Το δικαστικό συμβούλιο στις Βρυξέλλες αποφάσισε χθες να παραμείνει για ακόμη έναν μήνα στη φυλακή η Εύα Καϊλή.
Απορρίφτηκε το αίτημα της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, σχετικά με την αποφυλάκισή της με βραχιολάκι και χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές. Η Εύα Καϊλή δε έπεισε το δικαστικό συμβούλιο ότι δεν είχε συμμετοχή στο σκάνδαλο Qatargate και θα κάνει Χριστούγεννα στη φυλακή.
Η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι «παρατείνεται η κράτηση της Εύας Καϊλή κατά ένα μήνα» ενώ «εάν ασκήσει έφεση εντός 24 ωρών θα παρουσιαστεί ενώπιον του Εφετείου μέσα σε 15 ημέρες». Ωστόσο, ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ασκήσει έφεση.
H απόφαση ήταν να παραταθεί η προφυλάκιση της 44χρονης ευρωβουλευτού στις φυλακές του Χάρεμ για έναν ακόμη μήνα (ώς τις 22 Ιανουαρίου), οπότε και θα επαναξιολογηθεί η τύχη της από το δικαστικό συμβούλιο.
Οι 3 λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση
Τρεις είναι οι λόγοι που οδηγήσαν στην απόφαση να παραμείνει στη φυλακή η Εύα Καϊλή. Ο πρώτος είναι είναι ότι θεωρείται ύποπτη φυγής. Ο δεύτερος είναι επειδή εκτιμάται πως μπορεί να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν στην έρευνα και μπορούν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποκαλύψεις. Ο τρίτος είναι επειδή θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με υπόπτους αγνώστων στοιχείων, που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Εισαγγελία αναφέρει ότι «προς όφελος και προστασία της έρευνας καμία άλλη πληροφορία δεν θα δίνεται στο εξής και τα ΜΜΕ θα ενημερώνονται μέσω νέων δελτίων τύπου».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο κ. Δημητρακόπουλος, ο εισαγγελέας είπε ότι το παιδί δεν συνιστά λόγο αποφυλάκισης και τόνισε ότι ο εισαγγελέας φοβάται το ενδεχόμενο η Εύα Καϊλή να διαφύγει από τη χώρα.
Τι υποστήριξε η Εύα Καϊλή
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπό άκρα μυστικότητα παρουσιάστηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες όπου και παρέμεινε για περίπου μία ώρα και 20 λεπτά.
Κατά την ακρόασή της, για την παράταση της προφυλάκισης ή της άρση της, με την επιβολή ή μη περιοριστικών όρων, η Εύα Καϊλη υποστήριξε πως δεν έχει κανένα τρόπο αλλά και λόγο να αλλοιώσει στοιχεία και πως δεν είναι ύποπτη διαφυγής. Επίσης, έκανε αναφορά και στο δυο ετών παιδί της.
Το σκεπτικό της Εισαγγελίας και τα περί φόβου απαγωγής από
κατασκόπους του Κατάρ
Στην θέση αυτή της Εύας Καϊλή, ο εισαγγελέας έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος να έρθουν κατάσκοποι από το Κατάρ και να την απαγάγουν.
Σχετικά με τον φόβο αλλοίωσης στοιχείων από την πλευρά της πρώην αντιπροέδρου της ευρωβουλής ο δικηγόρος της απάντησε ότι «τέτοιος φόβος δεν υπάρχει και μην ξεχνάτε ότι ο ανακριτής είπε δεν έχει στοιχεία για την διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και την εγκληματική οργάνωση».
Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ο τι η πρόεδρος του μονομελούς δικαστηρίου δεν είχε στην διάταξή της ούτε ένα πραγματικό γεγονός που να αποδεικνύει ότι είναι ύποπτη φυγής, δεν έχει ένα πραγματικό περιστατικό που να εξηγεί ότι η κ. Καϊλή μπορεί να δυσκολέψει την ανάκριση, είναι ένα κείμενο χωρίς πραγματικά στοιχεία, ανέφερε ο δικηγόρος και υπογράμμισε ότι στην αγόρευσή του ζήτησε να αξιολογηθεί η πελάτης του με νομικά κριτήρια κι όχι με πολιτικά κριτήρια.
