Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χ. Τουμπέκης: Το «Μεταξά προσφέρει υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου – Συνεχής η αναβάθμιση του νοσοκομείου

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΥΓΕΙΑ

Για τις εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας που παρέχει επί δεκαετίες, το Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» στους ογκολογικούς ασθενείς, μίλησε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Διοικητής του Ιδρύματος, κ. Χαράλαμπος Τουμπέκης στο www.kanaliena.gr και την Αθηνά Δαβαρία.

Ο κ. Τουμπέκης επισήμανε την πολύτιμη συνεισφορά του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο δίνει καθημερινά αγώνα, στο δύσκολο έργο της μάχης κατά του καρκίνου. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνεχή ανανέωση του ιατρικού εξοπλισμού του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» με τις πλέον σύγχρονες δημιουργίες της βιοϊατρικής τεχνολογίας ενώ μας μίλησε και για τα σημαντικά έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, όπως η κτιριακή αναβάθμιση και η ανακαίνιση τμημάτων.

Ο Διοικητής του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά» κ. Χαράλαμπος Τουμπέκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εγκατάσταση Μαγνητικού Τομογράφου εντός εξαμήνου και στις προσπάθειες για την προμήθεια ακόμη ενός νέου γραμμικού επιταχυντή, μηχανήματα απαραίτητα και πάρα πολύ σημαντικά στην λειτουργία ενός Ογκολογικού Νοσοκομείου.

κε. Τουμπέκη, το νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ», επί δεκαετίες προσφέρει, εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, στον τομέα των ογκολογικών παθήσεων. Ποια είναι τα τεχνολογικά επιτεύγματα που έχουν συμπεριληφθεί στο νοσοκομείο και πόσο βελτιώνουν τις διαδικασίες της πρόληψης, της διάγνωσης καθώς και της θεραπείας των ασθενών;

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, από το 1967, το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ προσφέρει, εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, στον τομέα των ογκολογικών παθήσεων. Σήμερα είναι μια σύγχρονη μονάδα υγείας διατηρώντας και ενισχύοντας τον αντικαρκινικό του χαρακτήρα. Η εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων έχει προσφέρει τα μέγιστα τόσο στην πρόληψη, διάγνωση καθώς και στην θεραπεία των ασθενών. Μια τέτοια εμπειρία έχουμε να παρουσιάσουμε και στο Νοσοκομείο Μεταξά με την χρήση της ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci. Το υπερσύγχρονο ρομποτικό χειρουργικό μηχάνημα Da Vinci είναι στην υπηρεσία των πολιτών από τον Ιανουάριο του 2020.

Επίσης διαθέτει σύγχρονα διαγνωστικά μέσα και εξειδικευμένα μηχανήματα όπως PET-CT, και το πρωτοποριακό μηχάνημα, παραγωγής ραδιοφαρμάκου σύστημα κύκλοτρο, -επιταχυντή πρωτονίων απαραίτητο για την λειτουργία του PET-CT, και είναι το πρώτο που εγκαθίσταται σε ελληνική δομή Υγείας.

Πρόσφατα το Νοσοκομείο προμηθεύτηκε σύστημα Στερεοτακτικής Βιοψίας Μαστού (MAMOTONE). Επίσης διαθέτει εξειδικευμένη Μονάδα Μοριακής Ιστοπαθολογίας διασυνδε

δεμένη με το Τμήμα Παθολογικής Ανατομικής του Νοσοκομείου όπου εκτελούνται εξειδικευμένες εξετάσεις, με στόχο την εξατομίκευση και βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της στοχεύουσας θεραπευτικής αγωγής. Όσον αφορά στις νέες τεχνολογίες στον τομέα της θεραπείας έχουν γίνει πραγματικά μεγάλα επιτεύγματα.

Σήμερα οι νέες διαγνωστικές τεχνολογίες προσφέρουν σημαντικά στην πορεία της ασθένειας. Η έγκαιρη διάγνωση και η σταδιοποίηση της νόσου βοηθά στην πρόγνωση των ασθενών και στην τελική επιβίωση τους.

Επιπλέον το Νοσοκομείο προσφέρει υπηρεσίες τηλεϊατρικής στους κατοίκους των Νησιωτικών Περιοχών της χώρας με τη βοήθεια σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Το Νοσοκομείο μας ξεκίνησε την λειτουργία του σταθμού Τηλεϊατρικής το 2015. Με την Τηλεϊατρική κατορθώθηκε η άρση της απομόνωσης των νησιωτικών περιοχών, καθώς και η εξασφάλιση της πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας με την διεπιστημονική αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών.

