Της Ιωάννας Μάζη…
Στα πορτοκαλί “ντύθηκε” το πέτρινο ρολόι στο Πασαλιμάνι με αφορμή την 25η Νοεμβρίου που έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Ο Δήμος Πειραιά στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φωταγώγησε το πέτρινο ρολόι στον Πειραιά με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Be Secure Feel Secure» και με τη συμμετοχή της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας και του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων.
Το σύνθημα για την σημερινή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών το έδωσαν οι γυναίκες του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά κρατώντας στα χέρια τους το μήνυμα «Δεν Είσαι Μόνη».
«Τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η βία κατά των γυναικών χαρακτηρίστηκε ως σκιώδης πανδημία» ανέφερε στο Κανάλι Ένα η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας-Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης και Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων, Ανδριάννα Ζαρακέλη.
Όπως επεσήμανε «ο Δήμος Πειραιά μετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών προκειμένου όλοι μαζί να δώσουμε το μήνυμα πως η ενδοοικογενειακή βία που ασκείται στις γυναίκες δεν είναι ανεκτή» .
Από την πλευρά του ο της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Πειραιά και Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ, Αλέξανδρος Τζεφεράκος, τόνισε ότι «η επιτροπή είναι στη διάθεση κάθε γυναίκας και οι φωνές τους μπορούν να ακουστούν.
Όπως ανέφερε «υπάρχει στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο ΣΕΦ κοινωνική υπηρεσία από την γραμματεία ισότητας, ώστε να στηριχθούν τέτοια προβλήματά. Επίσης στην πόλη μας υπάρχει και η μοναδική εστία στην Περιφέρεια Αττικής για κακοποιημένες γυναίκες, η οποία λειτουργεί υπό την ευθύνη του Δήμου και μπορεί να φιλοξενήσει τη γυναίκα που το έχει ανάγκη μαζί με το παιδί της».
Παράλληλα ο κ. Τζεφεράκος αναφέρθηκε στις μετανάστριες γυναίκες οι οποίες εκτός από την πίεση που υφίστανται λόγω της μετακίνησής και της πολιτισμικής αλλαγής υφίστανται και την κακοποίηση».
Σε δηλώσεις της στο Κανάλι Ένα η Εντεταλμένη Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας, Κυριακή Μπουρδάκου ανακοίνωσε ότι αυτή την περίοδο σχεδιάζεται μία τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης και ενημέρωσης των θυμάτων παραβατικότητας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Be Secure Feel Secure», με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Στο μεγάλο ζήτημα των διαφόρων μορφών βίας που υφίστανται οι μετανάστριες γυναίκες αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και η Δημοτική Σύμβουλος του Συνδυασμού «Πειραιάς Για Όλους» Σταυρούλα (Βάνα) Μελά, η οποία συμμετέχει στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Πειραιά (Σ.Ε.Μ.Π.) καλώντας όλο το κόσμο να μπει σε σοβαρές διαδικασίες ανάδειξης των προβλημάτων και εξάλειψης της βίας.
H επικεφαλής του «Be Secure Feel Secure», καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου σε δήλωσή της για τη φωταγώγηση του πέτρινου ρολογιού ανέφερε ότι ««Η συγκεκριμένη κοινωνική δράση υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Be Secure – Feel Secure» στο οποίο είναι επικεφαλής εταίρος ο Δήμος Πειραιά και έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση της αστικής ασφάλειας μέσω της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής στην πόλη του Πειραιά».