή θεωρούνται σχισματικοί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από κάθε τοπική ορθόδοξη Εκκλησία και Πατριαρχείο, ενώ έχουν καταδικαστεί για πλειάδα αστικών και ποινικών αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και για κατάληψη κτηρίων της μονής. Το 2002 εξελέγη από την Ιερά Κοινότητα μια νέα αδελφότητα για να επανδρώσει το μοναστήρι, αλλά δεν έχει σταθεί δυνατόν ακόμη να εισέλθει σ” αυτό, λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης, και εγκαταβιεί προσωρινά στις Καρυές.

«Οι Εσφιγμενίτες είναι αμετακίνητοι στις ελληνορθόδοξες αξίες τους»

«Στηρίζουμε την Ιερά Μονή Εσφιγμένου και τους αγωνιστές ιερομόναχους της για πολλούς λόγους. Έχουμε επισκεφτεί την Μονή και έχουμε δει με τι στερήσεις από τον αποκλεισμό που τους έχει επιβληθεί ζούνε οι μοναχοί. Έχουμε διαπιστώσει όμως και το πόσο πιστοί και αμετακίνητοι είναι στις ελληνορθόδοξες αξίες τους. Για εμάς η Ιερά Μονή Εσφιγμένου είναι κάτι παραπάνω από ένα πνευματικό ησυχαστήριο. Είμαστε περήφανοι που ο Γέροντας Μεθόδιος έχει ευλογήσει την Σημαία μας», δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο πρόεδρος του συλλόγου «Ιερός Λόχος 2012» Γιώργος Γουλιδάκης.

«Η Ι.Μ.Εσφιγμένου είναι ένα «κάστρο» της Ορθοδοξίας μας ενάντια στις αιρέσεις για αυτό και βάλλεται λυσσαλέα. Οι Εσφιγμενίτες μοναχοί ποτέ δεν θέλησαν τίποτα παραπάνω από το να μπορούν να είναι Ορθόδοξοι όπως το ορίζει η ιερά παράδοση της και οι κανόνες που μας άφησαν οι Πατέρες της εκκλησίας μας. Και αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ποινικοποιείται», τόνισε ο κ. Γουλιδάκης.

Όπως υποστήριξε, «η επίθεση κατά των Πατέρων της Γνήσιας Μονής Εσφιγμένου είναι ουσιαστικά επίθεση της νέας τάξης πραγμάτων κατά της Ορθοδοξίας μας. Επιχειρείται αλλοίωση της Ορθοδοξίας μας εκ των έσω μιας και που οι σταυρωτές και αρνητές του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, οι Εβραίοι, έχουν παρεισφρήσει παντού στην κοινωνία αλλά και στον κλήρο. Επιθυμούν την εξαφάνιση της Ελληνορθοδοξίας που είναι και το μοναδικό εμπόδιο στα σχέδιά τους για μια παγκόσμια θρησκεία και κατ’ επέκταση μία παγκόσμια κοινωνία με κεφαλή τον ερχόμενο μεσσία τους, τον αντίχριστο».

Σχετικά Αρθρα