Από την πλευρά της, η κα Καϊλή έχει ειπωθεί και έχει παραδεχτεί ότι και στο παρελθόν είχαν μπει στο σπίτι της και άλλες βαλίτσες με χρήματα και επιπλέον μέσα στην βαλίτσα με τις δεσμίδες με τα χρήματα βρέθηκαν και μπιμπερό της κόρης της και βρεφικό γάλα.
Η Καϊλή «καίει» τον σύντροφό της: Είχε κάνει θησαυροφυλάκιο το σπίτι -«Δεν ήξερε να λέει «όχι» στον Παντσέρι»
Σε… θησαυροφυλάκιο είχε μετατρέψει ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής του σκανδάλου Qatargate, Πιερ
Οι ομολογίες της ενώπιον των Βέλγων ερευνητών συνάδουν με εκείνες του συντρόφου της: «Θα κάνω ό,τι είναι αναγκαίο, ώστε η κόρη μου να μπορεί να μείνει με τη μαμά της», είχε πει στη δική του κατάθεση.
Ο πρώην βοηθός του Παντσέρι μέχρι τώρα έχει προσπαθήσει να βγάλει έξω από το κάδρο τη γυναίκα με την οποία απέκτησε μια κόρη 22 μηνών -την οποία φροντίζει η γιαγιά της, μητέρα της Καϊλή στις Βρυξέλλες – μια στρατηγική, ωστόσο, που δεν τη βοήθησε προς το παρόν να βγει από τη φυλακή.
Η Καϊλή, που θα κάνει Χριστούγεννα στις φυλακές του Χάρεμ, επιβεβαίωσε ενώπιον του Βέλγου ανακριτή Μισέλ Κλεζ, ότι ο Παντσέρι «ακόμη και πριν την πανδημία άφηνε χρήματα» στο σπίτι του ζευγαριού στις Βρυξέλλες «και μετά ερχόταν για να τα πάρει. Εμπιστευόταν περισσότερο τον Φραντσέσκο παρά το δικο του διαμέρισμα», «πιστεύω λόγω της ασυλίας μου», είπε, όπως έχει αποκαλύψει η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.
Ο Τζόρτζι, όπως είπε η Καϊλή, λειτουργούσε ως φύλακας «ίσως και για το νυν αφεντικό του, τον [Ιταλό ευρωβουλευτή] Αντρέα Κοτσολίνο», πιθανώς λόγω «ηθικής υποχρέωσης» προς τον Παντσέρι, που του είχε προσφέρει τη θέση του κοινοβουλευτικού βοηθού, όταν ο ίδιος ήταν ευρωβουλευτής, αλλά και προς τον Κοτσολίνο, που τον κράτησε στη θέση του. Ο Τζόρτζι «δεν μπορούσε να πει όχι, ήταν πολύ ευγενικός. Ίσως θα έπρεπε να είχα πει κάτι, επειδή είμαι μεγαλύτερη», παραδέχθηκε, αφού δεν εμπιστευόταν όσα έκαναν ο σύντροφός της και οι Παντσέρι και Κοτσολίνο, μολονότι και η ίδια είχε στραφεί στον Παντσέρι για συμβουλές ως προς το πώς να κινηθεί στο χώρο της πολιτικής.
Η Καϊλή -που προ ημερών δήλωσε προδομένη από τη στάση του Τζόρτζι-παραδέχθηκε έτσι την ευθύνη του συντρόφου της, λέγοντας ότι γνώριζε τι έκανε εκείνος. Και δήλωσε ότι ουδέποτε «σκέφτηκε την προέλευση των χρημάτων», που βρέθηκαν στο διαμέρισμά τους, χαράσσοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως σχολιάζουν ιταλικά ΜΜΕ, μια ξεκάθαρη υπερασπιστική γραμμή και ρίχνοντας όλο το φταίξιμο στον Τζόρτζι.
Πηγή: iefimerida.gr