Είναι δεδομένο ότι οι νέες τεχνολογίες βοηθούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Το νοσοκομείο Μεταξά από το 2020 έχει στην «φαρέτρα» του και το ρομποτικό μηχάνημα χειρουργικής Da Vinci. Τι προσφέρει ακριβώς στον καρκινοπαθή ασθενή;

Το υπερσύγχρονο ρομποτικό μηχάνημα χειρουργικής Da Vinci βοηθά να πραγματοποιούνται πολύπλοκα ογκολογικά χειρουργεία με την πρόκληση ελάχιστου τραύματος στον ασθενή. Την δεδομένη χρονική στιγμή είναι το μοναδικό, σε Δημόσιο Νοσοκομείο, που διατίθεται στην υπηρεσία των πολιτών για την πραγματοποίηση εξειδικευμένων χειρουργικών επεμβάσεων από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Επίσης το Νοσοκομείο, διακρίθηκε με Χρυσό βραβείο για τη χρήση ρομποτικής χειρουργικής, τεχνολογίας 4ης γενιάς, (Da Vinci) στα Healthcare Business Awards 2020 για το σημαντικό έργο που επιτελείται στον τομέα της Τηλεϊατρικής, OUEIL.

Είμαστε περήφανοι που καταφέραμε αυτή η Νέα Εποχή να ξεκινά στο Μεταξά, όπου η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς μας, θα είναι ένα αποτέλεσμα ακρίβειας της Επιστήμης της Ιατρικής, των εξαιρετικών γνώσεων των γιατρών μας, σε συνάρτηση με τη χρήση υψηλού τύπου Τεχνολογιών Ρομποτικών Συστημάτων.

Στο νοσοκομείο, εφαρμόζεται και η αναίμακτη βιοψία μαστού που απευθύνεται σε δεκάδες γυναίκες. Ποια τα οφέλη της συγκεκριμένης διαδικασίας;

Πρόσφατα το Νοσοκομείο προμηθεύτηκε το σύστημα Στερεοτακτικής Βιοψίας Μαστού (MAMOTONE). Αποτελεί μια υπερσύγχρονη επεμβατική μέθοδο διαγνωστικής βιοψίας ύποπτων όγκων του μαστού. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι άσκοπες χειρουργικές επεμβάσεις προς όφελος της ασθενούς. Συστήνεται συνήθως σε ασθενείς με ευρήματα που έχουν κριθεί ύποπτα που σε κάποιες περιπτώσεις συνδέονται με κακοήθεις παθήσεις του μαστού.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και σχεδόν πλήρως αυτοματοποιημένη χάρη στην χρήση ειδικού εξοπλισμού ο οποίος προσφέρει απόλυτη ακρίβεια και συνεπώς εξασφαλισμένη επιτυχία στις εκτελούμενες επεμβατικές πράξεις.

Μιλήστε μας για το σύστημα παραγωγής ραδιοφαρμάκων για τη λειτουργία του Pet Scan και τις Γεννήτριες Παραγωγής Οξυγόνου.

Η PET είναι μια μοναδική απεικονιστική μέθοδος που παρατηρεί in vivo τις βιολογικές αλλαγές χρησιμοποιώντας ραδιοφάρμακα. Ο συνδυασμός της τεχνολογίας PET, PET/CT με την εγκατάσταση κυκλοτρονίου παραγωγής των αναγκαίων ραδιοϊσοτόπων-ραδιοφαρμάκων,στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ, έχει ως αποτέλεσμα την παροχή ολοκληρωμένου «πακέτου» υπηρεσιών υγείας για τη διάγνωση και θεραπεία των ογκολογικών ασθενών.

Η συμβολή της μεθόδου είναι καθοριστική στη διαγνωστική προσπέλαση και παρακολούθηση, κυρίως των καρκινοπαθών και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημάνουμε ότι, με τα αποτελέσματα της PET/CT συνήθως τροποποιείται η θεραπευτική αγωγή στο 1/3 των ογκολογικών ασθενών.

Με τα μηχανήματα αυτά καλύπτονται οι ανάγκες ποζιτρονιακής απεικόνισης (PET/CT) των νοσηλευόμενων και εξωτερικών ασθενών της 2ης ΥΠΕ και παράλληλα, αναβαθμίζονται σημαντικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους ογκολογικούς ασθενείς.

Όσον αφορά τις Γεννήτριες Παραγωγής Οξυγόνου, είναι μια σύγχρονη εναλλακτική και στην παροχή ιατρικού οξυγόνου, το νοσοκομείο μας, χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής και συγκεντρώνει μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται για το Νοσοκομείο η αυτοτέλεια στην κατανάλωση Οξυγόνου και συγχρόνως σημαντικό οικονομικό όφελος.

Πόσο συμβάλλει η προσφορά του προσωπικού, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό, στην πολύ καλή λειτουργία και χρόνια προσφορά σε ασθενείς που έρχονται για περίθαλψη, από όλο το λεκανοπέδιο, την Περιφέρεια αλλά και τη νησιωτική χώρα…

Εργαλεία για την πραγματοποίηση των στόχων μας σίγουρα αποτελούν οι δομές του νοσοκομείου και ο σύγχρονος εξοπλισμός του, χωρίς όμως την πολύχρονη και εξειδικευμένη εμπειρία των στελεχών, την υφιστάμενη και αναμφισβήτητη τεχνογνωσία τους δεν θα μπορούσε το Νοσοκομείο να ανταπεξέλθει στον δύσκολο ρόλο του. Η κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με τις οποίες αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου σε μία νέα εποχή, για τους ογκολογικούς ασθενείς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Ποιες είναι οι ελλείψεις που αντιμετωπίζεται; Σε προσωπικό αλλά και σε τεχνικά θέματα. Υπάρχει βοήθεια από την Πολιτεία;

Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές προσπάθειες για την ιατροτεχνολογική αναβάθμισή του, όμως το ανθρώπινο δυναμικό είναι αυτό που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τον καθημερινό αγώνα που δίνεται στο δύσκολο έργο της μάχης κατά του καρκίνου. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε όλες της Υπηρεσίες του Νοσοκομείου, τόσο σε διοικητικό, Παραϊατρικό, Φαρμακευτικό τμήμα, ιδιαίτερα όμως στο Νοσηλευτικό προσωπικό που αυτές είναι διαχρονικές. Οι συνεχείς αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων και η ήδη υπάρχουσα υποστελέχωση έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου. Όμως μέχρι και σήμερα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών. Όσον αφορά στην Πολιτεία, οι προθέσεις της έχουν ανακοινωθεί και αυτό φαίνεται από τις προκηρύξεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για την πρόσληψη προσωπικού όλων των κατηγοριών καθώς και σε ιατρικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες. Από μέρους μας έχει γίνει η καταγραφή όλων των ελλείψεων και των προτεραιοτήτων στελέχωσης του Νοσοκομείου με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή του Υ.Υ. για την επίλυση των προβλημάτων.

Πως διαχειρίστηκε το νοσοκομείο την πανδημία; Υπήρξαν αναβολές θεραπειών ή χειρουργείων;

Η εμφάνιση της νόσου του κορωνοϊού (Covid-19) αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχαμε να διαχειριστούμε στον τομέα της υγείας αφού παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας, των φαρμάκων, της διαγνωστικής αλλά και της φροντίδας επηρεάστηκε επιδρώντας καταλυτικά και σε μία ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα ασθενών, όπως και αυτών που πάσχουν από καρκίνο. Σίγουρα στην αρχή της πανδημίας όπως και σε όλα τα Νοσοκομεία δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα που επηρέασαν σε έναν βαθμό τη συνέχεια της φροντίδας των ασθενών. Όμως πολύ γρήγορα το Νοσοκομείο μας με την γνώση των νέων δεδομένων για την αντιμετώπιση της νόσου σε σχέση με τον Covid-19 καταφέραμε να μην δημιουργηθούν προβλήματα ασυνέχειας στην φροντίδα σε κανένα ογκολογικό ασθενή. Επίσης στα Ογκολογικά Νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας δεν είχε ανασταλεί καθόλου η λειτουργία των χειρουργείων, έτσι και στο Νοσοκομείο μας συνεχίστηκε κανονικά το πρόγραμμα των Χειρουργείων και δεν παρουσιάστηκαν αναβολές.

Αυτή τη στιγμή, που όπως όλα δείχνουν πάμε σταδιακά σε άρση των μέτρων, ποια μέτρα εξακολουθεί να τηρεί το νοσοκομείο;

Δυστυχώς αυτή την στιγμή οι δείκτες παραμένουν υψηλοί και δεν είμαστε ασφαλείς ιδιαίτερα για τους ογκολογικούς ασθενείς μας, παραμένουμε σε εγρήγορση και εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα όσο τον δυνατό ευλαβικά για την ασφαλέστερη περίθαλψη των ασθενών μας.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι συνεργασίες του Μεταξά με φορείς της πόλης μας, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ποιος είναι ο σκοπός και οι δράσεις μεταξύ σας; Ποιες άλλες συνεργασίες έχετε συμπράξει;

Το μνημόνιο συνεργασίας του Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει ως σκοπό την συνεργασία μεταξύ της Υγειονομικής μονάδας και ενός καταξιωμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος που στόχο έχει την από κοινού αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δύο φορέων. Συγκεκριμένα, έχει ως αντικείμενο την παροχή τεχνογνωσίας, τεχνικών υποδομών εκπαίδευσης και εμπειρογνωμοσύνης σε ζητήματα που άπτονται της οικονομικής, εκπαιδευτικής, και ψηφιακής ανάπτυξης των δύο φορέων. Βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις για συνεργασία και με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη προτύπων δράσεων με ανθρώπους που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και που θα συμβάλλει στην επιμόρφωση του προσωπικού σε διάφορους τομείς.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ένα ιστορικό νοσοκομείο όπως το Νοσοκομείο «Μεταξά» σε ογκολογικούς ασθενείς;

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για το 2022 προγραμματίζεται εντός του πρώτου εξαμήνου, να γίνει η εγκατάσταση Μαγνητικού Τομογράφου ενώ επίσης γίνονται προσπάθειες για την προμήθεια ακόμη ενός νέου γραμμικού επιταχυντή, μηχανήματα απαραίτητα και πάρα πολύ σημαντικά στην λειτουργία ενός Ογκολογικού Νοσοκομείου. Επίσης θα γίνει η περάτωση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου όπου μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει: την Εξωτερική θερμομόνωση του κτιρίου, την αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων αλουμινίου με νέα θερμομονωτικά, την Εγκατάσταση συστήματος σκίασης, την Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για παραγωγή ενέργειας καθώς και την Αντικατάσταση φωτιστικών & λαμπτήρων με Led.

Επιπρόσθετα γίνονται προσπάθειες για την αντικατάσταση όλων των σωληνώσεων Ψύξης Θέρμανσης-Αποχέτευσης, οι οποίες λόγω της παλαιότητας του κτιρίου (μετά από 60 έτη), παρουσιάζουν συχνά προβλήματα διαρροών. Γνωρίζοντας το πλήθος και το εύρος των κτιριακών αναγκών του Νοσοκομείου μας προσβλέπουμε να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε για να βελτιώσουμε την υγειονομική περίθαλψη των ασθενών μας. Μετά και από την ανακαίνιση του 2ου και 3ου ορόφου του Νοσοκομείου, ευελπιστούμε να συνεχίσουμε το έργο μας και να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό και των υπολοίπων ορόφων του Νοσοκομείου7ου, 6ου & 5ου ορόφου, την ανακαίνιση/αναβάθμιση των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων μας καθώς και την μετεγκατάσταση και διαμόρφωση νέου χώρου του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Πως είναι να διοικείται ένα νοσοκομείο με τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα; Το ρωτώ γιατί πίσω από κάθε ασθενή και τον σύνοδό του κρύβεται μία ανθρώπινη ιστορία.

Παρόλη τη δύσκολη και πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία, το Νοσοκομείο μας με την πολύτιμη συνεισφορά και τη συνεργασία όλων των επαγγελματιών υγείας και ιδιαίτερα του ιατρονοσηλευτικού μας προσωπικού έως τώρα μπορούμε να πούμε πως τα έχουμε καταφέρει με επιτυχία. Το Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ», έστω και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, διεκπεραιώνει την αποστολή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου και επιτελώντας σημαντικό έργο επί σειρά ετών.

Γνωρίζουμε ότι το έργο που έχουμε αναλάβει είναι δύσκολο, συνοδοιπόροι με το προσωπικό του Νοσοκομείου, δίνουμε τον καθημερινό αγώνα μας στο δύσκολο έργο της μάχης κατά του καρκίνου. Η συνέχιση του έργου μας είναι αυτή που μας οπλίζει δύναμη και πείσμα ενώ ευελπιστούμε στο καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Σεβόμενοι τις αρχές της ογκολογικής φροντίδας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την καινοτομία, την πρωτοπορία, τη συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού, έχοντας πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας!

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:, , ,