Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Πειραιά της Τετάρτης, την ομοβροντία καταγγελιών και ανακοινώσεων των βουλευτών Σύριζα και Μέρα 25 της Β’ Πειραιά αλλά και των δημάρχων Περάματος, Κερατσινίου- Δραπετσώνας, μετά την έγκριση του αιτήματος που είχε υποβάλλει ο δήμος Πειραιά για την λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Σχιστό.
Όπως είπε ο Δήμαρχος είναι πρωτοφανές να γίνεται τόσος θόρυβος επειδή ένας ΣΜΑ που λειτουργούσε από το 2011 χωρίς άδεια, αδειοδοτήθηκε τώρα και νομιμοποιήθηκε! Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Μώραλης, η ισχύς της άδειας δεν είναι επ’ αόριστον αλλά για 3 χρόνια δεδομένου ότι στο διάστημα αυτό θα έχει ξεκινήσει και ενδεχομένως να έχει υλοποιηθεί το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Απορριμμάτων των πέντε δήμων της Περιφέρειας του Πειραιά, το οποίο αποφασίστηκε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των δημάρχων του Πειραιά με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη.
Ο Δήμαρχος Πειραιά είπε πως μιλώντας για το θέμα αυτό στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ, ίσως εκφράστηκε και με βαριές εκφράσεις για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ένα θέμα που αγγίζει τους δήμους οι οποίοι έχουν δημάρχους που είτε προέρχονται είτε είναι αρεστοί στον Σύριζα, θεωρούν υποχρέωση τους να τους στηρίξουν, ενώ σε περιπτώσεις που γίνονται πράγματα σε άλλους δήμους που δεν είναι δήμαρχοι της αρεσκείας τους δεν μιλάνε.
Και σε τελευταία ανάλυση εμείς ως δήμαρχοι μιλάμε μια διαφορετική γλώσσα και δεν χρειαζόμαστε βοήθεια για να τα βρούμε. Σχετικά με τον ΣΜΑ Σχιστού ο κ. Μώραλης είπε λειτουργεί από το 2011 και όλα αυτά τα χρόνια κανένας από τους δύο δημάρχους δεν του είχε κάνει παράπονα. Τώρα που ο σταθμός αδειοδοτήθηκε και θα είναι νόμιμος ξεσήκωσαν τον κόσμο.
Μου κάνει εντύπωση, συνέχισε, ότι επί της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας από την κ. Δούρου όταν είχε σχεδιαστεί να έρχονται στο Σχιστό 180.000 τόνοι απορριμμάτων δεν είχε αντιδράσει κανένας, εκτός του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γαβρίλη. Επίσης, όταν συντελέστηκε το μεγαλύτερο έργο που επιβαρύνει περιβαλλοντικά και οικολογικά ειδικά την Δραπετσώνα και το Πέραμα, η πώληση του λιμανιού στην COSCO, οι ίδιοι βουλευτές που σήμερα φωνάζουν για έναν ΣΜΑ που αδειοδοτήθηκε, τότε υπέγραψαν την σύμβαση με τους Κινέζους και δεν μίλησε κανείς.
Αν είχαμε οικόπεδο μέσα στα όρια του Πειραιά, θα κάναμε εκεί τον ΣΜΑ. Επειδή όμως δεν έχουμε αξιοποιήσαμε έναν δικό μας χώρο στο Σχιστό, ο οποίος απέχει πολύ από κατοικημένες περιοχές. Και μην ξεχνάμε- πρόσθεσε ο κ. Μώραλης- ότι λίγο πιο πάνω από τον ΣΜΑ του δήμου, λειτουργεί ο ΣΜΑ του ΕΣΔΝΑ, τον οποίο χρησιμοποιούν πάνω από 20 δήμοι του λεκανοπεδίου. Γι’ αυτό δεν έχει διαμαρτυρηθεί κανένας, μόλις εμείς πήγαμε να αδειοδοτήσουμε έναν ΣΜΑ που έχουμε λίγο πιο κάτω ξεσηκώθηκαν όλοι.
Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Πειραιά, είπε ότι εντός των ημερών θα αναρτήσει χάρτη της περιοχής όπου θα φαίνεται ξεκάθαρα που βρίσκεται ο ΣΜΑ Περάματος, ο οποίος είναι εντός κατοικημένης περιοχής αλλά αυτό δεν ενοχλεί κανέναν, ο ΣΜΑ του ΕΣΔΝΑ και ο ΣΜΑ του Δήμου Πειραιά.