Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δένδιας σε Μπέρμποκ: Όχι στον εξοπλισμό της Τουρκίας με υποβρύχια- Τι είπαν για τις γερμανικές αποζημιώσεις

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η χημεία των ΥΠΕΞ, Γερμανίας και Ελλάδας κατά τις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής του ήταν εξαιρετική, η ατζέντα όμως δύσκολη και η Αναλένα Μπέμποκ δεν μπορούσε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις ειδικά ως διπλωμάτης που μάλιστα σε λίγο θα βρίσκεται στην Τουρκία.

Βασικό θέμα στις συνομιλίες της με τον Νίκο Δένδια, ήταν φυσικά οι τουρκικές προκλήσεις, η παραβατική  συμπεριφορά και η επιθετική, αναθεωρητική  πολιτική και ρητορική της Άγκυρας. Όλα τέθηκαν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες ενώ ο έλληνας υπουργός επέλεξε να θέσει και δημόσια στις δηλώσεις του, το θέμα του εξοπλισμού της Τουρκίας από την Γερμανία.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα υποβρύχια που ζητά η Άγκυρα τονίζοντας πως εάν τις διατεθούν «υπάρχει κίνδυνος να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέρ μιας χώρας που αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας».

Στο σημείο αυτό μάλιστα τόνισε στην ομόλογο του πως η Άγκυρα,  παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων κρατών και κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους της Ε.Ε. -δηλαδή της Κύπρου- διατηρεί το casus belli απέναντι στη χώρα μας κ.α.

Έκανε μάλιστα και έναν παραλληλισμό με τις εξελίξεις στην Ουκρανία τονίζοντας πως η χώρα έχει πέσει θύμα ακραίου αναθεωρητισμού (από τη Ρωσία) και πρέπει να βγει νικήτρια από αυτόν τον πόλεμο αφού εάν κάτι τέτοιο «περάσει» επόμενο θύμα τέτοιων αντιλήψεων και επιδιώξεων θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα.

Από την πλευρά της η Μπέρμποκ τόνισε πως για την ίδια και το Βερολίνο η κυριαρχία των ελληνικών νησιών είναι λέγοντας εμφατικά:  «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό».

Επανέλαβε δε πως το ζητούμενο είναι ο διάλογος αλλά και την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη της κυβέρνησης της προς την Ελλάδα.

Ένα δεύτερο βασικό θέμα στην ατζέντα ήταν οι γερμανικές αποζημιώσεις.

Και πάλι ο κ.Δένδιας ήταν αυτός που «άνοιξε» το θέμα, υπενθυμίζοντας στην κ.Μπέρμποκ πως αυτό το ζήτημα δεν έχει κλείσει για την Αθήνα ενώ τόνισε με νόημα πως όσο και εάν εκτιμάται η ανάληψη της ιστορικής ευθύνης από πλευρά της Γερμανίας, αυτή δεν αρκεί. «Θα θέλαμε αυτή η ανάληψη να είναι εις ολόκληρον. Για την ελληνική κυβέρνηση και πολύ περισσότερο για την ελληνική κοινωνία, το ζήτημα των αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό».

Απαντώντας κ. Μπέρμποκ, χωρίς να το πει ευθέως άφησε να εννοηθεί αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Πως δηλαδή για το Βερολίνο, το θέμα αυτό δεν υπάρχει.  Επέλεξε ωστόσο να αφιερώσει σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας τοποθέτησής στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, στην οδύνη  που προκάλεσαν οι πράξεις των ναζιστικών στρατευμάτων και στις ανοιχτές πληγές από το παρελθόν, με ομολογουμένως αρκετά συναισθηματικές αναφορές.

Αποτόλμησε δε, με παρρησία, μια δήλωση που ακούστηκε σαν mea culpa παραδεχόμενη πως την περίοδο που η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, στην Γερμανία «δεν τα κάναμε όλα σωστά». Όπως είπε, το Βερολίνο δεν άκουσε την Αθήνα και δεν αφουγκράστηκε τις ανάγκες που υπήρχαν. «Νομίζαμε ότι γνωρίζαμε καλύτερα τις απαντήσεις στα προβλήματά σας και νομίζω ότι ακούγαμε λιγότερο την άλλη πλευρά» είπε χαρακτηριστικά δηλώνοντας η κυβέρνηση του Βερολίνου έμαθε από αυτό το λάθος.

Κανάλι Ένα, 90,4fm, Κ.Π.

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:,