Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δ. Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη»: Εργαστήριο κατασκευής θεατρικής κούκλας

0 σχόλια ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη» φιλοξενεί το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» και παρουσιάζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κουκλοπαίζoυμε και παιδικό βιβλίο», ένα δωρεάν διαδικτυακό εργαστήριο για την κατασκευή και την αξιοποίηση θεατρικής κούκλας.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 8 έως 15 ετών και προσφέρεται δωρεάν, μέσω της πλατφόρμας zoom.

Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε 3 συναντήσεις, την Παρασκευή 2 Απριλίου, ώρες 18:00–20:00, το Σάββατο 3 Απριλίου και το Σάββατο 10 Απριλίου, ώρες 11:30–13:30.

Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής–συγκατάθεση παρακολούθησης του γονέα ή κηδεμόνα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δήλωση συμμετοχής

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού και της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου ημερομηνία γέννησης τού συγγραφέα Hans Christian Andersen.

Μέσα από τα παραμύθια του Δανού λογοτέχνη, παρουσιάζονται ιστορίες διδακτικές, που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Προβληματίζουν, εκπαιδεύουν, συγκινούν, θέτουν στα παιδιά τις βάσεις για πολλά ερωτήματα. Με τους ήρωές τους να είναι συνήθως φτωχοί και αδικημένοι, με αγνά ψυχικά χαρίσματα, ευγένεια αισθημάτων και συγκινητική απλότητα.

Έτσι λοιπόν, συνδέουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τα άτομα με αυτισμό και την γενικότερη αποδοχή στη διαφορετικότητα μέσα από την παιδική λογοτεχνία.

Κατασκευή κούκλας

Η θεατρική κούκλα ενθουσιάζει, προσηλώνει, μπορεί να μεταφέρει γνώσεις παιχνιδιάρικα σαν μαγικό όν! Ο δημιουργός της κούκλας τη φτιάχνει από το μηδέν, την αγαπάει και θέλει να της δώσει ζωή. Είναι μια οντότητα που ξυπνάει τη θεατρικότητα. Τα παιδιά την εμπιστεύονται, την νοιώθουν οικεία. Βοηθάει τον καθένα να εκφράσει ακόμα και τα πιο μύχια συναισθήματα του.

Πρόγραμμα

1η συνάντηση: Παρασκευή 2 Απριλίου, ώρες 18.00 – 20.00

«Κατασκευή χάρτινης κούκλας»
Πρώτα θα μιλήσουμε για την επιλογή θέματος μέσα από τα παραμύθια του Χ. Κ. Άντερσεν από τα οποία θα βασίσουμε τους αυτοσχεδιασμούς που θα κάνουμε στο τελευταίο εργαστήριο. Στην συνέχεια θα παρουσιάσουμε μικρούς αυτοσχεδιασμούς από παλαιότερες παραστάσεις από τα «Πράσσειν Άλογα» και συγκεκριμένα από τον Μολυβένιο Στρατιώτη και τα Κόκκινα Παπούτσια.
Την υπόλοιπη (μιάμιση ώρα περίπου) θα κατασκευάσουμε μία ουδέτερη χάρτινη αρθρωτή κούκλα. Αυτή θα μας συνοδέψει σε όλα τα εργαστήρια που θα ακολουθήσουν.
Υλικά (απαραίτητα):
2 εφημερίδες (με πολλά φύλλα)
1 χαρτοταινία (φάρδους 2cm)
Διακόσμηση (η διακόσμηση θα γίνει μετά το σεμινάριο από τους συμμετέχοντες):
1 ψαλίδι
2-3 διαφορετικά χρώματα γκοφρέ χαρτί / χαρτί αφής
1 κόλλα ρευστή τύπου UHU

2η συνάντηση: Σάββατο 3 Απριλίου, ώρες 311:30-13:30

«Εμψύχωση κούκλας»
Στο δεύτερο δίωρο θα μάθουμε τις βασικές αρχές κίνησης της κούκλας και πώς μετατρέπουμε ένα άψυχο αντικείμενο σε έμψυχο, με κίνηση, σκέψη και συναισθήματα. Ακόμη, δίνουμε αφηγηματικές κατευθύνσεις για τους αυτοσχεδιασμούς που θα παρουσιάσουν οι συμμετέχοντες στο επόμενο εργαστήριο. Η προσωπικότητα της κούκλας αναδύεται και παίρνουμε αποφάσεις για την διακόσμησή της σύμφωνα με την θεματική που έχουμε διαλέξει.

3η συνάντηση: Σάββατο 10 Απριλίου, ώρες 11:30-13:30

«Αυτοσχεδιασμοί»
Στο τελευταίο δίωρο κλείνουμε με μικρούς αυτοσχεδιασμούς πάνω στην ιστορία που διάλεξαν οι συμμετέχοντες. Οι αυτοσχεδιασμοί δεν θα ξεπερνούν τα δύο λεπτά, και αποτελούν την εφαρμογή όσων μάθαμε στο προηγούμενο εργαστήριο σε κάποιο αφηγηματικό πλαίσιο.

Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου θα σας αποστέλλεται ο σύνδεσμος την ημέρα διεξαγωγής.
Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, όταν κρίνεται απαραίτητο, τα παιδιά πρέπει να έχουν ανοικτές τις κάμερες.

Αιτήσεις δεκτές έως και την Πέμπτη 1η Απριλίου 2021

Αριθμός συμμετεχόντων: 40 – 100 παιδιά

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες: